Ideja za izlet: Po osvežitev k izviru Soče in na sprehod po našem najstarejšem botaničnem vrtu

Trenta ponuja veliko možnosti za prijetne ter hkrati poučne izlete.

19.6.2021 ob 5:15 | Foto: Alberto Loyo/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Po osvežitev k izviru Soče in na sprehod po našem najstarejšem botaničnem vrtu

Smaragdna lepotica Soča vedno očara. S svojo zapeljivo barvo, poskočnimi brzicami in skrivnostnimi tolmuni vse leto privablja obiskovalce od blizu in daleč.

Mi vas v tokratni Ideji za izlet peljemo na sam začetek zgodbe. In sicer k izviru Soče, kjer ne samo, da se boste naužili lepot, v vročinskem valu se boste tudi prijetno osvežili.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vojtěch Král (@kralvojta88)

Pot do njega vodi z dveh smeri: iz Kranjske Gore čez Vršič, od koder se spustite v zibelko Soče, dolino Trento. Pri 49. serpentini ceste, ki vodi čez naš najvišji prelaz, zavijete desno in se peljete še približno en kilometer do Koče pri izviru Soče, kjer na nadmorski višini 886 metrov pustite avto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by siegairena (@siegairena)

S Primorske smeri pot do predlaganega cilja vodi čez Kobarid in Bovec. Ob njej je veliko znamenitosti, ob katerih se lahko ustavite in si jih ogledate: slap Kozjak, mesto Kobarid, slap Boka, Čezsoča, Velika in Mala korita Soče, Šunikov vodni gaj, Lepena in še mnogo drugih, proti prej omenjeni koči pa vas bo pot iz 49. serpentine peljala levo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes

Od nje do izvira reke, ki je na nadmorski višini 990 metrov, je približno 20 minut hoje. Pot je dobro označena, v zadnjem delu postane zahtevna, vendar je dobro zavarovana. Previdno torej zlasti z otroki: priporočljiv je samovarovalni komplet in čelada. Plezati je namreč treba po jeklenih vrveh, ki zahtevajo kar veliko spretnosti. Običajno zadnjih 50 metrov do izvira prepleza manj kot polovica obiskovalcev.

Reka na dan privre iz jame s podzemnim jezercem in si utre pot skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi v slikovito dolino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @myalps_apn

Ljudsko izročilo pravi, da so v dolini Soče živeli bog Triglava, Jalovca in Mangarta. Ko je v Trento prišel hudobni vodobruhec, so se bogovi zmenili, da ga zaprejo v votlino, usta so mu odprli le toliko, da je namakal dolino. Ko bo hudobec odslužil svojo kazen, ga bodo spustili na prostost in takrat bo reka Soča presahnila.

V jami, kjer izvira, se v resnici zbirajo vode z območja Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke, tam, kjer pride reka na plano pa se prične tudi 20 kilometrov dolga učna sprehajalna Soška pot.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LE MOJO (@lemodjo)

Za ogled izvira boste potrebovali dobro uro, v njegovi bližini pa je še nekaj pozornosti  vrednih točk: Kugyjev spomenik in Alpski botanični vrt Alpinum Juliana (vstopnina za odrasle zanj znaša tri evre).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROBERTO (Slovenia) (@baikerroki)

Alpski botanični vrt Juliana se nahaja v Trenti na pobočju Kukle v bližini cerkvice sv. Marije na nadmorski višini približno 800 metrov in meri 2.572 kvadratnih metrov.

Leta 1926 ga je uredil tržaški posestnik Albert Bois de Chesne. Leta 1962 ga je v upravljanje prevzel Prirodoslovni muzej Slovenije, ki ga vse od takrat tudi vzdržuje. Od 1951 je zavarovan kot spomenik oblikovane narave.

Vrt spada med manjše botanične vrtove, a vseeno v njem uspeva približno 600 vrst alpskih, predalpskih in kraških rastlin, mnoge med njimi so izredno redke in zaščitene.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prirodoslovni muzej Slovenije (@prirodoslovnimuzej)

V zakon o Triglavskem narodnem parku je Alpski botanični vrt Juliana v Trenti vključen kot naravni spomenik in je edini alpski botanični vrt v Sloveniji, starejši od 70 let.

Večino rastlin v njem je vanj prišlo iz vzhodnih in zahodnih Julijskih Alp, iz Furlanskega, s kraških košenic in predalpskega sveta. So pa v njem tudi gorske lepotice iz Kamniških Alp in Karavank, na katerih se pasejo metulji, čebele in drugi prebivalci območja v osrčju Alp.

Preberite še: Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (1. del)

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Kobarid in krožna pot z vsemi znamenitostmi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)