Ideja za izlet: Šest muzejev, kjer se bodo zabavali tudi otroci

Naj hladni in kratki jesenski dnevi ne bodo izgovor za ostajanje doma.

9.10.2021 ob 5:15 | Foto: Voranc Vogel, Jože Suhadolnik/Delo, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Šest muzejev, kjer se bodo zabavali tudi otroci

Zagotovo bo tudi v jeseni še veliko priložnosti za izlete na prostem, a tokrat vas kljub temu vabimo na malo drugačno spoznavanje naše dežele: v muzeje, ki so posuti povsod po njej in kjer se bodo zabavali tudi otroci.

Možnosti je veliko, to pa so naši predlogi.

Galerija Cukrarna

Začnimo pri najnovejši pridobitvi glavnega mesta, v središču Ljubljane, kjer je po celoviti prenovi nekdaj propadajoča stavba postala sodobna galerija in moderno kulturno prizorišče.

Cukrarna je objekt na Poljanskem nasipu in spada med najpomembnejše industrijske objekte iz prve polovice 19. stoletja na naših tleh. Mestna občina Ljubljana je s pomočjo investitorjev s koncem leta 2018 začela s temeljito prenovo stavbe s pestro in velikokrat žalostno  zgodovino.

Z zaključkom projekta je mesto pridobilo 2500 kvadrantih metrov veliko galerijo, posebno prizorišče, primerno za sprejem 1000 gostov pa tudi za gostovanje naših in tujih umetniško-razstavnih projektov. Hkrati je  namenjena za druge dogodke na področju kulture, umetnosti in izobraževanja. Galerija Cukrarna je kot novo večnamensko kulturno prizorišče začela delovati septembra letošnjega leta.

Odprta je od torka do nedelje med 10. in 19. uro.

Vsak prvi vikend v mesecu je obisk v njej gostujočih razstav in prireditev brezplačen.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Prirodoslovni muzej, Ljubljana

Za otroke nedvomno zanimiv je obisk Prirodoslovnega muzeja Ljubljana, kjer veliko zabavnega zase najdejo že malčki, stari okoli tri leta. V njem so na ogled stalna ter občasne razstave.

Obiskovalce po njih popeljejo zvočni in tiskani vodniki za odrasle ter otroke. Osrednji razstavni predmet predstavlja okostje mamuta, ki je staro okoli 20.000 let, našli pa so ga v Nevljah pri Kamniku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Družinski-izleti (@druzinskiizleti)

Delovni čas: od ponedeljka do nedelje med 10. in 18., ob četrtkih med 10. in 20.

Vstopnina: predšolski otroci, invalidi, imetniki veljavnih muzejskih kartic imajo prost vstop. Prost vstop za vse je tudi vsako prvo nedeljo v mesecu. Sicer morajo osnovnošolci, dijaki, študenti, upokojenci in skupine nad 10 oseb plačati 3 evre, odrasli 4 evre, družinska vstopnica stane 8 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mojca Derkovic (@z_vlakom_po_sloveniji)

Park vojaške zgodovine, Pivka

Nahaja se na območju starih italijanskih vojašnic v Hrastju pri Pivki. V osrednjem objektu sta turistično-informacijski center, muzejska trgovina in Kantina Pivka, ki ponuja vojaške malice in kosila.

Eksponati se po različnih sklopih nahajajo v dveh paviljonih, nekaj jih je tudi na prostem. Med njimi je podmornica, katero si lahko obiskovalci ob predhodni najavi (in dodatnem doplačilu) ogledajo tudi od znotraj in spoznajo skrivnostni svet podmorničarjev.

Ogled Parka vojaške zgodovine lahko dopolnite s štiriurnim pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine ali s sprehodom po tematski učni poti do utrdbe Alpskega zidu na Primožu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PVZ (@parkvojaskezgodovine)

Delovni čas:  Julij, avgust  vsak dan od 9. do 18.; maj, junij, september, oktober od ponedeljka do petka od 10. do 16; 
sobota, nedelja, prazniki: od 10. do18. marec, april: od ponedeljka do petka od 11. do 15.;
sobota, nedelja, prazniki: od 10. do 16.; januar, februar, november, december: Od ponedeljka do petka od 10. do 14.
sobota, nedelja, prazniki, šolske počitnice: od 10. do 14..

