Aktivna dekleta razkrivajo najlepše zimske izlete v Sloveniji

Kje boste doživeli čudovit zimski dan, so nam razkrile Urška Ahač, Neja Jesenko in Urša Drofenik.

28.1.2020 ob 5:50 | Foto: Neja Jesenko (naslovna fotografija), Instagram

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Aktivna dekleta razkrivajo najlepše zimske izlete v Sloveniji

Tri aktivne in z naravo povezane mlade dame, ki svojo ljubezen do gora in hribov rade delijo tudi na družabnih omrežjih, smo pocukali za rokav in dobili nekaj odličnih idej za zimske izlete. Tukaj so njihovi predlogi, s katerimi vas bomo, upamo, spodbudili k aktivnemu odkrivanju lepot Slovenije.  

Urška Ahač obožuje Kranjsko Goro

Vaš najljubši dnevni izlet v Sloveniji?

Moj najljubši dnevni izlet je zagotovo izlet v Kranjsko Goro. Ta vasica je lahko odlično izhodišče za skok na bližnje vrhove nižjih nadmorskih višin, ki jih lahko povsem varno obiščemo tudi v zimskem času. Najde pa se ogromno možnosti tudi za vse, ki si želijo ostati nižje - od smuke, pa do urejenih prog za tek na smučeh in do sprehajalnih poti, ki vodijo do Zelencev na eni, ali pa jezera Jasna na drugi strani. Kranjska Gora ima tudi vse več prijetnih kavarn in restavracij, kjer se lahko po uspešnem dnevu pocrkljamo z dobro hrano - Vila Triglav je recimo ena izmed takšnih.

Najlepši razgled bomo doživeli?

V zimskem času, ko je obisk visokogorja manj varen kot sicer, bi priporočila skok na Cipernik. Pohod lahko začnete pri jezeru Jasna, potem pa se najprej zaženete na vrh Vitranca in nadaljujete po izjemno lepem pobočju na Ciprnik. S tega vrha vidite vse, od Planice, do Ponc, ki se raztezajo nad njo, pa dolino Tamar z Jalovcem nad njo ter Špikovo skupino na levi strani. Seveda je ta vrh vreden obiska tudi poleti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Ahac (@urshkaahac) on

Izlet, ki bi ga priporočili vsakemu ljubitelju zime? In vaš koristni napotek!

Izlet v dolino Tamar. Že samo izlet do Planice in skok na vrh skakalnice je v tem času lahko zanimiva izkušnja, če pa želite še več, pa se lahko odpravite do koče v Tamarju, in če ste se tja odpravili s sanmi, spustite nazaj do Planice. Seveda ne smemo pozabiti tudi na urejene proge za tek na smučeh, ki spadajo v sklop novega nordijskega centra.

Izlet, ki bi ga priporočili izkušenemu pohodniku?

Skok na Kredarico. Gre sicer za malček daljšo turo v visokogorje, vendar pa je pot izjemno slikovita in v zimskem času tudi dobro uhojena ter zato varna. Seveda je predpogoj ta, da se naš pohodnik pozimi zna gibati v gorah in da je sposoben oceniti rizične situacije. Vendar, kot rečeno, je to ena izmed tistih tur, ki bi jo gornikom vsekakor priporočila!

Izlet v gore, ki bi ga priporočili pohodniku začetniku? In kaj mora nujno vedeti?

Golica - južno pobočje Karavank, ki je dobesedno na sončni strani Alp - z vrha se namreč lepo vidi cela skupina Julijcev in ta razgled je verjetno najboljša nagrada. Pot na Golico je varna, ne prestrma in ne predolga. Sprehodite se lahko do koče na Golici, lahko pa nadaljujete do vrha in se razgledate po severni, torej avstrijski strani. Na vrhu zna tudi malček zapihati, zato dodatna vetrovka prav gotovo ne bo odveč.

Neja Jesenko vedno vsem predlaga Blegoš

Vaš najljubši dnevni izlet v Sloveniji?

Težko je ob vseh lepotah, ki jih imamo v Sloveniji izbrati le enega. Če že moram izbrati enega, ki je primeren za vse pohodnike; rekreativce, tiste z že malo starejšimi otroki in kužki, bi izbrala izlet na Blegoš; ampak ker tisti, ki me spremljajo že dlje časa vedo, da to najpogosteje predlagam, bom tokrat predlagala Slemenovo špico.

Najlepši razgled bomo doživeli?

