Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (2. del)

Za prvomajske praznike se skupaj z najmlajšimi podajte na raziskovanje naše deželice.

1.5.2021 ob 5:50 | Foto: Natalia Deriabina/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (2. del)

Tudi tokrat vam ponujamo namige, kam se na izlet v družbi najmlajših odpraviti na v različnih kotičkih Slovenije posejane izletniške točke.

--> Ideje za Gorenjsko, Osrednjoslovensko, Notranjsko, Obalno-kraško in Goriško regijo najdete TUKAJ.

Koroška: Uršlja gora

Uršlja gora ali Plešivec je razgledna gora med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Na vrhu, oziroma malo pod njim, obiskovalce pričakata najvišje ležeča cerkev v Sloveniji, cerkev Svete Uršule in planinski dom.

Od doma je manj kot pet minut oddaljen vrh Uršlje gore, na katerem stojita križ in razgledna plošča. Med domom in vrhom so oddajniki, ki so vidni skoraj z vseh sosednjih vrhov. Uršlja gora je priljubljena izletniška točka tudi med kolesarji in družinami, saj na vrh pripelje za promet zaprta gozdna cesta.

Za tiste, ki prihajate iz smeri Maribor, je izhodišče najlažje dostopno čez Dravograd in Ravne na Koroškem. Iz ostalih delov Slovenije je najlažje priti čez Slovenj Gradec. Dve najbolj priljubljeni izhodiščni točki za vzpon sta Ivarčko jezero in Koča na Naravskih ledinah. Najkrajši čas za vzpon po makadamski cesti je približno 45 min, z Naravskih ledin pot traja približno uro in 45 minut.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SLOVENIA IN PHOTOS (@sloveniainphotos)

Podravska: gozdni rezervat Šumik

Gozd, v katerem še nista peli ne sekira in ne žaga, zato postopoma prehaja v pragozd. Šumik je zaradi svojih naravnih lepot in zanimivosti od leta 1967 zaščiten ter predstavlja enega redkih ostankov naravne vegetacije Pohorja. Do njega vodi več smeri, ena od njih po dolini reke Drave iz Ruš proti Smolniku. Za cestnim odsekom proti Gornjaku je na levi kažipot za Šumnik. Lahko pa se pripeljete iz smeri Maribora skozi Hoče na Areh, od koder vodi lokalna pot do Šumika.

Že sam pragozd je doživetje, vendar vas v njegovem zavetju čakata tudi dva čudovita slapova, Mali in Veliki Šumik, ki sta predvsem po deževnih dnevih zelo bogata. Slapova ustvari potok Lobnica, eden večjih pohorskih potokov. Pot do slapov je nezahtevna, potrebna pa je primerna pohodniška obutev.

Izlet lahko združite še z obiskom Črnega jezera na Pohorju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Saračević (@davidsaracevic)

Savinjska: Braslovško jezero

Braslovško jezero leži približno kilometer severozahodno od Braslovč. Nastalo je leta 1961 z zajezitvijo potoka Trebnik. Jezero je bilo od vsega začetka namenjeno turističnim aktivnostim in družabnim dogodkom. Če prihajate iz smeri Ljubljana, zapustite avtocesto pri izvozu Vransko, če se pripeljete iz smeri Maribor pa na izvozu Šentrupert, nadaljujete v smeri Mozirja ter sledite oznakam do cilja.

Braslovško jezero je priljubljena točka predvsem za ljubitelje sprehodov in oddiha v naravi, saj je okoli jezera speljana urejena gozdna učna pot v dolžini okoli kilometra in pol, ki je primerna za vse starostne kategorije. Možne aktivnosti ob jezeru so sprehodi, učenje na gozdni učni poti, pikniki v naravi in ribolov.

Nad jezerom kraljuje grad Žovnek, ali bolje rečeno, njegove ruševine. En najstarejših slovenskih gradov je bil družinski grad Celjskih grofov. Približno polurna pot do njega je lahka in primerna za najmlajše, le v neposredni okolici gradu je zaradi strmega pobočja potrebna večja previdnost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Pomurska: Bukovniško jezero

Bukovniško jezero se nahaja na Goričkem, južno od naselja Bukovnica v občini Moravske Toplice. Uvršča se med umetna jezera, nastalo je kot protipoplavni ukrep. Bukovniško jezero je ekološko občutljivo območje, del Krajinskega parka Goričko ter spada med državne naravne vrednote.

Okoli jezera, ki je znana turistična atrakcija, poteka gozdna učna pot, dolga nekaj manj kot dva kilometra, ob jezeru pa se je razvil tudi turistični ribolov. Okolica je znana kot energetska točka, v bližini bližnje cerkvice sv. Vida se nahaja še zdravilni izvir, ki pomaga pri težavah predvsem z vidom in sluhom.

Po novem je v okolici jezera še pravljični park. Ta je namenjen najmlajšim, ki ga raziskujejo s pravljičnim zemljevidom, ki ga dobijo na info točki. Z njegovo pomočjo iščejo štiri pravljična bitja: Vilo Orhidejo, Vilo Rusalko, Škrata Blagodejnika in Žabca Jezernika. Ko jih najdejo, se v dokaz z njimi fotografirajo in če jim uspe poiskati vsa štiri pravljična bitja, ob povratku na info točki dobijo nagrado.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avtokampi.si (@avtokampi.si)

Preberite še: Kam ta vikend? Top ideje za pobeg v naravo

Morda vas zanima tudi: Pet lahkih pohodnih poti, na katerih boš res uživala


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)