Ideja za izlet: Ko je na Bledu gneča, zavijte v Završnico

Gorenjska poleg vsem dobro znanih izletniških točk ponuja tudi veliko čudovitih skritih kotičkov.

24.7.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Ko je na Bledu gneča, zavijte v Završnico

Severno od Žirovnice leži dolina Završnica. Zavrh, kot jo imenujejo domačini, je izoblikoval potok Završnica, ki izvira v visokih gorah med Begunjščico in Stolom, teče za Pečmi ter se izliva v Savo Dolinko. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nature lover ♥ Live Love Walk (@jay.k_livelovewalk)

Dolina je od mnogo bolj obljudenega Bleda oddaljena le dobrih deset kilometrov, v njeni bližini je tudi dobro poznan Blejski Vintgar in jo je nedvomno vredno obiskati.

V zgornjem delu je razmeroma široka, nato se zoži in se v spodnjem toku potoka znova razširi. V spodnjem delu je Završnica za potrebe hidroelektrarne zajezena, posledično je nastalo lepo umetno jezero.

Največji del doline je poraščen s travniki in pašniki, kjer se, razen poleti, ko je na planinah, pase živina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rodriguez5577 (@rodriguez_5577)

Dolina Završnice je z vsem, kar ponuja, priljubljeno izhodišče za pohodnike in kolesarje. V bližini se nahajajo znane planinske postojanke: Valvasorjev dom, Prešernova koča na vrhu Stola, planinski dom na Zelenici in druge.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Renata Jutriša Lukežič (@renatajlukezic)

Zato je občina Žirovnica uredila razmeroma veliko parkirišče za osebna vozila in avtobuse, razširila cesto po dolini in oblikovala Rekreacijski park Završnica.

Rekreacijski park Završnica

Rekreacijski park Završnica je obdan s Karavankami, zelenimi travniki in gozdnimi pobočji. Park je, čeprav odmaknjen od prometnih poti, preprosto dostopen in nudi številne sprostitvene ter rekreacijske možnosti, ki se jih posamezniki, družine, pohodniki, planinci, plezalci in drugi radi poslužujejo vse leto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ljepota prirode (@ljepota_u_prirodi)

Zanimiva dediščina

Poseben pečat celotnemu območju zagotavlja kulturna in tehnična dediščina. Pobočja nad Završnico skrivajo ostanke antičnih naselbin in vojnih skrivališč, redke domačije pa ohranjajo starodavno znanje naših prednikov.

S tega vidika je treba izpostaviti plemenilno postajo kranjske čebele in čebelarski pristop iz teh krajev, ki  se je uveljavil po celem svetu.

Že omenjena  hidroelektrarna Završnica je bila prva slovenska javna elektrarna, ki je že pred sto leti v omrežje pošiljala električni tok.

Vodostan v Rebru nad Žirovnico se ponaša z zanimivim pročeljem, zgrajen je bil za hidroelektrarno Završnica.

V Joštovi predilnici v Mostah so že leta 1922 začeli presti volno, stari stroji so na ogled še danes.

Turška jama in slapovi

Med naravnimi znamenitostmi velja omeniti Turško jamo, ki se skriva nad jezerom. Do nje vodi ozka, strma gozdna pot, ki traja približno 40 minut. V Turški jami so se med turškimi vpadi skrivali otroci in ženske.

Obiskovalci lahko vstopijo vanjo in pokukajo skozi kamnite reže. Zaradi strme in ozke poti vzpon z manjšimi otroki ni priporočljiv.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Tu so še številni slapovi z zanimivimi imeni: Hudič babo pere in Slap pod Kurico, denimo.

Ob jezeru je vselej zabavno

Oddih v neokrnjeni naravi ob akumulacijskem jezeru, športni podvigi, lahkotni sprehodi in druge zelene aktivnosti vabijo družine, pohodnike, plezalce in planince.

Poleti so na razpolago trije prostori za piknike in večji prostor za družabne prireditve, na voljo je ribarjenje, jahanje, igrišča za odbojko in nogomet, ni pa jezero primerno za kopanje.

Titova vas

Še ena zanimivost v Završnici, ki je primerna tudi za manjše otroke je Titova vas, do katere je od jezera slaba ura hoje. Od parkirišča pot pelje po cesti, ki se rahlo vzpenja do table, ki desno usmeri za Titovo vas.

Po zanimivi in dobro označeni gozdni poti, ki pelje čez mostičke in brvi, boste kmalu prišli do cilja. Obnovljen partizanski tabor goste popelje v zgodovinske čase 2. svetovne vojne, kar je zanimiva izkušnja tudi za najmlajše. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cvetka Kilibarda (@pernuscvetka)

Ajdna

Za ljubitelje bolj oddaljene zgodovine bo zanimiv vzpon na Ajdno, ki je 1046 metrov visok hrib na južnem pobočju Stola.

Ajdna je eno najbolj znamenitih poznoantičnih arheoloških najdišč pri nas, zavarovano s streho in na ogled obiskovalcem. Vzpon traja približno uro in pol, na cilju pa se odpre res fantastičen razgled.

Kako do Završnice?

Gorenjsko avtocesto zapustite na izvozu Bled-Lesce in sledite oznakam za Vrbo, se po glavni cesti peljete mimo nje, kmalu prečkate križišče za Žirovnico, nadaljujete naravnost čez viadukt, nekaj metrov po koncu viadukta zavijete ostro desno.

Po nekaj metrih boste videli tablo za Završnico. Nadaljujete po glavni cesti, in po približno dveh kilometrih boste prišli do parkirišča pri jezeru, kjer lahko parkirate ter si ogledate vse naštete zanimivosti ter še veliko več, kar ponuja dolina.

Preberite še: Ideja za izlet: Krasna Poljanska dolina za pohodnike, kolesarje, otroke in zaljubljence

Morda vas zanima tudi: Priljubljena popotnika razkrivata pet najljubših izletov po Sloveniji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)