Greš prvič na SUP? Preberi si to

»Stand up paddling« je odlična zvrst rekreacije v poletnih dneh, na morju, jezerih, rekah ...

3.7.2020 ob 6:00 | Foto: GlobalStock/Getty Images | Avtor: Š. R.

Greš prvič na SUP? Preberi si to

Še pred nekaj leti smo začudeno pogledovali proti kakšnemu posamezniku, kako »stoji na vodi« in vesla. Danes je sup (stand up paddling) skoraj že oprema vsakega počitnikarja. Še zlasti, ker so velike in okorne deske zamenjali napihljivi supi, ki se lahka zložijo v vsak avto. 

Sup je lahko odlična popestritev aktivnosti na obali, na morju ali jezeru, pa tudi na mirnejših rekah. Odveslate lahko na izlet in na njem odkrivate skrite plaže, ki niso dostopne z avtom. Čeprav le pri miru stojite, se na supu tudi dobro razgibate - z rokami veslate, ostali deli telesa pa prav tako aktivno delajo in lovijo ravnotežje. Mnogi na supu izvajajo jogo - kar je poseben izziv, drugi pa na supu meditirajo. 

Na prvi pogled malce eksotičen šport, ki so ga izumili surferji na Havajih, medtem ko so čakali na pravi val, je enostaven za vsakogar. Če pa boste poskusili prvič, smo vam pripravili nekaj napotkov.

Stojimo na sredi, kolena so rahlo pokrčena. Foto: grinvalds/Getty Images

Za začetek na kolenih

Lažje je začeti na kolenih, ko najdemo pravo ravnotežje, stojimo v širini ramen, približno na sredini deske, da je ročaj nekje med stopaloma. Stojimo zravnano, rahlo pokrčimo kolena, če želimo biti hitrejši.

Sproščenost

Pomembna je sproščenost, če se gibljemo togo, se deska togo odzove. A če se kdo prehitro sprosti, gleda v zrak ali nazaj, je posledica lahko kopanje. Če smo utrujeni ali če začne pihati, se je bolje spustiti na kolena, ker je tako upor manjši. Sploh proti vetru je marsikdaj zahtevno veslati.

Ne križajmo rok

Nujno je preprijemati veslo, tako, da ne križamo rok. Roke naj bodo na njem toliko narazen, da so, ko jih dvignemo, v pravem kotu. Spodnja mora vleči, zgornja odrivati. Tako dobimo maksimalni izkoristek. Lahko si pomagamo s prenosom teže z ene noge na drugo. Najbolj učinkoviti smo, ko zaveslamo od zunaj proti supu.

Najbolj aktivne so noge

Mnogi menijo, da so pri supanju najbolj obremenjen del telesa roke, a navadno ni tako. Najbolj aktivne so noge, predvsem stegna in meča, saj ves čas iščemo ravnotežje. Tudi trebušni del oz. stabilizatorji. Če veslamo z večjo močjo, lahko boli zgornji del hrbta, a ponavadi je to bolj posledica napačnega načina veslanja.

Tudi joga na supu je zanimiv izziv. Foto: Sergey Nazarov/Getty Images


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)