Mini kulinarični potep: Izkoristimo sezonsko, cenimo lokalno

Dva poznavalca kulinarike, skoraj 20 minijev in veliko dobre volje se je odpravilo na kulinarični izlet po Sloveniji.

29.11.2019 ob 5:15 | Foto: Luka Pogorelz

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Mini kulinarični potep: Izkoristimo sezonsko, cenimo lokalno

Če kdo ve, kje v Sloveniji se res dobro je, sta to zagotovo Alma in Lior Kochavy, ustanovitelja Odprte kuhne. Zato smo se z veseljem odzvali njunemu povabilu, da ob zaključku Odprte kuhne obiščemo nekaj slovenskih gostincev, ki so sicer redni ponudniki med poletjem na Pogačarjevem trgu, in jih tokrat spoznamo v njihovem domačem oziroma delovnem okolju. Pa naj ostane kar domače okolje, saj bi se verjetno prav vsi naši gostitelji strinjali, da so v svoji gostilni v bistvu doma. 

V gostilni Mihovec so tako ali tako vedno vsi prisotni, prav vse štiri generacije aktivno sodelujejo v celem procesu in nadaljujejo 150-letno tradicijo domače gostilne. A domače je pri Mihovcu malo drugače. Ne pričakujte klasičnega nedeljskega kosila. Mi smo tam svoj sobotni road trip z avtomobili mini začeli z ocvirkovo pogačo, domačimi sadnimi sokovi in slastnimi doma narejenimi ravioli.


S poskočnimi miniji smo se nato odpeljali v Šentjošt nad Horjulom, k Luki Koširju. Gostišče Grič trenutno velja za eno najboljših gostiln v Sloveniji in ob ugibanjih, katere gostilne in restavracije bi lahko spomladi dobile Michelinovo zvezdico, marsikdo omeni tudi njih.

Preberite še: Alma in Lior Kochavy: "Prvo skupno večerjo sva imela na dan, ko sva se spoznala"

Preveč skromni, a izredno simpatični Luka Košir o tem ne govori, govorijo pa zato njegovi krožniki. Gre za prave mojstrovine, saj z neverjetnimi tehnikami lokalne sestavine spremeni v avantgardne jedi. Ste ob teh besedah pomislili na Nomo in Reneja Redzepija? Ja, tudi mi smo … Kako se je v Nomi še ne vemo, a zatrdimo vam, da boste Lukove jedi iz Griča dolgo ohranili v spominu.

V Gostišču Grič razmišljajo o vsakem krožniku posebej, trudijo se, da so sestavljeni iz čim več lokalnih sestavin, med katerimi so tudi siri Sirarstva Orešnik. 

Ob koncu celodnevnega izleta smo namreč vsi skupaj ugotovili, koliko različnih dobrot lahko preizkusimo, hkrati pa nismo ure in ure na poti.

Kmetija Orešnik je pred 25 leti nastala iz želje po svobodi in stiku z naravo. Dejan in Irena Orešnik sta kupila par koz, šla na izobraževanje na Nizozemsko in začela izdelovati sire. Sledila so izobraževanja po celi Evropi, najbolj pa so na njihovo delo vplivali Francozi. Kar se tudi okuša! Sedaj ustvarjajo sire različnih vonjev, okusov, tekstur in oblik. 


Naše mini popotovanje smo zaključili v središču Ljubljane, kjer se je nedolgo nazaj odprla restavracija Landerik. In tudi tukaj so se pogovori in okusi vrteli okoli lokalne hrane ter poudarjali ljubezen do okolja, v katerem živimo.

Ob koncu celodnevnega izleta smo namreč vsi skupaj ugotovili, koliko različnih dobrot lahko preizkusimo, hkrati pa nismo ure in ure na poti. In prav to je čar Slovenije, ki jih, po besedah Liorja, ne bodo spregledali niti Michelinovi ocenjevalci. »Naši kuharji in gostinci ves čas iščejo novosti, težijo k napredku, se razvijajo in to se vidi na njihovih jedeh,« je v sproščenem pogovoru dejal steber Odprte kuhne, Lior Kochavy.

Utrinke iz Mini kuhne si oglejte v galeriji.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)