Ideja za izlet: Vsi razlogi za obisk fotogenične Vremščice

Za prvi izlet koledarske jeseni se podajte na čudovito Vremščico in uživajte v razgledih, ki se odpirajo z nje.

4.9.2021 ob 5:20 | Foto: Anže Furlan/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Vsi razlogi za obisk fotogenične Vremščice

Primorski vrhovi so idealni za izlete v vseh delih leta. Mednje sodi tudi Vremščica, planota med Pivko in Divačo, ki vabi tako bolj kot manj izkušene pohodnike ter je primerna tudi za otroke, ki si bodo po prvih dneh šole lahko na njej spočili možgančke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja

Vremščica je gorsko sleme s 1027 metri visokim vrhom. Žal na njej ni koče, kjer bi se okrepčali z joto ali štruklji, kljub temu pa je vzpon nanjo v vsakem primeru poplačan.

Poti nanjo je več. Ena o njih vodi iz vasi Volče. Na avtocesti Ljubljana-Koper izberete izvoz Postojna, peljete proti Pivki ter Ilirski Bistrici. Že kmalu za Parkom vojaške zgodovine v Pivki se v desno odcepi cesta proti krajem Kal, Neverke, Volče in Divača.

Sledite v smeri Divače. Po nekaj kilometrih vožnje pridete do križišča, kjer se v desno odcepi ožja cesta proti vasi Volče. Peljete po njej in parkirate na primernem prostoru v bližini smerokazov za Vremščico.

Od tu naprej pa pot pod noge: korak začnete po razmeroma razriti makadamski cesti, ki pripelje do zgornjega parkirišča.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @chiara.sirotti

Vzpon nadaljujete po označeni peš poti, ki preide v večinoma borov gozd. Naprej se počasi vzpenja skozi borov gozdič in pripelje na glavni, še naprej z gozdom poraščen greben Vremščice, po katerem se nato vzpenjate kar nekaj časa. Po dobri uri hoje pridete iz gozda in začno se odpirati lepi pogledi na Snežnik, Slavnik ter Nanos.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matjaž Uršič (@mermataucic)

Kmalu se v daljavi izriše cerkvica sv. Urbana. Ustno izročilo pravi, da je bila postavljena v drugi polovici 13. stoletja, v dobi romanike, končno podobo pa naj bi dobila v času gotike, v prvi polovici 15. stoletja. V prvotni stavbi je bil tudi marmornat relief papeža svetega Urbana I.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denis Stopar (@deniis_4)

Drugi priljubljen dostop do Vremščice je po Magajnovi poti, katere začetek je v Vremski dolini. Krožna tematska pot je posvečena pisatelju dr. Bogomirju Magajni, ki je bil rojen v teh krajih in je domiselno označena z ilustracijo brkatega junaka iz ene od mladinskih povesti pisatelja Magajne. Skozi slikovite vasi popelje na travnata pobočja Vremščice in do omenjene cerkvice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bogdan žakelj (@bogdanzakelj)

Za cerkvico se širijo prostrana travnata pobočja, po katerih se v slabih desetih minutah nadaljnje hoje povzpnete na Veliko Vremščico, ki je najvišji vrh slemena, od koder se odpira nepozaben razgled.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina (@ninapetretic)

Na severu izstopa Nanos, levo od njega se širi Trnovski gozd, zadaj se dvigajo Julijske Alpe. Na severovzhodu se predstavljajo Javorniki, Sveta Trojica, Krim in Mokrec, na vzhodu pa oko seže vse do Snežnika.

Na jugu se travnata pobočja razprostirajo do Vremske doline, nad katero se dvigajo Brkini, viden je tudi Slavnik. Od jugozahoda do severozahoda lahko na slemenu Gabrške gore pogled ujame vrhove Veliko Gradišče, Veliki hrib, Sopada, Trstelj, ob dobri vidljivosti so na obzorju vidni tudi Dolomiti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Henigman (@sarahenigman)

Z vrha proti Senožečam po približno 20. minutah pot pripelje do objekta Biotehnične fakultete, kjer gojijo ovce. Objekt se uradno imenuje Infrastrukturni center za sonaravno rekultiviranje Vremščica. Tu sta na prodaj odlična ekološko pridelana ovčji sir in mleko vendar se, če ga nameravate obiskati, pozanimajte o delovnem času.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Kras (@visit.kras)

Kot rečeno, na vrhu ni koče, zato bo dobrodošla malica, so pa na njem razgledna plošča in smerokazi, ki bolj zahtevne usmerjajo na druge pohodniške poti. Vzpon na Vremščico je prijeten izlet v naravo ter je primeren za vsakogar. Posebna oprema je odveč, povsem dovolj je udobna športna obutev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Margie - Travel Together (@margietraveltogether)

Druge poti nanjo so še iz Senožeč (1 ura in 45 minut), Gabrč (2 uri), Loščice Vremščica Gornjih Ležeč (1 ura in 40 minut), Matavuna (3 ure in 15 minut), Famlja (2 uri in 30 minut) in Podgore (2 uri). Vse so primerno označene.

Preberite še: Ideja za izlet: Ko je na Bledu gneča, zavijte v Završnico

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Naravni rezervat Zelenci


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)