5 namigov za najlepša doživetja v slovenskih hribih

Vsak izlet v hribe je lahko doživetje, v Sloveniji kar mrgoli zanimivih točk in vzponov, ki čakajo na vas. Ponujamo nekaj namigov.

12.7.2020 ob 5:50 | Foto: Poike/Getty Images, Instagram | Avtor: Š. R.

5 namigov za najlepša doživetja v slovenskih hribih

Mogočni vršaci v teh lepih poletnih dneh kar kličejo k sebi, le ozreti se je treba proti njim. Iščete namig, kam v hribe se podati? V Sloveniji je nemalo možnosti, tako za bolj kot manj izkušene planince, mi pa vam priporočamo, da naj bo vaš izlet v hribe edinstveno doživetje.

Tako svetuje tudi Igor Drnovšek, ki je zbral 42 doživetij na vse čute in letne čase v knjigi z naslovom Najlepše stvari so zastonj. Sledili smo njegovim napotkom in izbrali nekaj lepih (malo zahtevnejših) gorskih tur.

Večerja z razgledom - bivak na Prehodavcih

Srednje zahtevna, dvodnevna gorska tura: Zadnjica - koča na Prehodavcih: 4 h 5 min; Planina Blato – koča na Prehodavcih: 5 h 15 min)

»Za kakovostno preživetje človek ne potrebuje prav dosti – ne v gorah ne v dolini. Razlika je v tem, da je v gorah del udobja treba nositi v nahrbtniku.«

Kratkega dostopa na Prehodavce ni. Najkrajši je iz doline Zadnjice, od koder boste vseskozi hodili po udobni mulatjeri (poti, po katerih so nekdaj tovor prevažale mule), le boljšo pripravljenost zahteva, saj je treba premagati precejšnjo višinsko razliko. Lažja, a kakšno uro daljša pot je s planine Blato, dostop prek Komarče je najzahtevnejši.

Hoje do »restavracije« v visokogorju in vrnitve nazaj je preveč za en dan, zato se namestite v bivaku (ali pa v koči na Prehodavcih) in si privoščite večerjo z dih jemajočim razgledom. Tudi če bo ta iz konzerve, bo teknila kot že dolgo ne.

Naslednje jutro se lahko podate na sprehod po okolici, še na Malo Špičje, do Rjave mlake ali Jezera pod Vršacem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si) on

Sončni vzhod – Grintovec

Bolj zahtevna tura, celodnevni izlet (spodnja postaja žičnice-Kokrsko sedlo: 2h 15 min; Kokrsko sedlo – vrh Grintavca 2 h 15 min)

»Vsak dan seveda ni primeren za spanje na prostem, zlasti ne v gorskem svetu. Zato bo najbrž trajalo nekaj časa, da se bo ugodna vremenska napoved ujela z vašimi možnostmi. Eno pa je gotovo. Na vrhu boste našli dovolj ravnega prostora za sanje. Marsikaj bo odtehtala topla spalna vreča in dovolj debela samonapihljiva blazina. Malo je verjetnosti, da bo spanec tako trden, da bi prespali sončni vzhod.«

Povprečen planinec za pot do vrha potrebuje 5 ur, zato je turo pametno podaljšati s prenočitvijo v Cojzovi koči na Kokrskem sedlu ali kar na vrhu (primerno le za tiste z izkušnjami z bivakiranjem v naravi). Sončni vzhod naslednje jutro zna biti neprecenljivo doživetje.

Sicer pa po napornem in dolgem spustu v dolino ohladite noge v Kokri ali Kamniški Bistrici, ki bo dobro dela utrujenim mišicam.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si) on

Po mineralno vodo – Olševa

Nezahtevna tura, celodnevni izlet

»Rjavo obarvane skale že od daleč nakazujejo, da to ni čisto navaden izvir. Ker voda ne vre, ampak bolj curlja na površje, bodite strpni, če boste polnili malo večjo steklenico. Da je močen okus po železu mogoče nevtralizirati, smo ugotovili že pri kosilu na bližnji turistični kmetiji, kjer so z mineralno vodo pripravili domač bezgov sok.«

Voda izpod Olševe ugodno vpliva na simptome, ki jih v telesu povzroča pomanjkanje železa. Obenem spodbuja delovanje krvotvornih tkiv, ureja tudi prebavo. Kiselkast okus ji daje ogljikova kislina. Izvir najdete v Podolševi, ob Solčavski panoramski cesti, v bližini kmetije Klemenšek.

--> Preberite še: Tinka Planinka: Punca, ki v gorah misli predvsem na varnost

Pot na Olševo lahko začnete ob cerkvi Sv. Duha, na poti navzgor pa se boste ustavili že v Potočki zijalki, votlini, v kateri so našli ostanke iz kamene dobe. Gre za odprto jamo, po njej se lahko sprehodite brez osvetlitve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Discover Koroska (@discover_koroska) on

V kraljstvo kozoroga – Bovški Gamsovec

Srednje zahtevna tura, celodnevni izlet: Aljažev dom v Vratih – Luknja: 2 h 30 min

»Zagledali smo jih, tik pred sabo, kar nismo mogli verjeti, da nas je pustil tako blizu. Seveda ni dvoma,  da nas je zaznal veliko prej, kot smo mi opazili njega, a kozorogi pač niso plašne živali.«

Cilj ni osvajanje vrhov, temveč oprezanje za kozorogi, jih srečati, preživeti nekaj trenutkov z njim. Na območju Triglava naj bi jih živelo od 300 do 400.

Parkirajte ob Aljaževem domu v Vratih in sledite oznakam za Luknjo, tam se končuje severna stena Triglava. Od tam pa proti Bovšekmu Gamsovcu. Če ste izkušeni planinci, lahko nadaljujete pot prek Gamsovca in se skozi Sovatno spustite nazaj v dolino Vrat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si) on

V Koprivno, a ne po koprive – pod Peco

Nezahtevna tura, celodnevni izlet

»Splača se za trenutek ustaviti in si napolniti pest malin, da bo osvežilen okus v grlu še nekaj časa trajal – morda do naslednjega postanka. Tako se lahko pot do planine Luže podaljša za kakšno uro, zakaj pa ne. Sočnega obilja narave se res ne gre braniti.«

Iz Črne na Koroškem je skozi dolino Tople še 15 km do zadnjih kmetij v Koprivni, pri kmetiji Kumer lahko pot nadaljujete na planino Luža. Slej ko prej se vam bo prikazala Peca in vas vabila na visoki hrbet.

Peca ni gora, ampak pogorje. Od Veške gore, ki je prvi dvotisočak, prek Bistriške špice, Koničnikovega vrha, do Kordeževe glave, kjer je najvišja točka tega gorskega masiva, meri v zračni razdalji dobrih pet kilometrov. Planincem ponuja številne poti, od lahkih družinskih, do zahtevnih označenih poti, v stenah pridejo na račun tudi alpinisti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si) on

 

Preberite še: Osvežilo vas bo: aktivnosti, ki jih lahko poskusite to poletje

Morda vas zanima tudi: Greš prvič na SUP? Preberi si to!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)