Ideja za izlet: Razgledni vrh Cerje, biser na robu Krasa

Nekoliko manj znana destinacija za čudovit enodnevni izlet je Cerje na zahodnem robu kraške planote.

18.9.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Razgledni vrh Cerje, biser na robu Krasa

Nad Vipavsko dolino se na robu kraške planote dviga Cerje. To je vzpetina nad Mirnom s 343 metri nadmorske višine, s katere se odpira pogled na severni del Jadranskega morja, Furlanijo, Dolomite, Julijske Alpe in Vipavsko dolino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vipavska dolina_Vipava Valley (@vipavavalley_official)

Že razgled z vrha Cerja ob lepem vremenu vzame sapo, še toliko lepši pa se odpre s ploščadi tja umeščenega stolpa. Mogočni pomnik miru, posvečen vsem, ki so se na tem ozemlju borili in padli, je bil za javnost odprt leta 2013.

Pobuda zanj je nastala v organizaciji TIGR, načrte so izdelali študentje Fakultete za arhitekturo pod vodstvom dr. Darka Likarja. Zasnovali so zgradbo v obliki trdnjave in stolpa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by fabiusgo (@fabiusgo)

Gre za kulturno protokolarni ter turistično zgodovinski objekt, v katerem je prestavljena  zgodovina Slovenije od najstarejših ohranjenih zapisov v slovenskem jeziku, preko prelomnih dogodkov prve svetovne vojne, čez obdobje antifašističnega gibanja TIGR do vojne za osamosvojitev.

V njem je med drugim na ogled delo Ples življenja in smrti slovenskega slikarja Rudija Španzelja,  poklon padlim v prvi svetovni vojni. Delo mnogi imenujejo slovenska Guernica in na simboličen način prikazuje nesmisel ter krutost dogajanja med prvo svetovno vojno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miren Kras (@mirenkras)

Stolp ima sedem nadstropij, zadnje je namenjeno razgledni ploščadi, ki ponuja čudovite razglede v vse smeri neba ter tako simbolizira prihodnost in širi sporočilo miru.

Okoli pomnika miru, kjer je tudi manjša okrepčevalnica, se vijejo različne steze, ki so označene kot Poti miru. Vsem je skupno to, da so v večini bivše vojaške ceste, ob njih so zato še vedno vidne sledi prve svetovne vojne. Poti so različnih dolžin in zahtevnostnih stopenj, primerne pa so tako za pohodnike kot za kolesarje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes

Za vse, ki iščete res posebna in drugačna doživetja, je priporočljivo rezervirati voden ogled z naslovom V čevljih vojakov 1. svetovne vojne, kjer obiskovalce v vojaka oblečen vodnik najprej popelje skozi pomnik miru Cerje, nato pa se z njim podajo še po poteh miru, skozi stare obrambne jarke, vse do jame Pečinka, ki je nudila zavetje avstro-ogrskim vojakom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miren Kras (@mirenkras)

Urnik stolpa Cerje: poleti, od 1. aprila do 31. oktobra, je stolp odprt od srede do nedelje od 10h do 18h.

Pozimi pa prav tako od srede do nedelje od 10h do 16h.  Vstopnina za odrasle je štiri, za otroke nad 12 let dva evra, za mlajše je vstop brezplačen. Za voden ogled pomnika je, kot rečeno, treba kontaktirati turistično društvo Cerje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jerry (@jerry_jewelry)

Na razgledni vrh vodi več poti. Izlet lahko začnete na velikem parkirišču ob cesti, ki povezuje Miren in Kostanjevico na Krasu. Hitro cesto proti Novi Gorici dolini zapustite na izvozu Vogrsko in po lokalni cesti peljete proti Mirnu.

Skozenj se peljete po glavni cesti. Za zadnjimi hišami se začne cesta vzpenjati in po nekaj zavojih dosežete kraško planoto. Ko se cesta malce zravna, vas kažipot usmeri levo na Pot miru po Krasu. Avto pustite na parkirišču, do cilja je še 45 minut hoje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miren Kras (@mirenkras)

Druge poti so še iz Lokvice (pet minut), iz Kostanjevice na Krasu čez Fajti hrib (ura in 55 minut) ali iz Kostanjevice na Krasu mimo Borojevićevega prestola (ura in 15 minut). Vse poti so lahke in lepo označene ter primerne tudi za otroke.

Preberite še: Ideja za izlet: med vinograde in v kleti Vipavske doline

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Krasna Poljanska dolina za pohodnike, kolesarje, otroke in zaljubljence


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)