Ideja za izlet: Posebna doživetja na prekmurskih ravnicah

Prekmurje ponuja nešteto možnosti za sproščujoč ali aktiven oddih.

21.8.2021 ob 5:26 | Foto: Andi Vuk/Gettyimages, Instagram

Ideja za izlet: Posebna doživetja na prekmurskih ravnicah

Čez Muro je svet drugačen, pravijo. Najbrž na prvi pogled lenobna reka, ki se v velikih meandrih zvija po prostranih panonskih ravnicah, res razmejuje dva svetova in na levem bregu skriva štorklje, slikovite cerkvice, edinstveno arhitekturo, zelene hribčke, prekrite z vinogradi, in mogočne gradove med njimi, termalne vode in še bi lahko naštevali zaklade na pogosto spregledanem koščku Slovenije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Seme (@tanja_seme)

Tokrat vas na izlet vabimo v Prekmurje in izpostavljamo le nekaj zanimivih točk, ki naj služijo kot izhodišče podrobnejšega spoznavanja naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti tega dela naše dežele.

Grad Murska Sobota in Pomurski muzej

Najbolje je spoznavanje Prekmurja začeti v Pomurskem muzeju v Murski Soboti. Razstave v njem obiskovalce popeljejo skozi zgodovino območja vse od prazgodovine pa do novejših časov.

Ostanki in izkopanine, stare več tisoč let, baročna dvorana, govoreče lutke, tradicionalna oblačila in pohištvo vse do časov po drugi svetovni vojni pričarajo zanimiv vpogled v razvoj pokrajine, kmetijstva, drugih dejavnosti in kulture tam živečih ljudi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tᴬᴰᴱᴶ Jᵁᖇᴷᴼᴠšᴱᴷ (◕‿◕) (@tadej.jurkovsek)

Muzej je ob sobotah odprt od 9h do 13h, ob nedeljah od 14h do18h ter od torka do petka od 9h do 17h. Cena vstopnice za otroke je dva in za odrasle tri evre.

Zapeljive terme Moravskih Toplic

Pri obisku Prekmurja ne gre mimo termalnih voda, zdravilišč ter term. Dvoje so v Moravskih Toplicah: Terme Vivat in Terme 3000.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by De leukste campingvakanties (@suncampholidays_nl)

Medtem, ko prve z bogato ponudbo toboganov in možnosti za številna doživetja najpogosteje privabljajo mlade in družine z otroki, so Terme Vivat idealne za romantična sproščanja ali lenobna razvajanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme Vivat (@terme_vivat)

Tudi cena vas od obiska ne bo odvrnila, saj si lahko že za manj kot deset evrov privoščite tri ure sveta savn in termalnih bazenov.

Čokoladnica Passero

Nedaleč od Moravskih Toplic, v Tešanovcih, si privoščite postanek v čokoladnici Passero. Ta obiskovalce razvaja z odlično čokolado v najrazličnejših oblikah in izvedbah.

Unikatni okusi, denimo bela čokolada z makom, ajdo, s kavo… bo zagotovo prepričala tudi najzahtevnejše okuse.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Posestvo Passero (@posestvopassero)

Seveda v deželi preko Mure ne gre brez značilne gibanice, ki je na voljo v lokalnih slaščičarnah, v kateri je najboljša, pa presodite sami.

Bukovniško jezero pri Dobrovniku

Ob samem Bukovniškem jezeru se nahaja energijski park Dobrovnik.  26 energijskih točk naj bi imelo blagodejno zdravilno sevanje in so lepo označene.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Pomurje (@visitpomurje)

V bližini se nahaja tudi kapelica sv. Vida ter izvir zdravilnega studenca z istim imenom. Odlična ideja je sprehod ob Bukovniškem jezeru, za otroke pa bo zagotovo najbolj zanimiv pustolovski park, ki se razprostira v njegovi okolici.

 Tropski vrt Dobrovnik

Sredi Prekmurja se nahaja tropski raj. To je Ocean Orchids, sicer najbolj znan po gojenju orhidej, a je v njem pravi tropski vrt.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ocean Orchids d.o.o. (@ocean_orchids_flowers)

Z obiskom tega boste lahko na lastni koži občutli, kakšni so vremenski pogoji v tropih, kjer sta vlaga in temperatura zraka nadpovprečno visoki. V tropskem vrtu so rastline kot so kakavovec, bananovec, avokado, flamingovci, mesojede rastline in nepregledna množica pisanih orhidej.

Odprt je vsak dan od novembra do marca do 17h, od aprila do oktobra pa eno ur dlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ocean Orchids d.o.o. (@ocean_orchids_flowers)

Vstopnina znaša 5 evrov na osebo, pri čemer se pri nakupu orhideje 2,5 evra šteje v  dobropis.

Očarljiva Lendava

Za konec pa še čisto v kljunček naše kokoške, kjer se nahaja mesto Lendava, nad njim pa se ob vznožju Lendavskih goric dviga grad. Zapisi o njem segajo še v 12. stoletje, kljuboval je mnogim vihram in viharjem, dandanes sta v njem muzej in galerija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thermal Resort Lendava (@thermalresortlendava)

Vstopnina za odrasle je 6, za otroke 2 evra, muzej je od ponedeljka od petka odprt od 8h do 18h, ob sobotah, nedeljah in v poletnem času pa od 10h do 16h.

Na glavni ulici v Lendavi se pod gradom stiskajo stare meščanske hiše, v eni od njih se skriva manjši muzej Meščanstva, tiskarstva  in dežnikarstva. Poletni odpiralni čas tega  je od torka do petka od 10h do 14h, med vikendi in praznikih  od10h do16h.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Lendava (@visitlendava)

V Lendavi je tudi ena od zgolj treh sinagog v Sloveniji. Ta je na ogled vsak dan, od 10h do 14h, cena za vstop znaša za otroke en, za odrasle 2,50 in za upokojence dva evra. Ne moremo pa mimo največje znamenitosti drugega največjega prekmurskega mesta, to pa je;

 Stolp Vinarium

Ta je še do konca avgusta odprt do osmih, septembra do sedmih zvečer.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinarium Lendava (@vinariumlendava)

Otroci do šestega leta se nanj lahko povzpnejo brezplačno, cena za odrasle je 7 evrov, na voljo so popusti za skupine in družine. Z višine 53,5 metrov, kamor pripelje dvigalo, lahko pa do cilja prehodite 240 stopnic, se odpre čudovit razgled na prelepo prekmursko deželo ter na kar štiri države: Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko, kar je nedvomno edinstveno doživetje.

Preberite še: Ideja za izlet: Ko je na Bledu gneča, zavijte v Završnico

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Naravni rezervat Zelenci


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)