Tako boste svojega otroka zavarovali pred duševnimi stiskami v odraslosti

Znanstveniki so izpostavili, da zdrav način življenja od malih nog vpliva na kvaliteto življenja v odrasli dobi.

5.5.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako boste svojega otroka zavarovali pred duševnimi stiskami v odraslosti

Strokovnjaki z univerze Kalifornija so dokazali, da imata redna vadba in uravnotežena prehrana v otroštvu dolgoročne posledice na zdravje in počutje ter pozitivno vplivata tudi na volumen možganov.

Čeprav je zdrav način življenja, ki vključuje redno gibanje in uravnoteženo prehrano, že dolgo ena glavnih smernic za kvalitetno in dolgo življenje, je to prva študija, ki je opozorila, da ima takšen stil življenja v otroštvu spodbuden učinek na fizično in psihično zdravje, na miselne sposobnosti ter na počutje in obnašanje v odrasli dobi.

Vpliva na psihično in fizično zdravje

Skupina strokovnjakov je na miškah izvajala poskuse in ugotovila, da redna vadba v zgodnji dobi zmanjšuje pojavnost tesnobnosti kasneje v življenju, prav tako ima dolgoročen vpliv na oblikovanje mišic in na velikost možganov.

Izkazalo se je še, da miške, ki so od zgodnjega obdobja življenja hranjene z nezdravimi maščobami in s sladkorjem bogato hrano, tudi kasneje v življenju raje izbirajo nezdravo hrano in so praviloma težje od mišk, ki so od malega navajene na zdravju prijazna živila.

 

"Zgodnje seznanjanje z vadbo in zdravim načinom življenja v telesu ljudi in živali viša količino hormona leptina, ki pomaga nadzorovati lakoto in s tem telesno težo. Prav tako takšen način življenja od zgodnjega otroštva dolgoročno pozitivno vpliva na fizično, psihično ter mentalno zdravje in umske sposobnosti," so na podlagi tega zapisali strokovnjaki.

Zaskrbljujoče napovedi

Opozorila o dolgorčnem učinku zdravega načina življenja so posebej glasna med trenutno pandemijo novega koronavirusa: "Med pandemijo covida-19, natančneje med karantenami, se otroci na splošno gibajo premalo. Za mnoge namreč pogosto zaprti parki, otroška ali šolska igrišča predstavljajo edini prostor za rekreacijo.

Pomembno je najti rešitve za te otroke. Ne zgolj z vidika zagotavljanja možnosti za izvajanje telesne aktivnosti, temveč tudi s stališča primerne prehrane," je izjavil vodja študije Marcell Cadney, ob tem pa opozoril še na dolgoročne učinke pomanjkanja gibanja pri generacijah, ki odraščajo med pandemijo:

"Ti otroci bodo  kasneje v življenju postavljeni pred specifične, z duševnim in telesnim zdravjem povezane izzive, katere lahko na podlagi naših zaključkov predvidimo pred samim pojavom in tako poskrbimo za primerno preventivo z vidika duševnega ter telesnega zdravja."

Povzeto po portalu Medicalxpress

Preberite še: Obstajajo trije glavni načini vzgoje: Poglejte, kateri je najboljši in kakšen starš ste

Morda vas zanima tudi: Kako naj mladi starši prosijo za pomoč (ker včasih pač morajo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)