Ste med njimi? Deset najbolj nadležnih voznikov na naših cestah

Čeprav večina nadležnih voznikov tega za nobeno ceno ne bi priznala, zaradi njihovega obnašanja in pomanjkanja kulture vožnje srečanje z njimi ni prav nič prijetno.

31.7.2019 ob 3:00 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

avto_volan_zenska_promet_ocala_soncna_smeh_micna.jpg

Način vožnje veliko pove o značaju šoferja. Medtem, ko so nekateri uvidevni, strpni in kulturni je na cestah tudi veliko takšnih, ki so vse prej kot to in bi jih z eno besedo lahko imenovali kar nadloge. Readers Digest jih takole razvršča v deset kategorij.

Nervozni sledilec

Zagotovo ste že naleteli nanj. Na voznika, ki se mu zelo zelo mudi. Zato se požvižga na varnostno razdaljo in s svetlobnimi signali ter besnim hupanjem opozarja nase, medtem ko na avtocesti prehitevate kolono tovornjakov ali ko skozi naselje vozite po omejitvi. To, da se mu ne morete umakniti ali da pravila veljajo tudi zanj, ga prav nič ne zanima. Ker on je pač, v svojih očeh, pomembnejši od vsega ostalega.

Voznik, ki ne pozna funkcije smernih kazalcev

Ko zavija iz krožišča, mu niti na misel ne pride, da bi nakazal smer. Vi pa zato po nepotrebnem čakate. Ali v križišču nenadoma zavije desno, levo, se brez nakazane smeri ustavi ob cesti in še bi lahko naštevali. Smerni kazalci v njegovem življenju in v njegovi vožnji ne igrajo nobene vloge.

Voznik, ki ima preveč rad smerne kazalce

Kar pomeni, da smer nakaže približno kilometer preden namerava zaviti desno ali levo. Ali z vklopljenim smernikom prevozi kar nekaj odcepov. Ker zanj niso pravi. Vi pa v stalni pripravljenosti previdno vozite za njim in čakate, da bo vendrale uresničil namero.

Počasen voznik

Dobro, eno je biti previden, nekaj povsem drugega pa biti počasen in voziti 20 kilometrov na uro manj, kot dovoljuje omejitev. Ter ignorirati dolgo kolono, ki se vije za počasnim vozilom. Vseeno je, kakšen je razlog za prepočasno vožnjo, vljudno bi se bilo umakniti in spustiti hitrejše naprej.

Večopravilni voznik

Običajno med vožnjo piše kratka sporočila, brska po torbici, malica sendvič ali se pogovarja po telefonu. Da vse to moti njegovo pozornost in ni le nadležno, temveč tudi nevarno, najbrž ni treba poudarjati. Kot tudi ne, da je uporaba telefona med vožnjo nezakonita.

Smetilec

Kako težko je smeti iz avta po koncu vožnje odnesti v koš za odpadke? Za nekatere je to res zahtevna naloga. In ti nesnago mečejo skozi okna svojega jeklenega konjička. Nesramno, grdo, neolikano in še bi lahko naštevali.

Voznik, ki se ne ozira na razmere na cesti

Njega ne moti ploha, megla, sneg. Nič od tega. Prepričan v svoje vozniške spodobnosti in zmogljivosti jeklenega konjička ne razmišlja o tem, da bi zmanjšal hitrost in jo prilagodil razmeram na cesti. Še več, drugim besno žuga ali trobi, ker so po njegovem prepočasni. S tem pa v nevarnost spravlja sebe in vse ostale udeležence v prometu.

Voznik z dolgimi lučmi

Torej tisti, ki ponoči ne glede na to, da se mu približuje vozilo, vozi z dolgimi lučmi. Priznajmo, vsakomur se to lahko zgodi, a početje je nevarno, saj oslepi voznika v drugem vozilu. Zato, če vam nekdo s svojimi lučmi nakaže, da vozite z dolgimi žarometi, jih vendarle zmanjšajte. Ob naslednjem srečanju pa to storite brez opozorila.

Agresivni hupač

On je hiter, on je nestrpen, on ne mora čakati in na vse to opozarja z živčnim hupanjem ter kretnjami z rokami. Da si ne bi drznili pol sekunde stati, ko se na semaforju prižge zelena luč. Kajti hitro boste zaslišali njemu ljubo melodijo hupe. Zoprno.

Menjalec pasov

Še ena nevarna kategorija. Voznik, ki menja pasove, prehiteva, vijuga levo ter desno, se vriva v kolono ne glede na to, da s tem prav nič ne pridobi, ogroža pa svojo in varnost vseh, ki bi radi srečno prišli na cilj, pa čeprav se bodo v gneči vozili malo več časa (tako kot tudi on).

Priporočamo tudi: Mame za volanom  Ali pa: Način, kako držite volan, veliko pove o vas

Preberite še: Horoskop: Najboljši in najslabši vozniki glede na astrološki znak


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)