Ideja za izlet: Očarljiva Kanal ob Soči in Lig nad Kanalom

Ob gorski lepotici Soči je nešteto krajev, ki skrivajo premnoge zanimive, ogleda vredne kotičke.

8.5.2020 ob 5:55 | Foto: GettyImages, Instagram, Damijan Simčič

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Očarljiva Kanal ob Soči in Lig nad Kanalom

Tudi tokrat vas na izlet vabimo izven obljudenih slovenskih turističnih središč in predlagamo raziskovanje znamenitega mesta tik ob Soči ter vam priporočamo, da se vzpnete nad dolino in oči spočijete ob razgledu, ki se odpira z ene od vasic, ki domuje odmaknjena od vrveža ter prav zato premore poseben čar. To sta Kanal ob Soči in Lig nad Kanalom.

Do cilja v družbi Soče

Soča je na poti od izvira ter vse do morja s svojo strugo vrezala dolino, v kateri so zrasli številni zanimivi kraji. En od njih je Kanal ob Soči, ki se dviga nad smaragdno reko. Čez njo prav v tem mestecu pelje znamenit Kanalski  most, s katerega se odpre lep pogled na strugo in na zanimive hiške za katere se zdi, kot bi rasle neposredno iz pečin. Med njimi se vijejo ozke ulice in pripovedujejo o bogati zgodovini mesta, ki je nastalo v 12. in 13. stoletju, prvi most čez Sočo pa so tam zgradili že Rimljani.

 

Pot do Kanala ob Soči vodi iz Ljubljane in Gorenjske čez Škofjo Loko, Baško Grapo, Most na Soči in od tam po ozki dolini vse do cilja. Lahko pa se do njega pripeljete po avtocesti iz smeri Ljubljane, na razcepu Nanos zavijete proti Novi Gorici, tam sledite smeri za Bovec ter ob Soči nato peljete proti osrčju doline, na sredini katere je Kanal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Svetlana Kurapova (@sv.kurapova) on

Bogata zgodovinska in kulturna dediščina

Njegovo  središče je bilo v srednjem veku obdano z obzidjem, od katerega so delno ohranjeni štirje obrambni stolpi (torijoni). En od njih je prenovljen v galerijo Rika Debenjaka, drugi predstavlja vogalni stolp gostišča Križnič, tretji se skriva med hišami v središču naselja, četrtemu pa zob časa žal ni prizanesel in so vidne le njegove ruševine.

Stari del mesta se nahaja na ozki terasi levega brega Soče in je umeščen okoli osrednjega trga. Do njega se iz zgornjega Posočja pripeljete čez že omenjeni Kanalski most. Sprva lesen je bil zgrajen leta 1580, skozi stoletja večkrat podrt in znova zgrajen, v današnji podobi pa bregova reke povezuje od leta 1920.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anastasia Tertychnaia (@nastasja_tert) on

Tik ob njem stoji mogočna cerkev Marijinega vnebovzetja, na samem trgu pa prečudovit Neptunov vodnjak, ki tam kraljuje že od leta 1815. Zgodovinsko jedro Kanala predstavlja trg Kontrada, kjer stojita spomenik akademskega slikarja Rika Debenjaka in Gotska hišo s spominsko sobo Marija Kogoja. Gotska hiša izhaja iz 11. stoletja in je, kot že njeno ime pove, zgrajena v gotskem stilu.

Sam Kanal ob Soči ponuja nemalo znamenitosti, mi pa vas tokrat iz njega vodimo še v Lig nad Kanalom. Cesta do njega se odcepi v samem mestu in se 16 kilometrov ovinkasto vzpenja do naselja, za ljubitelje peš hoje pa je zanimiva pot skozi vas Čolnica.

Zanimiva in poučna pot

Na poti med Kanalom in Ligom je park Pečno: v poligon spremenjen gozd, ki ponuja številne možnosti za rekreativne, kulturne in vzgojno izobraževalne dejavnosti v naravi. Nahaja se dobre pol kilometra iz središča Kanala, v njem so urejeni krožna pohodniška pot z razgledno točko, od koder se odpre pogled na Kanal, proga za ljubitelje gorskega kolesarjenja in formaviva. Vstop vanj  je prost.

Leta 2016 je ob strugi hudournika nastala  gozdna pot, ki povezuje park in obrežje Soče ter je primerna tako za pohodnike kot za kolesarje.

Razgled, ki ne razočara

Končni cilj, vas Lig se razprostira na zahodnem pobočju osrednjega dela Kanalskega Kolovrata. Ta v dolini reke Idrije (pozor, ne Idrijce) meji na Italijo. Nad reko se na drugi strani meje dviga Beneška Slovenija, ki na jugu prehaja v Furlansko nižino. Lig je razloženo hribovsko naselje. Samo vas sestavljata Gorenji in Dolenji Lig, krajevna skupnost pa obsega še številne zaselke: Breščina, Greben, Hoščina, Lovišče, Melinki, Strmec, Skrnjak, Trebež in Zakremen, Čolnica, Gorenje Nekovo in Ravne. Iz njega lahko po tako imenovani slemenski cesti pot nadaljujete v Goriška Brda.

Nad  vasjo se dviga vzpetina, kjer na nadmorski višini 676 metrov kraljuje romarsko središče Marijino Celje. Mogočna, iz leta 1575 baročna stavba, ki so jo leta 1774 prezidali iz starejše kapele. Izpred cerkve se odpira čudovit razgled na Juljiske Alpe in ob lepem vremenu seže vse do našega najvišjega očaka. Na zahodu se dviga Matajur, po dolini Soče proti Novi Gorici pa je v ozadju mogoče uzreti Jadransko morje.

Tople sapice in bogate zbirke

Zaradi prijetne klime, za katero je zaslužen topel zrak iz Furlanske nižine v okolici Liga uspeva znani liški kostanj. Mogočna drevesa sedaj  komaj cvetijo, a prav njihovo bogato cvetje nudi  pašo čebelam, ki iz sladkega nektarja pridelujejo slovit kostanjev  med.

V naselju Melinki ima vrata odprta zasebna muzejska zbirka Franca Jerončiča. V njej so na ogled trije tematski sklopi: etnološka zbirka, ki vključuje za te kraje značilno kmečko orodje, zbirka predmetov iz prve svetovne vojne ter zbirka rezbarskih predmetov. V Ligu so doma tudi tradicionalne liške maske, ki so na ogled v Kanalu. 

V kolikor nameravate na raziskovanje okolice Liga peš ali s kolesom, si pomagajte z zemljevidom kolesarskih in pohodniških poti v občini Kanal ob Soči , ki je na voljo v Turističnem centru v Kanalu. V njej so zbrani predlogi za kolesarske in pohodniške poti, po spustu v Kanal pa se okrepčajte v katerem od tamkajšnjih gostišč, ki ponujajo jedi za vse okuse in idej za okusen obrok ali zgolj posladek vam zagotovo ne bo zmanjkalo.

Preberite še: Ideja za izlet: Bovec malo drugače

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Štirje romantični postanki v Prekmurju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)