Ideje za izlet: Najlepši kolesarski izleti za družine (prvi del)

V zanimivi akciji so ideje za kolesarjenje po meri družin zbrali šolarji iz različnih delov Slovenije.

7.5.2021 ob 5:45 | Foto: Uwe Moser /Gettyimages, Instagram | Avtor: M. Fl.

Ideje za izlet: Najlepši kolesarski izleti za družine (prvi del)

Ko končno nastopijo topli in sončni dnevi, je čas za kolo. Z njim je mogoče spoznavati različne kotičke Slovenije, združiti prijetno s koristnim in se rekreirati v družbi otrok. Kajti prav ti praviloma še kako radi kolesarijo.

Ideje zanje tokrat ponujajo učenci slovenskih osnovnih šol.  Prav vsi so primerni za družinske kolesarske izlete, za aktivno preživljanje prostega časa in za odkrivanje naravnih in kulturnih biserov Slovenije.

Njihove predloge predstavljamo v dveh delih. Torej, s kolesom po Sloveniji prvi del:

Raziskovanje Celjske kotline

Učenci OŠ Frana Kranjca Celje predlagajo izlet, ki združuje kolesarjenje s pohodništvom, saj je na poti kar nekaj priljubljenih pohodniških točk, s katerih se odpirajo lepi razgledi na Celjsko kotlino.

Dogodivščina se začne pred omenjeno osnovno šolo. Sprva je speljana ob glavni cesti Celje - Laško. V krožišču zavije desno in vodi ob reki Savinji do izliva Voglajne. Prečka reko in na desni strani na manjšem parkirišču nudi prostor za parkiranje koles. Po Pelikanovi poti nato peš vodi po gozdu na Stari grad, kjer čaka razgled na Celjsko kotlino in okoliške hribe.

Po sestopu se pot nadaljuje na kolesu po levem bregu Savinje. Čez dva kilometra se lahko pohodniki podajo na dve priljubljeni pohodniški točki, in sicer Celjsko kočo ali Grmado. 

Po spustu z izbranega se pot na kolesu nadaljuje ob desnem bregu Savinje do Tremerij, nato se obrne in po isti poti vodi do mostu v Zagradu, prečka Savinjo in pripelje na zaključno točko, ki sovpada z začetno.  

Zahtevnost: Lažja pot brez vzponov, primerna za družine z  mlajšimi otroki. 

Posebnost: Kolesarjenje lahko združite s pohodništvom. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klemen Jagodič (@klemen.jagodic)

Kolesarsko potepanje po Domžalah in okolici

V enega najlepših srednjeveških mest v Sloveniji vabijo učenci OŠ Dragomelj, ki priporočajo, da si na poti vzamete čas za ogled številnih znamenitosti, kot so Slamnikarski muzej, renesančni grad Krumperk in rojstna hiša Rudolfa Maistra.

Kolesarska pustolovščina poteka med Dragomljem in Kamnikom. Sestavljena je iz dveh etap, ki se lahko združita v en daljši izlet.  

Prične se v Dragomlju in se nadaljuje čez Šentpavel. Ob Kamniški Bistrici pripelje do Domžal. Pot ni zahtevna, približno na polovici priložnost za počitek nudi prostor za piknik pri železniškem vagonu. Od tam naprej vodi kolesarska zelena os ob Kamniški Bistrici in se po utrjenem pesku dvigne približno 20 metrov.

Drugi del poti se začne v Domžalah, poteka čez Radomlje in se konča v Kamniku ter v celoti poteka ob Kamniški  Bistrici. Je nezahtevna, saj je vzpetin zelo malo. Na poti k ogledu vabita renesančni grad Krumperk in konjeniški center, ki ležita v bližini Gorjuše pri  Domžalah.

Počitek in sprostitev ponuja bližnji Volčji Potok, kjer se razprostira edinstven park. Pot se konča v Kamniku, ki velja za eno najlepših srednjeveških  mest v Sloveniji. 

