Ideja za izlet: Čudoviti grad Strmol s tragično zgodbo zadnjih lastnikov

Grad Strmol očara z zunanjostjo, notranjostjo, lepo okolico in zanimivo zgodovino.

11.9.2021 ob 6:40 | Foto: Tomi Lombar/Delo, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Čudoviti grad Strmol s tragično zgodbo zadnjih lastnikov

Letos nas september res lepo razvaja s sončnim in toplim vremenom, ki je kot nalašč za izlete. Ti pa žal, tako kot dnevi, postajajo krajši, a zato niso nič manj prijetni. Predlogov za lepe jesenke izlete v naši deželici ne manjka, mi vas tokrat vabimo na zasanjani dvorec Strmol z bogato, čeprav ne vedno lepo zgodovino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geografija Slovenije (@geoslovenija)

Grad leži na Gorenjskem, v občini Cerklje. Pot do njega od Cerkelj vodi po lokalni cesti proti Kranju. V krožišču so že pri prvem izvozu smernice za grad. Nadaljujete naprej po cesti in na obronkih Dvorjanskega hriba se bo kmalu pred vami odprl pogled na cilj.

Korenine gradu segajo v 13. stoletje. Tedaj so v njem živeli vitezi Strmolski, po katerih nosi ime. Njegova podoba skozi zgodovino ostaja presenetljivo nespremenjena ter je en najstarejših ter najbolje ohranjenih gradov pri nas. Zadnja lastnika, zakonca Hribar, Rado in Ksenija, pa sta mu nadela sedanji končni videz.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes

Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan in ljubitelj umetnosti. Z ženo Ksenijo sta na gradu ustvarila prostor za družabna srečanja slovenskih in evropskih plemičev. S svojim prefinjenim in svetovljanskim okusom sta dom okrasila z bogato zbirko umetniških del in predmetov izjemne vrednosti, ki so še danes postavljeni na ogled.

Ena izmed atrakcij gradu Strmol je denimo nagačen krokodil, ki je bil Ksenijin hišni ljubljenček. Žal je zakonca doletela kruta usoda. 

Zadnji večer, ki sta ga preživela na gradu, je bil 3. januar 1944. Dan kasneje so ju z doma odpeljali partizani, saj sta bila razglašena za vojna zločinca in narodna izdajalca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Strmol (@gradstrmol)

Kljub temu, da za obsodbo ni bilo nobenih dokazov, da sta v bistvu pomagala partizanom in sta bila posmrtno oprana zločinov, za katere sta plačala z življenjem, sta padla pod streli krajevne varnostno- obveščevalne službe.

Kje sta bila usmrčena, dolgo ni bilo znano. Šele sredi marca leta 2015 so arheologi v gozdu nad vasjo Mače pri Preddvoru odkopali posmrtne ostanke, za katere je analizna DNK Inštituta za sodno medicino potrdila, da so njuni in sedaj počivata v družinski grobnici na ljubljanskih Žalah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Izleti po gradovih (@izleti_po_gradovih)

Zaradi izjemnih kulturnih, umetniških, arhitekturnih, zgodovinskih in pokrajinskih značilnosti so grad leta 2004 razglasili za narodno pomemben kulturni spomenik. Med letoma 2010 in 2012 je bil prenovljen, danes pa deluje kot edinstven in nepozaben hotel, ki je odprt za javnost ter spada med protokolarne državne objekte.

V njem se odvijajo tudi poroke, osebna praznovanja in različna poslovna srečanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Strmol (@gradstrmol)

Kot najbolj posebno doživetje grad Strmol ponuja luksuzno ponudbo Graščak za eno noč, ki goste popelje daleč v preteklost.

Naj povemo še, da na gradu, ki je leta 2018 prejel naziv Unikatni grad leta, katerega podeljuje mednarodna ekipa strokovnjakov londonske specializirane turistične revije Travel & Hospitality, sprejemajo turistične bone.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by a.brUn (@a.brun)

Na voljo so vodeni ogledi po notranjosti, za katere se je dobro najaviti. Med njimi boste izvedeli več o 700-letni zgodovini gradu Strmol, njegovih preteklih lastnikih in dogodkih.

Skrbno urejena okolica, grajski kompleks in pod njim jezero s sprehajalno potjo nudijo kuliso za prijeten sprehod ter lepe fotografije. Kavarna Strmol, ki je le streljal od gradu, obiskovalcem ponuja domače slaščice in krepčilne pijače.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Strmol (@gradstrmol)

Ob njej je vrt z igrali, ki jih bodo veseli najmlajši. V bližini Strmola je še ena zanimivost: približno 15 minut hoje stran so ribniki Češnjevek. