Ideja za izlet: med vinograde in v kleti Vipavske doline

Podate se lahko ob izvir Vipave in Hublja ali pa vse do Sinjega vrha in Otliškega okna. Po aktivnem dnevu vas čakajo kulinarična razvajanja in degustacije pri znanih vinarjih.

3.7.2021 ob 5:25 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Ideja za izlet: med vinograde in v kleti Vipavske doline

Vipavska dolina, skrita pod kraškimi planotami, v soncu in burji ustvarja žlahtne okuse in prijetna doživetja med kamnitimi vasicami in zelenimi vinogradi. Pravijo, da je slovenska Trnjulčica, ki se počasi prebuja v svoji lepoti. Vsekakor jo je vredno obiskati.

Gozdna vasica

V Vrhpolju nad Vipavo, se nahaja idilična gozdna vasica - Theodosius, ki priča o bogati zgodovini kraja. Ta sega vse do rimskih časov, ko naj bi se po legendi tam proti cesarju Evgeniju bojeval cesar Teodozij. Na mestu, kjer danes stoji Teodozijev križ, na predvečer odločilne bitke naj bi prosil bogove, naj se ga usmilijo. Zapihala je močna burja in odnašala stran Evgenijeve puščice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by THEODOSIUS forest village (@theodosiusvillage)

Ime Theodosius danes v Vrhpolju nosi gostilna, nad njo pa glamping - gozdna vasica, ki je zapisana okoljski odgovornosti in trajnostnemu delovanju. Prebujanje v sožitju narave človeka odpelje daleč stran od »ponorelega sveta«, vseeno pa razgled na Vipavsko dolino vabi k raziskovanju.

Izvir sredi mesta

»Trh« pravijo domačini središču mesta Vipava in priporočajo nujen postanek Pri Marjanci na kavi in sladoledu. Nato pa k izviru reke Vipave, ki ga  najdete kar za vogalom, med hišami in ulicami, prek cest in mostičkov - našteli jih boste mnogo, menda Vipavi tudi zato pravijo kar slovenske Benetke. Od tod najdete tudi pot na ostanke gradu ali pa se podate na raziskovanje zelene okolice - najbolje na kolesu. Še bolje na električnem, saj vas čaka kar nekaj višinskih metrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vipavska dolina_Vipava Valley (@vipavavalley_official)

Med trtami in prostranimi vinogradi boste vselej našli kakšno zaprašeno pot, ki bo peljala do cilja. Najprej do Zemona in njegovega dvorca, kjer kraljuje kulinarika s chefom Tomažem Kavčičem in Michelinovo zvezdico. Če dobite mizo in si privoščite večerjo, boste lahko ob odlični hrani uživali tudi v sijajnih barvah sončnega zahoda in idilični kulisi te doline.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel James (@danflyingsolo)

A še prej - naokrog! Skozi vipavske vasi - Lože, Goče, Manče, povsod najdete obilo kleti in izvrstnih vinarjev, ki poskrbijo za degustacijo in prigrizek. Če se tam ne zadržite predolgo in ste še v formi za vzpon, lahko pot nadaljujete do Erzelja in cerkvice Marije Snežne. Razgled na dolino je prelep. Naprej med griče, čez Planino navzdol proti Ajdovščini in mimogrede še do Vipavskega Križa, ki spada med najlepše zgodovinske kulturne spomenike v Sloveniji in je bil nekdaj prva obrambna utrdba Goriških vrat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Darovi Vipavske (@darovi_vipavske)

Skozi Ajdovščino lahko poiščete še eno pot navzgor, do izvira Hublja. Kar naenkrat nova zelena oaza, spodaj pa okusna domača gostilna. Od tod se pohodniki podajajo v hrib, proti vrhu Nanoške planote, ki obdaja dolino. V zraku krožijo jadralni padalci, ki tam pogosto najdejo svoj raj. Prek Vrhpolja se lahko navzgor zapeljete tudi z avtom. Na Sinji vrh, na razgledno točko, nato pa do vasi Otlica. Skozi čudovite travnike, polne rož in metuljev, vodi planinska pot do Otliškega okna. Gre za kraški naravni most, skozi katerega se odpira še ena razglednica te lepe, preredko odkrite doline.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

Preberite še: Ideja za izlet: Sabotin in njegovi premnogi zakladi

Morda vas zanima tudi: Najlepši kraji v Sloveniji, kjer mi zastane srce (piše: Goga)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)