Ideja za izlet: Trije biseri Bele krajine, ki jih morate spoznati

Tokrat vas na izlet vabimo v Belo krajino, kjer je doma črna človeška ribica, rastejo nežne breze in se nahaja veliko naravnih ter kulturno-zgodovinskih biserov.

6.8.2021 ob 5:15 | Foto: Piotr Borkowski/Gettyimages, Instagram

Ideja za izlet: Trije biseri Bele krajine, ki jih morate spoznati

Bela krajina leži na skrajnem jugovzhodu Slovenije. Od preostale dežele jo ločujejo Gorjanci na severu ter Kočevski Rog na zahodu, z juga meji na sosednjo Hrvaško. S svojimi naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi znamenitosti pa ponuja nešteto možnosti za lep izlet.

Predstavljamo vam tri, ogleda vredne točke, čeprav je teh v deželi belih brez veliko več.

Izvir Krupe

Izvir Krupe je zaradi lepe turkizne vode v njem najlepši izvir v Beli krajini in nedvomno en najlepših v Sloveniji. Kratka, komaj dva in pol kilometra dolga kraška reka izvira pod 30 metrov visoko zatrepno steno in se v vasi Gradac izliva v reko Lahinjo.

Območje ob reki je bilo poseljeno že v prazgodovini, o čemer med drugim priča edina paleolitska jamska postaja v Beli krajini, Judovska hiša.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anton Žvanut (@antonzvanut)

V srednjem veku je imel pomembno gospodarsko vlogo za Belo krajino grad Krupa na desnem bregu reke, ob njenem izviru se danes nahaja dolg jez žage, preko katerega se lepo preliva reka.  

Kako do izvira

Peljete se po avtocesti Ljubljana-Zagreb. Iz ljubljanske smeri jo zapustite na izvozu Novo mesto zahod in peljete v smeri za Metliko ter Črnomelj. Prečkate Novo mesto in prelaz Vahta. Nadaljujete do vasi Jugor, kjer zavijete desno proti Semiču. Tam se peljete naravnost čez kraj in v prvem večjem križišču zavijete levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozite se do vasi Praprot, kjer zavijete levo proti Krupi. Tik pred vasjo parkirate na večjem parkirišču na vaši levi, kjer so tudi informativne table.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aljaz Jakin (@jakin_aljaz)

Pot do parkirišča do izvira ni zahteva, primerna je tudi za otroke, zadostuje običajna pohodniška oprema.

Prazgodovinski mitrej na Rožancu

V bližini Črnomlja, v vasi Rožanec se nahaja eden izmed dveh mitrejev v Sloveniji. Mitrej je bilo svetišče, tempelj pripadnikov vere mitraizem, ki je bila v razcvetu ob začetku našega štetja, s širitvijo krščanstva v Rimskem cesarstvu pa se je umaknila v pozabo.

Glavni simbol mitraizma je Mitra (oseba), ki sedi na biku in ga zabada v grlo, saj ga daruje za odrešenje. To upodobitev lahko vidimo tudi v mitreju na Rožancu, kjer so še vidne kockaste skale, deloma še urejene, deloma pa že razmetane zaradi zoba časa in pričajo o nekdanjem templju na tem mestu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by darinka s v (@darinka.vrh)

Rožanec se nahaja med Črnomljem in Semičem. Sredi vasi je urejeno parkirišče, od katerega je do spomenika približno 400 metrov.

Črna človeška ribica

Če imate radi posebnosti iz živalskega sveta, v Beli krajini ne smete zamuditi priložnosti spoznati posebno prebivalko, ki je ne boste srečali nikjer drugje na svetu. To je črna človeška ribica imenovana tudi močeril. Je endemit podzemnih voda belokranjskega kraškega sveta. Izvir Jelševnik v občini Črnomelj je edina lokacija, kjer je mogoče močerila opazovati v muzeju na prostem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bela krajina travel agency (@visitbelakrajina)

Na turistični kmetiji Zupančič se lahko podrobneje spoznate s črno človeško ribico in si ogledate tudi film o tem zanimivem bitju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Misterion (@misterionsi)

Na kmetiji je urejen mini muzej, kjer zelo lepo predstavljen naravni habitat močerila, okoljevarstvene težave, ki ogrožajo njej obstoj, hkrati je nazorno predstavljena primerjava med “običajno” in črno človeško ribico. Največja razlika je v očeh. Navadna človeška ribica ima oči zakrnele, črna pa jih dejansko uporablja.

Grad Vinica in kopališče Benetič

Vinica velja za najbolj južno mesto v Sloveniji, nad njo kraljuje istoimenski grad. Ta se razprostira nad reko Kolpo in obiskovalcem nudi edinstven razgled. Je zelo lepo prenovljena utrdba, danes spremenjena v prestižen hotel. Med poletnimi meseci v gradu obratuje tudi bar, kjer gostje lahko uživajo v skodelici kave ali kozarčku lokalnega vina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marija Fortun (@marijafortun)

V bližini je kopališče Benetič, ki nudi prijetno osvežitev v najtoplejši reki v Sloveniji, Kolpi. Posebnost tega kopališča je velika gugalnica, s katere kopalci lahko skačejo v reko. Kopališče Benetič je res prijeten kraj za oddih ob reki Kolpi. Lahko je tudi odlična lokacija za piknike ali daljši postanek v bližnjem kampu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megvoit-yage

Značilna kulinarika

Omenili smo le nekaj zanimivosti Bele krajine. Teh je še veliko več, med njimi so steljniki, krajinski park Kolpa, krajinski park Lahinja, Mirna gora ogleda vredna so mesta Črnomelj, Metlika, Semič, vsekakor pa obiska ne smete zaključiti, ne da bi poskusili za to pokrajino značilne jedi:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PolaBekeraj D(r)oživet plac (@polabekeraj_drozivet_plac)

pogačo, žlinkrofe, povitico, belokranjsko cvrtje, šaro z žitno klobaso, ajdovo potico in še mnoge druge, ki teknejo ob kozarčku rujne kapljice, ki je dozorela v kateri od tamkajšnjih zidanic.

Preberite še: Ideja za izlet: Tri skrita čudesa našega primorja

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Skriti kotički Goriških Brd (ko na svoj račun pridejo hedonisti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)