Ideja za izlet: V Vitanju obiščite Center Noordung in spoznajte zgovorno robotko Vito

V Vitanju lahko spoznavate visoko tehnologijo, zgodovino raziskovanja vesolja in občudujete lepo naravo.

30.10.2021 ob 5:20 | Foto: Leon Vidic/Delo, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: V Vitanju obiščite Center Noordung in spoznajte zgovorno robotko Vito

Na skrajnem severu Savinjske regije ob reki Hudinji leži naselje Vitanje, središče istoimenske občine. Umeščeno je pod južne obronke Pohorja, v njem pa si roke podajata zgodovina in znanost sedanjosti ter prihodnosti. Naselje se ponaša z vrsto znamenitosti, vključno z dvema gradovoma (Starim in Novim).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miha Matavz (@mihamatavz)

O pestri zgodovini kraja priča staro trško jedro strnjene pozidave, kjer o nekdanjih časih pripovedujejo spomeniško zaščitene in arhitekturno zanimive stavbe. Staro jedro in trg prvič omenjajo viri že leta 1306. Trg je nekoč obdajalo obzidje z zgornjimi in spodnjimi vrati.

Ob zunanjem delu naselja prevladujejo pritlične, ob glavni ulici pa strnjene eno in dvonadstropne hiše. Klasicistična pročelja izvirajo iz 19. stoletja, ko je gospodarstvo v kraju cvetelo.

Prav v tem kraju pa se z zanimivo arhitekturo ponaša, lahko bi rekli futuristični objekt, Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika -Noordunga.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gregor Žerjav (@gzerjav)

Center Noordung je bil odprt leta 2012 in nosi ime po Hermanu Potočniku Noordungu (1892-1929), ki je bil en najzaslužnejših za razvoj vesoljskih tehnologij v zgodnjem 20. stoletju.

Že od daleč privablja z nenadvadno obliko, zanimivo pa je tudi vse, kar se skriva v njegovi notranjosti, kjer deluje zavod, katerega poslanstvo je obiskovalcem približati vse, kar je povezanega z vesoljem, vesoljskimi tehnologijami, dosežki razsikav o vesolju in zgodovini spoznavanja te nepojmljive dimenzije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Irman

V njem so na ogled stalne in gostujoče razstave, na katerih je mogoče razširiti znanje in spoznati veliko zanimivega o prostranstvu, ki nas oddaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neva Lotric (@neva0211)

Najnovejša pridobitev je robotka Vita. Je prva družabna humanoidna robotka na svetu, Vita je trenutno edini primerek v  Sloveniji.

S pomočjo množice senzorjev je sposobna prepoznati okolico in ljudi okoli sebe, njena oblika je ustvarjena po podobi človeka, obiskovalce Centra Noordung posluša, z njimi govori, pleše, skratka popestri obisk in poskrbi, da je ta še bolj zabaven ter interaktiven.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Center Noordung (@centernoordung)

Po zbirkah je možen voden ogled, ki traja 50 minut, vstopnina za odrasle znaša 10, za upokojence, dijake in študente osem, za otroke od pet let naprej šest evrov. Za mlajše od pet let je vstop brezplačen.

Ne bo pa odveč opozorilo, da je za voden ogled priporočljivo rezervirati termin. Vse, kar skriva zanimiva stavba, si ogledate tudi samostojno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MajaFerme

Samostojen ogled vam bo vzel od pol ure do 50 minut, v vsakem primeru pa je za obisk potrebno izpolnjevati PCT pogoj.

Center je že prešel na zimski urnik: od ponedeljka do četrtka je odprt od 9.00 do 16.00. Ob petkih od  9.00 do 17.00 in ob sobotah ter nedeljah Sod 10.00 do 18.00.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomek Moleda (@tomaszmoleda)

Morda vam bo po obisku centra (ali preden se podate vanj) ostalo še kaj časa za pohod v jesensko naravo. Nad Vitanjem se namreč dviga zanimiv vrh Stenica.  Vzpetina je s treh strani obdana s tesnimi dolinami in še bolj mogočnimi pogorji.

Na severu se nahaja Pohorje, na jugovzhodu se dviga Konjiška gora, na zahodu slikovito pogorje Paškega Kozjaka. Pot na Stenico vodi mimo samotne gorske kmetije Vodovnik. Pri njej se odpre izvrsten razgled na južna pobočja zahodnega Pohorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrej Belas (@an4rej)

Marsikomu se zdi visoko, razgledno pokošeno pobočje najlepši del poti. Vzpon večinoma pelje skozi gozd, tudi vrh je gozdnat, kar v jesenskem času naravi zagotavlja prav poseben čar.

Pot na Stenico je lahka in lepo označena. Izlet je primeren v vseh letnih časih, za vzpon, ki traja približno dve uri,  je dovolj običajna pohodniška obutev.

Preberite še: Ideja za izlet: Prelepa Belopeška jezera

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Razgledni vrh Cerje, biser na robu Krasa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)