Poletje 2022: Najlepši hrvaški otoki (ideje za počitnice)

Približuje se poletje in marsikdo najbrž že razmišlja o oddihu na morju. Na Hrvaškem se letos obeta odlična turistična sezona, zato je smiselno čim prej izbrati kraj, kjer se boste sprostili. Da bi bila odločitev nekoliko lažja, vam predstavljamo najlepše hrvaške otoke.

3.5.2022 ob 1:12 | Foto: Unsplash, instagram | Avtor: D. L.

Poletje 2022: Najlepši hrvaški otoki (ideje za počitnice)

Ugljan

Ugljan velja za zeleni otok, saj je gosto prekrit z oljčnimi nasadi, borovci, vinogradi. S svojim bogatim podmorjem bo navdušil potapljače in športne ribolovce.

Velja za enega od bolj poseljenih hrvaških otokov, njegovi prebivalci pa se poleg turizma ukvarjajo z ribolovom in poljedelstvom. Ugljan slovi po izjemno čistem morju, peščenih in prodnatih plažah, turističnih znamenitostih in čudovitih naseljih, kot so Preko, Kali, Kukljica, ki so bila osnovana v srednjem veku. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Quad’n’Womo (@quadnwomo)

Vis

Neokrnjena narava in bogata zgodovina privabljata na Vis turiste iz celega sveta. V zadnjih letih je postal precej oblegan, k čemur je pripomoglo tudi snemanje filma Mamma Mia! Here We Go Again, v katerem je Vis zaigral vlogo grškega otoka Kalokairija.

Zanimiva je tudi zgodovina otoka – prvi prebivalci so se na Vis naselili že v obdobju neolitika, pozneje so Grki na njem zasadili prvo trto na vzhodni obali Jadrana, v 1. stoletju pa so otok zavzeli Rimljani, kar dokazujejo ostanki rimskih term in amfiteatra.

Po drugi svetovni vojni je na otoku nastala  velika pomorsko-vojaška baza JLA z več kot dvajsetimi objekti, zato je bil tujcem do leta 1990 dostop do otoka prepovedan.

Danes Vis velja za biser Jadrana, ki ima veliko čudovitih zalivov in vasic. Priporočljivo je obiskati pristanišče in ribiško naselje Komiža ter otok Biševo, ki ima le dvajset stalnih prebivalcev. Vis pa se lahko pohvali tudi s sanjskimi plažami, kot so Stiniva, Srebrna, Milna, Zaglav. 

Lastovo

Zaradi krajinske vrednosti, gostih gozdov, visokih obalnih pečin, kopenskih in podvodnih jam Lastovo velja za enega od najlepših jadranskih otokov. Imenujejo ga prebujajoča se dalmatinska Trnuljčica, carski otok in otok sreče. Proglasili so ga celo za otok kristalnih zvezd.

Njegova posebnost je število 46, saj je na otoku 46 polj, 46 cerkva, otočju Lastovo pa pripada 46 otočkov in čeri.

Lastovo velja tudi za zelo priljubljeno navtično destinacijo, vendar je razcvet doživel dokaj pozno, saj je bil v času nekdanje Jugoslavije zaprt, ker se je na njem nahajala vojaška pomorska baza in prva obrambna linija v primeru morebitnega napada na Jugoslavijo. Lastovo je idealen otok za ljubitelje ribolova in ribjih jedi ter za tiste, ki na dopustu potrebujete mir in tišino.

Mljet

Mljet je zaradi številnih borovih gozdov najbolj zelen otok na Jadranskem morju. Na severozahodu otoka se nahaja potopljena dolina, v kateri ležita Mljetski jezeri: Malo jezero in Veliko jezero, ki sta vključeni v Narodni park.

Mljet velja za oazo miru, saj na njem ni veliko hotelov in apartmajev, čeprav vsako poletje privabi številne turiste.

Najbolj priljubljene turistične znamenitosti so ostanki rimske palače – Polače, Odisejeva jama, Mali most, ki povezuje obe jezeri in Narodni park Mljet, ki je odličen za avanturistično raziskovanje. Na otoku pa najdete tudi čudovite plaže, kot so Blace, Sutmiholjska, Velika Saplunara, Mala Saplunara. 

Unije

Gričevnat otok v Primorsko-goranski županiji bo očaral tiste, ki hrepenite po miru, saj avtomobilskega prometa na otočku ni. Na otoku je le eno naselje - Unije, ki se nahaja ob robu plodnega polja na koncu prostranega zaliva na zahodni strani otoka.

V naselju, kjer uradno živi le 100 prebivalcev, najdete nekaj restavracij, pekarno, slaščičarno, pošto in trgovino ter namestitve za turiste. Unije so zelo priljubljene med navtiki, zato sta na otoku kar dve sidrišči s podeljeno koncesijo, ki omogočata privez plovila na plovko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TheMoment (@17mirijam)

Za dnevne izlete pa se priporoča obisk svetilnikov, saj se na Unijah nahajajo kar trije - Vnetak na zahodnem rtu otoka, ki ima veliko kamnito hišo in 13 m visok kamnit stolp, drugi se nahaja na rtu Lukanji in tretji v luki Unije, na koncu pomola.

Krk

Drugi največji in najsevernejši hrvaški otok leži v Kvarnerju in ga s celino povezuje Krški most. Krk velja za zeleni otok, saj ga pokriva skoraj ena tretjina gozda, na njem pa najdemo tudi kraško jamo – Jamo Biserujko.

Navdušil bo ljubitelje rekreacije, saj obalo prepletajo kolesarske steze, očaral pa bo tudi gurmane, ki lahko v restavracijah poskusijo lokalne specialitete – jedi iz svežih rib in krško jagnjetino na žaru ali pod peko, ovčji sir, pršut. Priporočljiv je obisk mesteca Vrbnik, ki vas bo prevzel s svojo lepoto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatia's travel Guide (@cro2go)

Zgrajen je na prepadni steni, ki se dviga visoko nad morjem, in ponuja nepozaben pogled na obalo in morje. Vrbnik je po zaslugi svojega pravljičnega mestnega jedra razglašen za kulturni spomenik, obenem pa se lahko pohvali tudi z najožjo ulico na svetu, ki se imenuje Klančič.

Preberite še: Vrednost besede NE (prednosti in lekcije, ki jih prejmemo ob zavrnitvah)

Morda vas zanima tudi: Ksenija Benedetti prvič po nesreči objavila skupno fotografijo z Borisom Cavazzo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)