Za lep razgled ni treba sredi zime plezati na Triglav, saj ga lahko ob lepih vremenskih razmerah doživimo že na Joštu in ostalih manjših hribih. Najlepše je zagotovo, ob sončnem vzhodu ali zahodu, ko se nebo obarva v oranžne tone.

Eden ljubših je zagotovo pogled na zasnežen Jalovec iz Slemenove špice.

Izlet, ki bi ga priporočili vsakemu ljubitelju zime?

Vsakemu ljubitelju zime bi priporočala pohod na Blegoš (iz Črnega kala čez prvo ravan) ampak takrat, ko zapade prvi sneg oziroma na novo zapade sneg. Zagotavljam vam pravo zimsko pravljico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by neja jesenko▪slovenia (@nejajesenko) on

Izlet, ki bi ga priporočili izkušenemu pohodniku?

Izkušenemu pohodniku, seveda s pravo zimsko opremo, ki jo mora znati tudi uporabljati, bi priporočila vzpon na Vrtačo. Seveda se pred vsakim vzponom najprej prepričajte, ali je pot prava za vas oziroma če ni preveč zahtevna za vaše sposobnosti.

Izlet v gore, ki bi ga priporočili pohodniku, začetniku? In vaš nasvet!

Začetniku bi priporočila, obvezno s pravo opremo in znanjem o uporabi te opreme, vzpon na Viševnik ali pa že malce bolj zahtevno - Malo Mojstrovko.

Urša Drofenik v dolini Soče najde svoj raj

Vaš najljubši dnevni izlet v Sloveniji?

Večino časa preživim v Posočju, kjer sem tudi odkrila kar nekaj kotičkov, kamor se odpravim po razgled in se hkrati umaknem pred gnečo v dolini. V okolici Bovca je vredno obiskati Kanin, pozimi s smučmi na nogah, poleti pa se lahko z ustrezno opremo odpravimo do Prestreljniškega okna ali Doma Petra Skalaraja. Do samega izhodišča si lahko pomagamo s kabinsko žičnico, seveda pa je za tiste, ki si želijo več rekreacije, dostop možen tudi peš. Najlepša možnost je skozi Krnico ali pa po poti, ki je markirana do Doma Petra Skalarja.

Najlepši razgled bomo doživeli?

V Dolini Soče vsekakor s Kanina, Svinjaka, Krna, Kobariškega stola ...

Izlet, ki bi ga priporočili vsakemu ljubitelju zime?

V Dolini Soče boste morali po sneg malce višje. Kanin je vsekakor najlažje dostopen zaradi kabinske žičnice, ki vam prihrani kar nekaj korakov, a je teren precej izpostavljen in zahteva polno opremo (dereze, cepin, čelada, lavinski trojček), kar nekaj znanja in pa poznavanja terena, saj se prehitro dogajajo nesreče s padci v luknje in zdrsi na poledenelih pobočjih.

Izlet, ki bi ga priporočili izkušenemu pohodniku?

Izlet na Krn. Izhodišče iz Planine Kuhinja, preko Rdečega Roba, mimo jezerc in Batognice na Krn ter spust nazaj na Planino Kuhinja. Izlet vam bo vzel kar precej časa. V kopnih razmerah je pot le malce bolj fizično naporna, v zimskih razmerah pa previdnost nikakor ne bo odveč, saj pot poteka na prisojni legi in travnatem pobočju, ki ne obljublja najbolj trdne in stabilne snežne podlage, zato raje razmislite o zimskem pristopu na Krn in se morda odpravite na vrh iz Trente, preko Krnskega jezera.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urska Drofenik |ursha.si (@ursha.si) on

Izlet v gore, ki bi ga priporočili pohodniku, začetniku? In vaš koristni napotek!

Matajur z izhodiščem pri observatoriju na italijanski strani. Od parkirišča boste do vrha Matajurja potrebovali slabo uro hoje. Na poti pa vas bodo spremljali razgledi daleč naokoli. Snega je na Matajurju zaradi njegove, že precej primorske lege bolj malo, vsekakor pa previdnost ne bo odveč. Za bolj stabilen korak bi priporočala pohodne dereze ter palice, ki vam bodo vsekakor v pomoč.

Priporočamo tudi: Petra Škabar odkrito z Ulo: Vsak od nas ima potencial za obisk terapevta (VIDEO)

Preberite še: Ali smo pozabili, kakšna je odrasla ženska? (Piše Katarina M. Bajt)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)