Fit poletje: Vaje za roke in naša angelska krilca

S petimi vajami krepimo in oblikujemo mišice na rokah.

10.7.2020 ob 5:50 | Foto: Dejan Javornik | Avtor: Ana Svetlin

Fit poletje: Vaje za roke in naša angelska krilca

Ste se kdaj vprašale, zakaj se koža na rokah povesi in nastanejo tako imenovana krilca? Vzrokov je več: z leti se upočasni metabolizem, hormonske spremembe, tudi tu se skladišči maščoba zaradi preveč zaužitih in neporabljenih kalorij, slaba hidracija in absorpcija, premalo spanja in počitka, neaktiven življenjski slog, odpor do vaj za moč, tudi čustvovanje in stres.

Pa vendar kljub poletni vročini ni prepozno! Lotimo se vaj, predvsem pa se poskusimo osredotočiti na drugačno čustvovanje in odnos do sebe. Za začetek negativna čustva in prepričanja obračajmo v pozitivna, zabavna. Seveda imamo krilca, saj smo angelska bitja, kajne?

Vaj se lahko lotimo tudi brez uteži. Izvajamo jih kjer koli in kadar koli. Priporočam, da se jih sprva lotite dva- do trikrat tedensko v treh serijah po 6 do 12 ponovitev. Po treh tednih lahko dodate uteži, napredek si beležite, da boste lažje vztrajale. Kak teden vaje izvajajte prav vsak dan, rezultat je zagotovljen! Več vaj nagovarja mišico triceps, ki ji pogosto ne namenjamo dovolj pozornosti.

Namenoma sem jo vključila večkrat, saj ste gotovo željne malce hitrejšega napredka in predvsem pripravljene na izziv za čvrste roke, večjo samozavest, dobro počutje in pretočnost. In še to: vaje so zahrbtno enostavne.

1. Mrtvi dvig z utežjo

Stojimo, prelomljeni v bokih, roke so iztegnjene proti tlom, trup stabiliziran, vrat v podaljšku hrbtenice. Sledi predaktivacija lopatic, priteg lopatic in nato izteg komolca. Popek nežno potegnemo proti hrbtenici. Vaja je priprava na sklece vseh vrst. Primerna je za vse tiste, ki veliko sedite in imate opravka z računalnikom. Simpatična kombinacija dela rok, nog in trupa.

2. Kombo

Namesto uteži si lahko pomagamo s plastenkami. Začnemo stoje, roke z utežmi so na prsih. Naredimo počep in v najnižjem položaju upognemo komolce. Ko se vračamo v stoječi položaj, breme potisnemo nad glavo (dlani gledajo naprej), nato plastenke obrnemo tako, da se dlani gledata, komolci so skupaj, sledi upogib komolcev in nato izteg. Vračamo v izhodiščni položaj.

3. Rakec

Okončine so v liniji, stopala čvrsto potisnjena v tla, komolci iztegnjeni, zadnjica aktivna, boki od tal. Pokrčimo komolce, zadržimo za vdih ali dva in ponovno iztegnemo komolce.

4. Streght&strech

Začnemo na tleh v položaju otroka, zadnjica je na petah, roke iztegnjene. Nato prenesemo težo z okroglim hrbtom na roke (ramena nad dlanmi), ostajamo na kolenih, narte lahko dvignemo do tal, predaktiviramo lopatice in pokrčimo komolce v skleco. Vračamo se v izhodiščni položaj. Naj vaja za tonirane roke, topljenje odvečne maščobe na rokah pa tudi krepitev mišic trupa.

5. Metuljček

Ležimo na hrbtu s pokrčenimi koleni. Stopala in kolena so v liniji z boki. Ledveni del nežno potisnemo v tla. Lopatice sidrajo v podlago. Roke so v odročenju z utežmi. Sledi dvig rok nad prsi. Pozorne smo, da z enako intenzivnostjo dvigujemo in spuščamo roke. Krepimo prsne mišice. Odlična vaja tudi za sproščanje napetosti v prsnem košu in prebujanje srčne čakre.

Ana Svetlin, ki je pripravila vaje, je manualna terapevtka (tehnika Emmett) ukvarja pa se tudi z nevrokinetiko ter tibetansko refleksoterapijo vratu in glave.

Vaje izvaja Špela Palčič, Hot yoga Slovenija

V aktualni Suzy, ki je izšla danes, najdete vaje, s katerimi bomo izboljšali držo, krepili hrbet in izbrisali bolečine v vratu.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)