Ideje za izlet: Najlepši družinski kolesarski izleti (drugi del)

V zanimivi akciji so ideje za kolesarjenje po meri družin zbrali šolarji iz različnih delov Slovenije.

8.5.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. Fl.

 Ideje za izlet: Najlepši družinski kolesarski izleti (drugi del)

Tudi tokrat ponujamo predloge slovenskih osnovnošolcev, ki vabijo na zanimive in poučne kolesarske izlete, primerne za družine. Če ste zamudili prvi del idej za družinske izlete, pa jih najdete tukaj.

Zakladi kulturne dediščine v okolici Postojne

Krožna kolesarska pot, ki jo predlagajo učenci OŠ Prestranek, poskrbi tudi za male sive celice, saj kolesarji na njej lahko s pomočjo brezplačne aplikacije CŠOD Misija spoznavajo kulturno dediščino okolice Postojne. Izlet dodatno popestri obisk posestva Grad Prestranek, ki nudi dom islandskim konjem, obiskovalcem pa sproščujoč oddih in aktivnosti sredi narave.

Krožna kolesarska pot se začne in konča pri OŠ Prestranek in med seboj povezuje kraje Prestranek-Žeje- Matenja vas-Rakitnik-Grobišče- Grad Prestranek-Orehek-Koče-Slavina-Prestranek. 

Prvi del (relacija Prestranek-Žeje-Rakitnik) je kondicijsko manj zahteven, saj poteka po ravninskem delu. Žal je ta del  najnevarnejši, kajti vodi po glavni cesti Postojna- Pivka, ki je zelo prometna. Gre za cesto, ki je med kolesarji zelo priljubljena, a nima kolesarske poti.

Nato se deluje proti krajem Grobišče, Grad Prestranek, Orehek. Tudi ta del poti je enostaven, z nekaj rahlimi vzponi. V vasi Orehek se nadaljuje po gozdni poti proti Kočam. Gre za kondicijsko težji makadamski del z nekaj strmimi vzponi.  Zadnji del poti vodi skozi Koče do Slavine, kjer se pri  vaškem vodnjaku obrne in pripelje nazaj na izhodišče. Gre za ravninski, lahek, pregleden del poti. 

Celotna kolesarska pot je opremljena z nalogami oziroma izzivi znotraj aplikacije CŠOD Misija, ki so jih pripravili učenci OŠ  Prestranek. Aplikacijo si lahko uporabniki brezplačno naložijo na svoje pametne telefone. 

Zahtevnost: Srednje zahtevna pot. 

Posebnost: Izlet lahko popestrite z  uporabo aplikacije CŠOD  Misija. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Vinkovič (@saravinkovic)

Veliki krog okoli Radovljice

Učenci OŠ Radovljica priporočajo kolesarski izlet po okolici njihovega mesta, ki ponuja nekaj za vsakogar. Ljubitelji zgodovine bodo prišli na svoj račun v Villi Rustica, kjer si lahko ogledajo rimske arheološke ostanke in v Muzeju talcev, ki skriva temno zgodbo druge svetovne vojne. Športni navdušenci bodo lahko obujali spomine v Alpskem smučarskem muzeju legendarnega izdelovalca smuči Elan ali uživali v zabavnih aktivnostih v kampu Šobec.

 

Pot se začne pri osnovni šoli Antona Tomaža Linharta, vodi čez Šercerjevo ulico in naprej po Ljubljanski  cesti, kjer sledi manjši vzpon. Cesta pelje tik ob avtocesti mimo bencinske postaje, pripelje na makadamsko pot in po njej do podvoza,  kjer zavije levo in vodi čez Mošnje. Prečka  križišče med Mošnjami in Spodnjim Otokom ter pelje čez Zgornji Otok. Tam iz glavne ceste zavije na eno od stranskih cest in pelje čez Dvorsko vas.  

Tu sledi manjši vzpon do Grada Kamen, nato se pot nadaljuje v Begunje na Gorenjskem, ki ponujajo vrsto zanimivih muzejev (Avsenikov muzej, Alpski smučarski muzej, Čebelarski muzej ). Pred vstopom v vas Hlebce zavije desno, zaobide vasi Hraše in Studenčice ter pelje skozi  Vrbo.

Od tam naprej čez golf park Bled in čez  glavno cesto na Šobec, od koder se prične vzpon po makadamski poti. Na koncu vzpona se priključi glavni scesti in pri odseku za Lancovo zavije levo. Po zadnjem vzponu pripelje v staro mestno jedro ter po Radovljici nazaj do šole.

Zahtevnost: Nezahtevna kolesarska pot, primerna za družinske izlete. 

