Ideja za izlet: V iskanju tržiškega zmaja

Če želite spoznati še kakšen drug gorenjski kotiček se napotite v Tržič.

14.8.2020 ob 5:50 | Foto: Goga Gordana Sredojević

Slika avtorja - Goga Gordana Sredojević Piše:

Goga Gordana Sredojević

izvršna urednica revije ZPStest na Zvezi potrošnikov Slovenije

Ideja za izlet: V iskanju tržiškega zmaja

Potepanje po Sloveniji nas lahko pripelje do tako neverjetnih zgodb, da se domov vrnemo domov prijetno utrujeni in prepričani, da smo potovali nekam res daleč, saj smo doživeli vse možne dogodivščine. Tako lahko v Tržiču iščemo tržiškega zmaja, se sprehajamo po stopinjah škrata Šentančka, spoznamo zgodbo o modrotisku, usnjarstvu, nogavicah v barvi višenj, alpskem smučanju in se kopamo na Gorenjski plaži. V sanje pa se lahko zazibljemo v Baznem taboru ali v glampingu Šlibar. Vmes nas čakajo stezice po okoliških gorah in v čudoviti Dovžanovi soteski.

Flika iz krušne peči

V Kurnikovi hiši se lahko, če napoveste svoj obisk in jo obiščete skupaj s prijatelji ali z večjo družino, zmenite za odličen zajtrk, ki ga bodo vaši otroci pripravili s svojimi prstki, pek pa jih bo spekel v krušni peči. Flika ali tržiška pica je kvašeno testo, na katerega potem po svojem okusu damo naslednje nadeve: kisla smetana, sol, kumina, ocvirki, …

Kurnikova hiša je tudi drugače, kot del tržiškega muzeja, zanimiva zgodba, saj prikazuje življenje v Tržiču, kot so ga poznali nekoč. Tam lahko vidite črno in belo kuhinjo, zbirko kolarske dediščine, narodno nošo in originalno pohištvo. Zadnja stanovalka hiše je bila Mici Kurnik, ki je hišo leta 1967 zapustila Tržiškemu muzeju. Šivilja Mici je bila tudi pranečakinja pesnika in zbiratelja ljudskih pesmi, pregovorov in pripovedk, Vojteha Kurnika.

Tržiški muzej

Od Kurnikove hiše, se čez most lahko sprehodite v staro mestno jedro, kjer vas čaka pravi Firbc Vokn (ali okno za firbcanje). Okno je izbočeno in zato so gospe lahko videle, kaj se dogaja, ne da bi se sklanjale skozi okno. Danes pa malo nižje po ulici navzdol naletite na Mestno kavarno, ki ima veliko stekleno vitrino, skozi katero prav tako lahko fino firbcate. Poleg po pojeste odlično domačo tortico. Skozi staro mesto vas navzgor po ulici pelje pot do Tržiškega muzeja, za katerega lahko zatrdim, da je eden najboljših družinskih muzejev v Sloveniji.

Tam boste spoznali pomen slovenskega alpskega smučanja v svetovnem merilu, se ovili z Rifletovim legendarnim šalom, se usedli na staro sedežnico, videli zanimivosti naših najboljših smučark in smučarjev, ter se podali v drugo nadstropje, kjer vas čaka rjoveči tržiški zmaj. Da pa pridete do njega, greste najprej skozi zbirko legend o Tržiču, ki govorijo o šuštarski tradiciji, tradiciji višnjastih nogavic, modrotisku, pridealvi različnih vrst blaga. Muzej je zelo interaktiven in je prilagojen tudi za mlajše obiskovalce.

--> Preberite še: Košček raja je tudi v Tržiču

Bi se malo osvežili?

Pa skočite na Gorenjsko plažo. Bazen v centru mesta je prava osvežitev za otroke in družine. Kopališče je veliko in ponuja dovolj naravne sence. Za otroke pa seveda tudi igrala. Poleg kopališča pa stoji restavracija Firbc’okn, kjer lahko odlično jeste. Vse možne jedi vam ponujajo in zagotovo ne boste odšli lačni.

Odličen sprehod in malo plezanja

Dovžanova soteska je kraj, kjer so kamni in skale neverjetno okrogli in gladki. Pot se vije nad Dovžanova. sotesko, kjer se vam razkrivajo zemeljske plasti in samo ugibate lahko, ali so se po Dovžanovi soteski nekoč sprehajali dinozavri ali pa so mogoče tam plavali pliozavri. Z enega konca Dovžanove soteske na drug konec se potem lahko sprehodite čez viseči most. Potem pa vas levo od naslednjega mostu čakajo klini nad Tržiško bistrico in vzpon po klinih na vrh nad Dovžanovo sotesko. Slednje ni primerno za majhne otroke. Ne spreglejte nove turistične točke, ki je pravi leseni okras Dovžanovi soteski. Stoji pa tik ob parkirišču.

Še za malo več plezalnih užitkov

Kaj ko bi prenočili v odličnem majhnem B&B Bazni tabor, kjer vas v jedilnici čaka čudovit pogled na Triglav z plezalno steno in gugalnico ter blazinami. Raj za družinski zajtrk s teraso se skriva le nekaj kilometrov stran od centra Tržiča. To je nastanitev za športne navdušence. Za tiste z umetniško žilico pa je tu tudi keramična delavnica. 

Malo bolj po domače

Če si želite prenočiti v glampingu  pa se Glamping Šlibar nahaja na drugi strani doline. Tam imate zelišča, zelenjavo in domače sadje. Pa tudi ovčke, muce in pujski vas bodo pozdravili. Če želite imeti mir in se gugati v viseči mreži medtem, ko berete svojo najljubšo knjigo je Glamping na kmetiji Šlibar pravi kraj za vas. Otroška igrala pa dajo piko na i za zabavo vaših otrok.

Ura zgodovine

Muzej Tržič pa pripravlja novo muzejsko zbirko na kraju oddelka taborišča Mathausen v Ljubelju nad Tržičem. Tu je bilo največ internirancev Francozov in z njihovo pomočjo muzej gradi muzejsko zbirku na tem spominskem kraju. Spomini še živečih internirancev jim pri tem zelo pomagajo, prav tako stvari, ki so jih vzeli za spomin na preživetje.

Škrat Šentanček

Škrat Šentanček se skriva v Šentanskem rudniku. Tako kot za Kurnikovo hišo je pa tudi tu pomembna rezervacija za večjo skupino. Obisk rudnika, v katerem se skriva škrat Šentanček, je prav posebno doživetje. Še posebej takrat, ko obiskovalcem, starim in mladim, ugasne baterije, tako kot je nekoč upihnil leščerbe rudarjem. Šentanček je celo tako nagajiv, da je ušel iz rudnika in ga je v knjigo ujela avtorica Tanja Ahačič. Kako je bilo rudarjem in kako globok je rov v Šentanskem rudniku pa lahko izveste na vodenem ogledu.

V Tržiču ne smete biti lačni. Niti ne morete biti, saj so porcije na krožniku primerne za lačnega rudarja. Obiščite domačo gostilno Pri Bajdu in si naročite divjačino ali kakšno drugo jed. Navdušeni boste.

V okolici Tržiča vas čakajo slapovi, poti, ki vodijo po odročnih gorskih zaselkih in tudi odlične in zahtevne kolesarske poti. Sami ali z družino si oglejte Tržič z okolico. Če se povzpnete na kakšnega od vrhov, ki obdajajo Tržič pa se vam bo odprl čudovit pogled.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)