Vstopnina: odrasli 12 evrov, otroci od 6. do 15. leta 6 evrov, družinska vstopnica (2 odrasla, 2 otroka): 29 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klaus Mebus (@klaus.mebus)

Tehniški muzej Slovenije Bistra

Domuje v nekdanjem samostanskem oziroma grajskem kompleksu v Bistri pri Vrhniki, na jugozahodnem robu Ljubljanskega barja, na pol poti med Vrhniko in Borovnico.

V njem so na ogled zbirke avtomobilov, živali in delovnih strojev ter pripomočkov v sklopu oddelkov, ki predstavljajo zgodovino tiskarstva, kmetijstva, gozdarstva, elektrike, prometa, lova, …. Nekateri oddelki so zunanji in/ali notranji, marsikatere zbirke so zasnovane kot živi muzej:

nekateri razstavljeni stroji so delujoči in jih lahko obiskovalci sami preizkusijo. Občasno potekajo demonstracije, ki jih izvajajo mojstri in tako prikazujejo predmete ter ohranjajo nematerialno kulturno dediščino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ljubljanainyourpocket

Razstavo predmetov pogosto dopolnjuje arhivsko filmsko gradivo s posnetki, ki predstavljajo različne poklice. Otroci tako z raziskovalnim in aktivnim učenjem spoznavajo, kako so živeli babice in dedki, kaj so delali, kakšna orodja in stroje so uporabljali ter s čim so se prevažali.

Delovni čas: od torka do petka med 8. in 17.. Sobote, nedelje in prazniki od 9. do 19. Januar, februar: zaprto prazniki: 8. februar, 24. december in 31. december 9.–17.

Vstopnina: Predšolski otroci in invalidi imajo prost vstop, osnovnošolci, dijaki, študenti, upokojenci: 4 evre, odrasli: 6,50 evrov, družinska vstopnica: 13 evrov. Vstop v muzejski park: 1 evro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yulia Pogodina (@blue_eyed_july)

Notranjski muzej, Postojna

Ena izmed znamenitosti v Sloveniji na destinaciji Zeleni kras, ki se je posvetila približanju muzejev in muzejskih dejavnosti otrokom. V njem najmlajši skozi igro spoznavajo njim težje dojemljive pojme.

Muzej organizira različne dogodke za skupine otrok, praznovanja rojstnih dni, lahko pa ga obiščete tudi samostojno. Poseben del muzejske razstave je Kras(na) učilnica. Ta je namenjena samo otrokom.

Razstava omogoča, da nadobudneži aktivno raziskujejo in se z izkušnjo učijo o neverjetnih dejstvih krasa, spoznavajo, kaj imata skupnega apnenec in dinozaver, se sprehodijo in plezajo skozi jamo ter pokukajo v Predjamski grad.

Začasni delovni čas: od torka do nedelje med 10. in 16.

Vstopnina: odrasli 5 evrov, upokojenci 3 evre, predšolski otroci 1 evro, osnovnošolci, dijaki, študentje 3 evre.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zeleni ključ Slovenija (@zelenikljucslovenija)

Muzej ljudskega stavbarstva v Sloveniji, največji muzej na prostem, Rogatec

Muzeji na prostem so odlična ideja, kako preživeti dan v naravi ter spoznavati, kako so nekoč bivali, živeli in delali naši predniki.

Muzej na prostem Rogatec je bil leta 1997 nominiran za evropski muzej leta, priporočljiv je za otroke od petega leta starosti ter seveda obisk v suhem vremenu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muzej na prostem Rogatec (@muzejnaprostemrogatec)

Obiskovalci se lahko sprehodijo med objekti muzeja (Šmitovo hišo, kovačijo, trgovino z mešanim blagom ali Lodnom, gospodarskim poslopjem, svinjakom, kozolcem, Viničarsko hišo ter Kamnarsko bajto), zeliščnimi vrtovi in tako spoznavajo ter raziskujejo kulturno dediščino naših prednikov, lahko pa le posedijov mirnem okolju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nomads

Urnik: od aprila do oktobra od torka do nedelje med 10. in 18. od novembra do marca od torka do sobote med 10. in 16.

Vstopnina: odrasli 4 evre, otroci do 15. leta 3 evre, družinska vstopnica (2 odrasla, 2 otroka): 8 evrov.

Preberite še: Ideja za izlet: Sveti Jošt, doživetje za vse generacije

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Vsi razlogi za obisk fotogenične Vremščice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)