Posebnost: Na poti je veliko zanimivosti in muzejev, ki so vredni ogleda. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Camping Sobec (@_campingsobec_)

Po kolesarski poti vodnih virov šentviškega okoliša

Podajte se na kolesarski izlet, ki ga predlagajo učenci OŠ Alojzija Šuštarja. Ti ponujajo dve možnosti:  ena vodi do toplega izvira Straža. Kot drugo možnost priporočajo kolesarski izlet do Koseškega bajerja, ki je zaradi svoje bujne narave izjemno priljubljena točka za sprostitev v naravi.

Pot do toplega izvira Straža 

Izpred OŠ Alojzija Šuštarja se vije po kolovoznih poteh Vrtnarske ulice. Zavije na poljsko pot v podaljšku Medenske  ceste v smeri Šmarne gore proti Vikrčam oziroma Spodnjim Pirničam. V Mednem prečka lesen most in nato ves čas pelje ob reki Savi. Idilične gozdne in poljske poti pripeljejo do  toplega izvira Straža. Kolesarska pot je lahka in zato primerna za krajši družinski ali šolski izlet. 

Pot do koseškega bajerja 

Izpred OŠ Alojzija Šuštarja pot pelje po urbanem naselj in prek Šentvida po Celovški cesti pripelje vse do Tivolija. Obkroži Rožnik in se skozi naselje Rožna dolina vije mimo Biotehnične fakultete ter Živalskega vrta Ljubljana in se nadaljuje po lepo urejeni kolesarski poti, ki vodi do Koseškega bajerja. Tu je odlična priložnost za postanek in občudovanje bujnega rastlinstva in živalstva. Po postanku po Večni poti pripelje na izhodiščno točko.  

Zahtevnost: Lažji kolesarski poti, primerni za krajši družinski izlet.

Posebnost:  Kolesarski poti omogočata  ogled vodnih virov v okolici Ljubljane. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @1kejti

S kolesom po moravški kotlini

Za vse tiste, ki bi radi uživali tako v občudovanju narave kot v odkrivanju prikupnih slovenskih vasic, so učenci OŠ Jurija Vege Moravče pripravili idejo za kolesarski izlet po njihovi okolici. Na poti si lahko ogledate zgodovinske znamenitosti, kot je na primer grad Tuštanj, predvsem pa uživate v pogledu na prostrane travnike in gozdove. Kolesarski izlet lahko popestrite s piknikom v naravi, na primer pri Gradiškem jezeru.

V križišču pri cvetličarni pot zavije desno in vodi mimo pokopališča, nad lovskim domom do Podstrane, se od tam nadaljuje proti Dolam pri Krašcah.  Ko pripelje v občino Lukovica, se v Spodnjih Kosezah  ponuja možnost ogleda umetno zajezenega Gradiškega jezera, kjer je tudi odlična priložnost za postanek in piknik v naravi. Iz Lukovice pripelje v Imovico in nato v Prevalje, kjer stoji obnovljen in delujoč Povhov mlin. Iz Prevalj pot vodi proti Škocjanu v občini Domžale.  

V Studencu se nadaljuje po makadamski poti do Zaloga pod Sveto Trojico, prečka regionalno cesto Krtina-Moravče in zavije levo proti Kokošnjam. Po krajši makadamski poti pelje proti Stegnam in proti podružnični osnovni šoli Vrhpolje, od tam pa naprej proti Spodnjem Tušnjam.

Tam je ponovno čas za kratek postanek in ogled gradu Tuštanj. Najbolj spretni kolesarji se lahko podajo po gozdni poti čez  Hribce in pridejo v Češnjice, od koder sledi povratek  v Moravče. Uro in pol dolg kolesarski izlet je še posebej primeren za družinski izlet med vikendom.  

Zahtevnost: Nezahtevna kolesarska pot, posebej primerna za družine. 

Posebnosti: Na poti si lahko privoščite piknik ob Gradiškem jezeru in uživate v zeleni naravi. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Tuštanj (@grad509)

Še nekaj napotkov za varno kolesarjenje

Preden se podate na kolesarski izlet se prepričajte, ali so vaša kolesa v brezhibnem stanju. Za pot se primerno pripravite:  preverite vremenske razmerne in se primerno oblecite. Na vsaki kolesarski dogodivščini naj bo vaša zvesta spremljevalka čelada, še posebej pa bodite pozorni na dele poti, ki ne vodijo po urejenih kolesarskih poteh.

Odlične ideje mladih kolesarjev

Izbor kolesarskih izletov so pripravili učenci slovenskih osnovnih šol v sklopu programa Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin.  Z njim povezane aktivnosti so, tako kot vsako leto, tudi letos pritegnile veliko število učencev: kar 10.000 iz 140 slovenskih osnovnih šol.

Ti s pomočjo prometno obarvanih nalog spoznavajo cestno-prometne predpise ter se potegujejo za privlačne nagrade. Ena od nalog je iskanje zanimivih kolesarskih poti po Sloveniji, primernih za družinske izlete.

--> Tukaj najdete 1. del idej za kolesarske izlete.

Preberite še: Kam ta vikend? Top ideje za pobeg v naravo

Morda vas zanima tudi: Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)