Ideja za izlet: Tri skrita čudesa našega primorja

Slovensko primorje skriva veliko več, kot je vidno na prvi pogled.

30.7.2021 ob 5:20 | Foto: Oleksandra Stozhko/GettyImages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Tri skrita čudesa našega primorja

Tokrat vas na izlet vabimo v naše primorje. Vendar ne v kraje, kjer se na vrhuncu sezone tre veliko ljudi, temveč v bolj skrite kotičke, ki vas zagotovo ne bodo razočarali.

Začeli bomo s prvim, če prihajate iz notranjosti naše dežele in sicer s školjčiščem v Ankaranu, vas peljali v deželo refoška v Marezige ter na koncu še v dolino edine reke v Sloveniji, ki ne teče skozi nobeno naselje, Dragonje.

Pa lepo po vrsti.

Pokopališče školjk

Primorsko avtocesto  zapustite na izvozu za Ankaran, peljete se proti njemu in malo pred mestom sledite tabli, ki vas usmeri levo za zaliv Svete Katarine. Po dobrih stotih metrih vožnje boste na levi videli večje parkirišče, kjer pustite avto.

Podate se proti manjši marini, nadaljujete po pomolu, ki v nekaj korakih pripelje do školjčišča. Gre za zaliv, prekrit s preštevilnimi školjkami in je poznan pod imenom pokopališče školjk oziroma školjčna sipina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Hozjan (@tjasahozjan)

Tovrsten pojav je edini v Sloveniji in je nastal pred dobrimi 30. leti, natančneje leta 1990, ko so v luki Koper poglabljali dno ter mulj iz morskega dna odlagali v zaliv Polje, tik ob izlivu Rižane v Jadransko morje.

Dež je postopoma spral blato in vse, kar je ostalo, so najrazličnejši polžki in školjke. Lokacija je poleg raznolikih apnenčastih mehkužcev zanimiva tudi zaradi ptic.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadeja Lutarič (@dejateja)

Marezige za ljubitelje narave in sladokusce

Po ogledu znamenitosti se vrnete nazaj na glavno cesto proti Kopru. Zapustite jo na izvozu za Pulj, Poreč in Šmarje, se po glavni cesti peljete proti Šmarju, v krožišču ob OMV bencinski črpalki pa izberete izvoz za Marezige in Vanganel. Peljete skozi Vanganel, Babiče in prispete v Marezige.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iztok Žerjal (@historyventures)

Gre za  naselje v severnem delu Šavrinskega gričevja, od Kopra je oddaljeno deset kilometrov.

V vasi si lahko ogledate cerkev sv. križa iz poznega srednjega veka. V osnovi gotska enoladijska cerkev, ki je bila v baroku preoblikovana, ima ožji kor in samostojno stoječi zvonik. Zanimiva je tudi kapelica ob robu vasi iz 19. stoletja.

Sicer so Marezige najbolj znane kot prestolnica refoška in jih obkrožajo vinogradi, v katerih zori žlahtno  grozdje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dežela Refoška (@dezelarefoska)

V vasi je vredna obiska razgledna ploščad. Ne zgolj zaradi izjemnega pogleda, ki se z nje ponuja na Koper z okolico, temveč tudi zaradi leta 2018 zgrajene vinske fontane, kjer je iz štirih pip mogoče natočiti lokalna odprta vina: refošk, malvazijo in chardonnay.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine Fountain Marezige (@vinskafontana)

Druga znamenitost, prav tako povezana s tradicionalnim vinogradništvom, je refoškoladnica, slaščičarna, v kateri lahko obiskovalci okušajo najrazličnejše sladke dobrote na osnovi refoška, malvazije, sladkega muškata in penečega vina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by visitkoper (@visitkoper)

Samosvoja reka Dragonja

Po spustu v dolino si pobliže oglejte še reko, ki se vije po naši meji s Hrvaško in je znana po tem, da ne teče skozi nobeno naselje ter je kot edina takšna reka pri nas tudi s tega vidika nekaj posebnega. Dragonja je presihajoča reka, ki se pri Sečovljah izliva v Jadransko morje.

V srednjem in zgornjem toku je ohranjena v naravnem stanju, na svoji poti pa dolbe zanimive reliefne pojave, razkriva flišne plasti in ustvarja tolmune.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PORTOROZ & PIRAN (@portorozpiran)

V poletnem času je sicer zaradi pomanjkanja dežja njena struga dokaj suha, a od novembra do aprila je v njej polno vode, ki zaradi številnih kaskad in tolmunčkov pričara slikovite podobe. Ob reki so ljubki kotički, primerni za piknike, najpogumnejši se v tolmunih reke lahko tudi ohladijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ℒ

Posebej zanimiv je krajinski park Dragonja. V njem so številne ruševine tipične istrske arhitekture in pričevanja, da je Dragonja vir življenja predstavljala že starim Rimljanom. Ob tem je na komaj 29 kilometrih dolgi reki nekoč stalo več kot 40 mlinov, ki so danes večinoma ruševine. Obnovljena sta Mazurinov in Kodarinov mlin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Kastelic (@peter_kastelic)

Zavarovano območje obsega struge in bregove reke Dragonje ter pritokov Štulovca, Dernarnik, Pasji potok, Truški potok, Bržanski potok, Grdi potok, Rokava, Starec, Žedeka, Supot, Feneda, Pasjok, Vruja in Stranica ter pas ob Dragonji in Rokavi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avtokampi.si (@avtokampi.si)

Najlepša je slikovita dolina, poln vinogradov in nasadov oljk, s kolesa. Je pa peš, s kolesom ali z avtomobilom najlažje dostopna iz vasi Dragonja, Krkavče, Koštabona ali Marezige.

Preberite še: Ideja za izlet: Na Kraški rob, kjer že vonjamo morje

Moda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Kobarid in krožna pot z vsemi znamenitostmi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)