Ideja za izlet: Kotiček, na katerem nastanejo najlepše fotografije Bleda

Z Ojstrice se na Bled odpre prečudovit razgled.

20.11.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Kotiček, na katerem nastanejo najlepše fotografije Bleda

Bled nikoli ne razočara. V vseh letnih časih vabi v svoje kotičke pod visokimi gorami in ponuja čudovite poglede na modro jezero, ponosni grad in romantični otoček.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristýna Růžičková (@kristy_ruz)

Možnosti za takšna in drugačna pohajkovanja po gorenjskem biseru je veliko, mi pa vas tokrat vabimo na točko, ki je najbolj znana po tem, da na njej nastajajo fotografije alpskega kraja, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega.

To je Ojstrica nad Bledom. Ojstrica je v bistvu velikanska skala, ki se dviga nad zahodno obalo Blejskega jezera. Vzpon nanjo je poplačan z lepim razgledom na jezero, otok, grad in Karavanke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beatrix Görföl (@gorfolbea)

Vzpon je primeren za vse letne čase in ga zmorejo tudi mlajši otroci.  Pot, ki je sprva strma, kmalu postane položnejša, odrasla oseba jo premaga v 20 minutah, z mlajšimi hribolazci traja nekoliko dlje, a ne tako dolgo, da ji ne bi bili kos.

Na vrhu sicer ni veliko prostora, obiskovalce čaka klopica, kjer se prileže počitek ob pogledu na vse, kar ponujajo dolina ter bližnja in daljna okolica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petar Mitrović

Kako do izhodišča

Na  avtocesti Ljubljana - Jesenice izberete izvoz Lesce in nadaljujete proti Bledu. Tu peljete proti Bohinjski Bistrici skozi naselje Mlino in mimo hotela Vila Bled. V križišču za hotelom zavijete desno. Cesta se kmalu spusti v bližino jezera, ob njem nadaljujete v smeri Zake. Približno 350 metrov pred Veliko Zako je levi strani ceste majhen okrasen kozolček z napisom "penzion Bomi".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrés M. (@andrew_mig)

Takoj za njim je makadamska cesta s tablama, ki usmerjata proti Ojstrici in Osojnici. Zavijete na makadamsko cesto in parkirate, od tam pa pot pod noge.

Z Ojstrice se lahko vrnete po isti poti ali izlet podaljšate še z vzponom na bližnji vzpetini: Mala in Velika Osojnica. Z malo truda lahko osvojite oba vrhova in ovekovečite razgled s fotoaparatom. Kajti ravno tu nastajajo najbolj znani panoramski posnetki Bleda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Kužnar (@tjasakuznar)

Lahko pa se s sestopa z Ojstrice podate še na sprehod okoli jezera, ki ga obdaja lepa sprehajalna krožna pot z veliko zanimivosti in fotogeničnimi kotički in jo brez težav premagajo tudi najmlajši.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marija Tejić Matić (@marija_t_m)

Seveda ne smete zamuditi priložnosti za slovit posladek: znamenito blejsko kremno rezino ali pogovorno kremšnito. Sladico ponujajo v več restavracijah in kavarnah v samem kraju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Krajnc (@tejasmeja)

Recept za pripravo kremne rezine je pred 60. leti prišel iz Srbije, vendar so ga tu dopolnili in tako je nastala slovita blejska kremna rezina. V vseh teh letih so na Bledu spekli in prodali več kot trinajst milijonov teh znamenitih sladkih zalogajev.

Preberite še: Ideja za izlet: Po doživetja v bližino Trsta vabita Rilkejeva pot in Devinski grad

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Prelepa Belopeška jezera


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)