Zahtevnost: Lažja in zahtevnejša pot, ki ju lahko združite v daljši družinski kolesarski  izlet. 

Posebnost: Kolesarski izlet lahko popestrite z ogledom Arboretuma Volčji Potok. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arboretum Volčji Potok (@arboretumvolcjipotok)

Med znamenitostmi najstarejšega mesta v Sloveniji, Ptuja

Ptujčani vabijo na obisk najstarejšega mesta v Sloveniji, kjer boste lahko v kampu Poetovio začutili utrip rimskega časa. Učenci OŠ Olge Meglič predlagajo še ogled ene izmed najvišjih in najmogočnejših sekvoj na svetu, Hincejeve sekvoje in sproščujoče kolesarjenje ob reki Dravi.

Kolesarski izlet se začne pred OŠ Olge Meglič, pot se spusti po klancu po Cafovi ulici, zavije rahlo levo in se nadaljuje po Dravski ulici. Na križišču zavije levo in se vzpne po Cankarjevi ulici. Vodi naprej po enosmerni Prešernovi ulici in se nadaljuje po Muzejskem trgu, kjer stoji mogočni Dominikanski samostan.

Nato se v križišču usmeri levo mimo Regijskega višješolskega in visokošolskega centra Ptuj. Pred trgovino Mercator zavije levo proti igrišču na Vičavi. Tam je ob spomeniku Olge Meglič lahko krajši postanek. Po njem pa nazaj na kolo proti Orešju, kjer stoji ena izmed najvišjih in najmogočnejših sekvoj na svetu, Hincejeva sekvoja.

Pot se nadaljuje po Obdravski kolesarski poti. Pelje proti Krčevini pri Vurbergu. Pri tabli »Rdeča Kapica« zavije levo po klancu navzgor in pripelje do parka Rdeča Kapica. Ta del poti je kondicijsko zahtevnejši, a nihče nikogar ne bo obsojal, če bo sestopil s kolesa in ob njem hodil peš.

Kolesarjenje se po označeni kolesarski stezi proti Štukom in Rimskemu kampu Poetovio, kjer so na ogled rimski stebri, primer rimskega foruma ter teatra in od koder se odpre lep razgled na ptujski srednjeveški grad. Pot se nadaljuje po Zavčevi, Reševi, Pivkovi in Gajzerjevi ulici. Kolesarski izlet se zaključi pri Arheološkem parku Panorama, nedaleč stran od šole.

Zahtevnost: Srednje zahtevna pot, primerna za starejše otroke. 

Posebnost: Na izletu odkrivate znamenitosti najstarejšega slovenskega mesta in  uživate v neokrnjeni naravi ob reki Dravi.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ptuj city (@ptuj.city)

Še nekaj napotkov za varno kolesarjenje

Preden se podate na kolesarski izlet se prepričajte, ali so vaša kolesa v brezhibnem stanju. Za pot se primerno pripravite: preverite vremenske razmerne in se primerno oblecite. Na vsaki kolesarski dogodivščini naj bo vaša zvesta spremljevalka čelada, še posebej pa bodite pozorni na dele poti, ki ne vodijo po urejenih kolesarskih poteh.

Odlične ideje mladih kolesarjev

Izbor kolesarskih izletov so pripravili učenci slovenskih osnovnih šol v sklopu programa Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin. Z njim povezane aktivnosti so, tako kot vsako leto, tudi letos pritegnile veliko število učencev: kar 10.000 iz 140 slovenskih osnovnih šol.

Ti s pomočjo prometno obarvanih nalog spoznavajo cestno-prometne predpise ter se potegujejo za privlačne nagrade. Ena od nalog je iskanje zanimivih kolesarskih poti po Sloveniji, primernih za družinske izlete.

Jutri ne spreglejte še drugega dela s predlogi za družinsko kolesarjenje.

Preberite še: Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (1. del)

Morda vas zanima tudi: Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (2. del)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)