Priljubljena popotnika razkrivata pet najljubših izletov po Sloveniji

Povsod je lepo, a doma je najlepše, pravi rek. Strastna popotnika pa razkrivata, kateri slovenski kotički so njuni najljubši.

12.5.2021 ob 5:35 | Foto: osebni arhiv Povsod je lepo

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Priljubljena popotnika razkrivata pet najljubših izletov po Sloveniji

Pomlad se ni začela nič kaj obetavno, a moramo imeti upanje in načrt tudi za sončne dni, ki zagotovo prihajajo. Lepi sončni dnevi bodo kot nalašč za raziskovanje Slovenije. Idej, kam se podati je veliko, nam pa sta svoje najljubše kotičke razkrila strastna popotnika Katja Stojilkovski in Mic Melanšek, ustvarjalca popotniškega bloga Povsod je lepo (na instagramu ju najdete pod profilom wejusttravel). V zadnjih dveh letih sta zato, ker se je njuna družina razširila, vmes pa je seveda še posegla pandemija, raziskovanje sveta dala nekoliko na stran in se z leto in pol staro hčerko Lilo lotila odkrivanja slovenskih biserov. Katja nam je razkrila, na kaj sta kot starša pozorna, ko izbirata izletniško destinacijo in kaj doma najbolj cenita. Med njihovi top destinacijami v Sloveniji pa boste skoraj zagotovo našli tudi kakšno takšno, na katero še sami niste pomislili.

Na kaj sta kot mlada starša najbolj pozorna, ko izbirata izletniško/dopustniško točko?

Izbirava takše izlete, ki so nama všeč in njej vseeno zanimivi, če hočeva, da je enostavno za naju. Lila je trenutno stara leto in pol in se ne mara preveč nositi. Pa tudi ne preveč hodit. (smeh) Tako da sva kot MacGyver, pripravljena na vse. Hrana, spanje, zabava. Nosilka nama je velikokrat rešila življenje. To velja za vikend izlete.

Za dopust imamo že kupljene karte za Dominikansko republiko in nama je vseeno, kako mučna bo pot do tja, samo da končno gremo nekam dlje. Plan je potovati čim več!

Ali se odkar sta starša, odločata za drugačne destinacije in drugačne izlete, kot sta se prej?

Malo se ji prilagajava, ampak ne pa preveč. Res ne hodiva na preveč zahtevne, oddaljene točke, ampak na take, da bo tudi ona lahko uživala, ko pridemo na cilj. Poskušava biti obzirna na njeno spanje (ja, tudi jaz sem mislila, da starši komplicirajo s tem, preden sem imela otroka, ampak je vse res), ker če ujameva njen ritem spanja, je dan res bolj enostaven. Seveda nam to na koncu praviloma ne uspe, ampak se ne sekirava preveč. (smeh)

Jaz se res velikokrat opomnim, da sem lahko vesela, da lahko samo odprem pipo in imam na voljo odlično vodo za pitje.

Imata raje bolj samotne in odročne kotičke, ali vaju privabljajo znane turistične atrakcije?

Pravzaprav oboje. Samo da se drugače pripravimo za eno ali drugo. Mogoče sedaj v troje res večkrat obiščemo kakšno bolj turistično atrakcijo. Recimo v ljubljanskem živalskem vrtu nisem bila najbrž že deset let, ker mi ni bil najbolj pri srcu. Ampak je enostavno odlično organizirano za otroke, hrana je pri roki, Lila pa je očarana nad živalmi, ki jih drugače gleda le v knjigah. Glede na to, da s starševstvom pride veliko 'multitaskanja', je definitivno dobro, če je na mestu vsaj hrana blizu, da si starša opomoreta.

Glede na to, da sta strastna popotnika in da sta prepotovala že veliko držav, kaj je tisto, kar doma najbolj cenita?

Trenutno je tema vode zelo aktualna. Jaz se res velikokrat opomnim, da sem lahko vesela, da lahko samo odprem pipo in imam na voljo odlično vodo za pitje. Drugače pa sva oba hvaležna, da poleg lepe narave, prijaznih ljudi in dobre hrane, živimo v prestolnici, ki je še vedno nudi udobje vasi.

Bi lahko izpostavili pet izletniških točk, ki so vas najbolj prevzele in dodali, kaj vas je najbolj navdušilo?

Pot ob morju v Izoli: Vonj po morju, sonček, kavica in dobra pica. Naš klasičen izlet, ko ne vemo, kam iti.

Opazovalnice ptic ob Cerkniškem jezeru: Učenje narave in družbe v živo. Lila je bila navdušena na žabami, polži, pticami in metulji. Male živali in veliko veselje.

Sveti Jošt nad Kranjem: Super pohod za starše in na vrhu še dobro kosilo z razgledom.

Okrog Velenjskega jezera: Naše drugo domače mesto, ki nudi super pohod okrog jezera in še polno ostalih aktivnosti, kot je recimo kopanje in SUPanje.

Dolina Krnice: Sicer malo senčna pot, je pa ravna in varna ter na koncu - koča!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katka&Mic

 

 

 

 

 

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)