Ideja za izlet: Sabotin in njegovi premnogi zakladi

Sabotin je zaradi prepleta naravne in kulturno-zgodovinske dediščine izjemna izletniška točka.

26.2.2021 ob 5:50 | Foto: Marko Feist, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Sabotin in njegovi premnogi zakladi

Nad dolino smaragde Soče se tik ob Novi Gorici oziroma nad Solkanom s 609 metri nadmorske višine dviga vrh Sabotin. Najjužnejši delček Julijskih Alp iz daljave nase opozarja z belim napisom TITO, ki mu daje poseben pečat in je vir številnih polemik med domačini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojan Radin (@bojanradin)

Prvoten napis Naš Tito je bil iz kamnov oblikovan leta 1978 v čast Josipu Brozu Titu. Črke so bile velikosti 25 metrov, napis pa je v dolžino segal sto metrov. Skozi zgodovino je bil deležen številnih preoblikovanj, spremenili so ga v Naš mir in SLO, a danes ostaja samo Tito.

Sicer pa znameniti napis ni edina značilnost hriba, na katerega vodi več poti.

Iz smeri Tolmina na glavni cesti Tolmin-Nova Gorica v vasi Plave sledite cesti za Gorška Brda. V vasi Vrhovlje pri Kojskem na odcepu zavijte levo za Sabotin in približno osem kilometrov vozite po asfaltirani cesti do koče na njem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matjaž Stanič (@matjaz82)

Iz smeri Nova Gorica v Solkanu zavijete za Goriška Brda in v vasi Gonjače desno za Plave. Kmalu se na desni pot odcepi. Od koče na Sabotinu vas loči še približno osem kilometrov asfaltirane ceste. Iz Solkana vodi tudi lepo označena, lahka pešpot, po kateri vzpon na sam vrh traja približno uro in pol.

Vzpetina je znana po izjemnih razgledih, ki se odpirajo z vrha. Pogled sega na Sveto Goro, Škabrijel, Vipavsko dolino, Kras, Furlansko nižino, Goriška Brda in Julijske Alpe in je zato priljubljena izletniška točka tako za pohodnike kot za kolesarje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iztok (@iztokf)

Sprostitev občinskih meja in lepa vremenska napoved torej kar vabijo, da se povzpnete nanj in si ogledate tamkajšnje naravne znamenitosti, ki jih resnično ni malo.

Ena od njih je rastlinstvo, saj se na pobočjih Sabotina prepletajo tri velika floristična območja Evrope: dinarsko, submediteransko in predalpsko. Nekatere rastlinske vrste prav tu dosegajo skrajne meje območij svoje razširjenosti. Zanimiv je tudi živalski svet tega predela, ki nudi življenjski prostor nekaterim redkim vrstam ptic. V pobočjih gnezdi kačar, ptica, katere populacija je v Sloveniji ocenjena na le deset do 15 parov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paco Gutiérrez (@fcojavgutierrez)

Spomladi tu prepevajo skalnati strnadi, reden poletni gost z najbližjih gnezdišč na otoku Cresu na Hrvaškem je beloglavi jastreb.

Vse to so razlogi, da ima status naravne vrednote državnega pomena, razglašen je bil za ekološko pomembno območje in je vključen v mrežo Natura 2000.

Čudovita pobočja žal pišejo tudi temnejšo plat zgodovine. Zaradi strateške lege nad Sočo je bil Sabotin v prvi svetovni vojni pomembno avstro-ogrsko mostišče na desnem bregu reke. V šesti soški bitki ga je italijanska vojska zavzela, kar je omogočilo zasedbo Gorice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karlien Pieters (@karlien.pieters)

O tem poglavju zgodovine pričajo sistemi jarkov in kavern, povezanih v Park miru, ki spodbuja k premisleku o nesmiselnosti vojn in nasilja. V stražnici v običajnih razmerah vabi urejena informacijska točka, kjer je na voljo več informacij o značilnostih in zgodovini območja. V bivši karavli sta na ogled muzejska zbirka Sabotin v prvi svetovni vojni in spominska soba Severna Primorska v osamosvojitveni vojni leta 1991.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vipavska dolina_Vipava Valley (@vipavavalley_official)

Po drugi svetovni vojni je po ozkem grebenu Sabotina potekala državna meja med Italijo in Jugoslavijo, zato je bil dostop nanj vse do osamosvojitve Slovenije omejen. O tem obdobju pričajo mejni kamni ter opuščeni bunkerji in stražnice. Na samem vrhu vzpetine so fotogenični ostanki cerkvice Sv. Valentina. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark (@mp_1712)

Na voljo so sicer strokovno vodeni ogledi Parka miru, ki pa zaradi pandemije trenutno žal ne potekajo. Ko se bodo zadeve končno sprostile, se boste lahko v uri in pol zgodovinskega izleta vrnili v čase, ko so se nad Sočo bili krvavi boji.

Po parku se v času pandemije ni mogoče prosto sprehajati, a na voljo je dovolj drugih poti, kjer lahko spočijete oči ter dušo in Sabotin vas z vsem, kar ponuja, zagotovo ne bo razočaral.

Preberite še: Ideja za izlet: odkrij čudovit skriti kotiček Slovenije

Morda vas zanima tudi: Čudovit izlet, na katerem boste spoznali vesolje, naravo, umetnost in zgodovino (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)