Ustvarjamo z otroki: Naredimo zmaja za spuščanje

Iz palic, vrvi in kosa blaga ali tršega papirja naredimo zmaja za spuščanje.

13.5.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages | Avtor: T. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Naredimo zmaja za spuščanje

Le kateri otrok ne uživa ob tekanju po prostranih travnikih, pri čemer mu veter ne mrši le las, ampak visoko v nebo dviguje tudi njegovega pisanega zmaja, ki mu veselo poplesava rep, morda okrašen s pentljami. Še več, v zabavnem spuščanju lahko tekmuje s prijatelji – kateri gre više, kateri dlje ostane v zraku in, ne nazadnje, kdo je izdelal najlepšega.

POTREBUJEMO

- dve palici, morda bambusovi, različnih dolžin (npr. 80 in 60 cm ali 120 in 90 cm)

- večji kos lažjega platna, blaga ali močnejšega papirja

- škarje

- olfa nož

- lepilo

- vrvico (morda konopljino).

Večino stvari za izdelavo najdete doma.

Najprej ogrodje

Na koncih lesenih ali bambusovih palic naredimo zareze, v katere bomo zataknili vrvico. Palici trdno zvežemo skupaj z vrvico v obliki križa, krajšo privežemo na, denimo, dve tretjini daljše, pozorni moramo biti, da sta zvezani pod pravim kotom in da daljša seka krajšo natanko na polovici. Za naslednji korak, s katerim bomo dokončali ogrodje, potrebujemo tako dolg kos vrvice, da z njo objamemo celega zmaja. Na vrh močno privežimo en konec vrvice in jo vlečemo od enega kraka do drugega, vrvico zagozdimo v vsako zarezo, ki smo jih naredili na začetku. Če se želimo prepričati o trdnosti ogrodja, pa lahko vrvico pri vsaki zarezi dodatno učvrstimo, in sicer tako, da jo ovijemo in povežemo z vozlom. Zaključimo pri vrhu, kjer smo začeli, da dobimo iz vrvic narejeno obliko romba.

 

Tako, najbolj tehničen del je narejen. Zdaj pa potrebujemo močnejši papir, lahko šeleshamer, ali blago, najbolje platno. Kar pač imamo pri roki. Ogrodje položimo na izbrani material in izrežemo diamantno obliko. Še najlažje bo, če kar z ravnilom začrtamo, kje bomo strigli. Toda pozor! Izrezana oblika naj bo za dober centimeter ali dva večja od ogrodja.

Umetniški pečat

Če smo se lotili izdelave papirnatega zmaja, je zdaj napočil trenutek, da otroci na plan spustijo svojega notranjega slikarja. Zapojejo naj barvice, voščenke, flomastri, morda vodenke ali tempere, edina omejitev je domišljija. Bolj bo barvit, lepše ga bo opazovati v zraku.

Potem na izrezano blago ali papir položimo ogrodje, čez okvir zapognemo papir oziroma blago in ga zalepimo čez vrvice. Kar bo najhitreje in najbolj čvrsto, če bomo uporabili silikonsko lepilo, če ga nimamo, nič ne de, tudi druga so podobno učinkovita. Tisti najnatančnejši in ročno najspretnejši pa lahko papir (ali blago) pri koncih križa iz palic izrežete, da se bo pri lepljenju natanko prilegal.

Pri okraševanju in risanju je meja le otrokova domišljija.

Osnova je narejena, toda zmaja brez repa pač ni. Na spodnji konec prilepimo daljšo vrvico, sami presodimo, kako dolg rep si želimo. Nanjo zavežemo barvaste trakove ali pentljice. Da bo (po)letel, pa potrebujemo še vlečno vrvico. Konici daljše palice povežemo z vrvico (na notranji strani križa), nanjo pa nekje na zgornji tretjini privežemo še daljšo vrvico, s katero bomo zmaja spuščali. Da se nam ne bi zavozlala v gmoto, jo navijemo na manjšo paličico. In zdaj se igra lahko začne. Potrebujemo le travnik in malo vetra.

Preberite še: Naredi sama: Dišeče svečke za vaš balkon ali vrt

Morda vas zanima tudi: Obstajajo trije glavni načini vzgoje: Poglejte, kateri je najboljši in kakšen starš ste


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)