Ideja za izlet: Bovec malo drugače

Po dolini Soče do potoka Gljun in slapa Virje.

5.5.2020 ob 5:50 | Foto: Tina Cajnkar, GettyImages

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Bovec malo drugače

Ker se bomo še nekaj časa potepali le po Sloveniji (kar pa v bistvu sploh ni slabo!), vam predstavljamo čudovite kotičke za pobeg in sprostitev. V majskih dneh, ko je narava najbolj intenzivno zelena, vam bo naš današnji izlet zagotovo ukradel v srce.

Kot že pri izletu v Cerkno, kjer smo vas peljali na točke, ki niso najbolj turistično oblegane, bomo tudi tokrat zaobšli turistično najbolj priljubljene zapike. Zato se vam bo zaradi odmaknjenosti od turističnega vrveža z novo energijo napojila tudi duša.

Tokrat vas vabimo po dolini naše gorske lepotice Soče vse do Bovca, mesta v osrčju Alp, ki ima na turističnemu zemljevidu Slovenije upravičeno vidno mesto in poleg vsem znanih znamenitosti skriva tudi nekaj globlje zakopanih draguljev. Nekateri od njih so zaspana vasica Plužna z akumulacijskim jezerom, potok Gljun in slap Virje. Skriti v bujnih krošnjah tamkajšnjih gozdov v poletni vročini vsem izletnikom ponujajo pravo osvežitev.

Plužna, Gljun in Virje

Do vasice Plužna, ki se nahaja nad Bovcem, vodi več poti. Ena od njih se začne kmalu potem, ko vas na desni strani ob glavni cesti Kobarid-Bovec pozdravi mogočni slap Boka. Približno tri kilometre pred mestom zavijete levo, sledite oznakam za Dolino miru in se po ozki asfaltirani poti peljete mimo golf igrišča do makadamske ceste, ki se tik za igriščem vzpne v breg. Pot je sicer prevozna, a svetujemo, da se po njej odpravite peš in nadihate svežega zraka.

Po približno pol ure hoje vas bo pripeljala do gručaste vasice z značilnimi hišami, večina katerih je preurejenih v počitniške hišice. Nad samo vasico je cerkvica sv. Miklavža, sredi vasi pa spomenik padlim v drugi svetovno vojni na hribu Golobar in kažipot, ki vas bo usmeril do akumulacijskega jezerca, potoka Gljun in slapa Virje.

--> Ideja za izlet: Piran malo drugače - 7 skrivnosti, za katere vedo redki

V betonski kotanji ujeta kristalno čista voda

Sprehod okoli umetnega jezerca tik pod kaninskim pogorjem je nedvomno posebno doživetje. V betonsko kotanjo ujeta, kristalno čista, temno zelena voda kar vabi po skoku vanjo. V resnici se je v jezeru s primernim znanjem mogoče potapljati. A tudi vseh tistih, ki potapljana niso vešči, jezero ne bo pustilo ravnodušne, saj se v njegovi spokojni gladini kot v ogledalu ogledujejo mogočne okoliške gore, kar ustvarja prizor, ki dobesedno jemlje sapo.

Vode iz jezera poganjajo turbine hidroelektrarne Plužna, ki je bila zgrajena 1931 za potrebe izgradnje železnice ob Soči. Projekt sicer ni bil nikoli uresničen, je pa elektrika iz nje znatno pripomogla k zagotavljanju energije v zgornjem Posočju.

Po stopnicah do potoka

Od jezera se je mogoče ob cevovodu po neštetih stopnicah (nismo jih uspeli prešteti) spustiti do same elektrarne, a preden se vrnete v dolino, se podajte še do potoka Gljun in slapu Virje.

Ob spomeniku v vasi Plužna sledite kažipotu, pot vas bo po približno pol kilometra pripeljala na razpotje. Če jo boste ubrali naravnost, boste prišli do izvira potoka Gljun, ki se napaja iz kaninskega pogorja. Nivo vode v potoku skozi leto izredno niha. Poleti je sramežljiv potoček z mahom prekritim obrežjem, v jesenskih in spomladanskih deževjih, pa je njegova moč prav zastrašujoča. A če se njegova gladina skozi leto spreminja, to ne velja za njegovo temperaturo. Ta ne glede na letni čas znaša pet stopinj Celzija in pol in je pozimi velikokrat toplejši od zraka, ki ga hladijo ledeni gorski vetrovi.

Na samem potoku je slap Virje, pot do njega v omenjenem križišču vodi levo. Prelep pahljačast slap očara z videzom ter ponuja v vročih poletnih dneh resnično prilegajočo ohladitev v kristalno čistem tolmunu.

Za vrnitev v dolino obstaja več možnosti: po že omenjenih stopnicah ob ceveh elektrarne, po poti nazaj mimo golfišča do glavne ceste ali iz vasi Plužna po kolovozu mimo Radulje do same postaje kaninske žičnice, ki bi vas sicer, če se svet zaradi novega koronavirusa ne bi ustavil, popeljal na naše najvišje ležeče smučišče.

Možnosti je nedvomno veliko. Izlet lahko nadaljujete s sprehodom po središču Bovca in ga zaključite v kateri od tamkajšnjih gostiln s pestro ponudbo lokalnih in drugih jedi. Ena od njih je tradicionalna predjed, sestavljena iz čomp (kuhanega neolupljenega krompirja) in slane ovčje skute iz mleka drobnice, ki se pase na okoliških planinah. Še bolj bo teknila z dodatkom rezin ovčjega bovškega sira. Kljub temu, da je jed povsem preprosta, je v slovenski kulinariki zelo cenjena in zagotovo bo navdušila tudi vas ter bo kot pika na i zanimivemu izletu.

Preberite še: Najboljše slovenske kavarne, ki nas že pričakujejo

Morda vas zanima tudi: Žgečkljivi spomini Ljubljane (ideja za izlet, ki vam bo za vedno spremenil pogled na naše glavno mesto)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)