Zakaj so Skandinavci najsrečnejši na našem planetu (in kje na lestvici je Slovenija)

Čeprav so vremenske razmere na severu stare celine vse prej kot prijazne, se prebivalci Skandinavije iz različnih vzrokov vselej umeščajo med najsrečnejše prebivalce Zemlje.

27.1.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj so Skandinavci najsrečnejši na našem planetu (in kje na lestvici je Slovenija)

Skupina strokovnjakov z univerze Kolumbija vsako leto oblikuje lestvico 156. držav, na kateri prebivalce različnih kotičkov našega planeta razvrsti glede na to, kako srečni so. Pri tem sta glavni merili kvaliteta življenja in splošna sreča. Celoten seznam za lansko leto je objavljen na spletni strani World Happines Report, Slovenija pa zaseda 44. mesto.

"Merilo sreče ni to, kako pogosto se nekdo nasmehne, temveč kakšna občutja pri njem prevladujejo," je pojasnil Jee Sachs, en od snovalcev raziskave, ki je bila prvič izvedena leta 2012, vse od tedaj pa se v vrh lestvice umeščajo skandinavske dežele.

Leta 1019 je bila drugič zaporedoma na prvem mestu Finska, leta 2017 ga je zasedla Norveška, Danska je bila prva leta 2013 in 2016, leta 2015 pa je prvo mesto izjemoma zavzela Švica.

To seveda ni naključje in zagotovo se ob tem poraja vprašanje, zakaj so ljudje tam, kjer pozimi prevladujeta mraz in tema, poletja pa so vse prej kot prava poletja, kljub neprijaznem podnebju tako srečni. Tu je nekaj odgovorov:

Optimalen delavnik

Delavni teden Dancev obsega 37 ur. Na drugi strani povprečen Američan v službi tedensko preživi 44 ur, naš delavni teden praviloma znaša 40 ur.

In čeprav so v številnih državah nadure sinonim za predanost in pridnost, Danci v njih vidijo nekaj slabega, natančneje, nesposobnost delo opraviti znotraj običajnega delovnega časa. Delo je zanje pomembno, to je res, a pomebno je tudi ravnovesje med delom in prostim časom.

Da bi bili učinkovitejši, se med službo ne družijo, le redko si vzamejo odmor in tako kvalitetnejše ter hitreje opravljajo svoje naloge, prosti čas pa namenjajo družini in prijateljem.

 

Tudi urniki na Finskem nedvomno pripomorejo k sreči tamkajšnjih prebivalcev. Dovoljeno jim ga je namreč prilagajati in zaposleni v številnih podjetjih lahko na delo pridejo do tri ure prej ali tri ure kasneje, kot sicer zapoveduje obratovalni čas. In temu primerno prej ali kasneje zapustijo delovno mesto.

Omogočenih pet tednov dopusta

Na Danskem imajo redno zaposleni pravico do petih tednov dopusta ne glede na položaj, stroko ali sektor, v katerem so zaposleni. In izkoristijo vsako uro letnega oddiha.

Poletja Finci največkrat preživljajo v počitniških hišicah imenovanih mokki, kjer so nedostopni za šefe in sodelavce ter se sproščajo v družbi družine in prijateljev.

Bolniška zaradi stresa

Christina Konig Koehrsen, študentka umetnosti iz Kopenhagna, je povedala, da je po osmih mesecih zaposlitve v oglaševalaski agenciji delo pustila, ker je ni izpopolnjevalo, hkrati je bila na njem pod prevelikim stresom:

"Nisem mogla uravnotežiti poslovnega in zasebnega življenja, k čemur mi kot narod težimo. Na srečo imamo sistem, ki mi je omogočil menjavo delovnega mesta. Zaradi stresa sem vzela bolovanje, kar je pri nas povsem normalno saj vsi vemo, da stres na delu negativno vpliva na mentalno zdravje.

Po odpovedi pa še razmišljam o naslednjem koraku," je povedala in dodala, da mreža med delavnimi mesti na danskem zagotavlja fleksibilnost in odpira več možnosti tako za delodajalce kot delojemalce, prinaša več varnosti za mlade, hkrati omogoča svobodo. Ta je ena ključnih dejavnikov za srečo in blagostanje ne glede na to, kje na Zemlji se nahajate.

Preberite še: Deset srečnih številk, ki jih morate poznati

Morda vas zanima tudi: Danci vzgajajo samozavestne, samostojne in srečne otroke – kaj pa mi? (piše Goga)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)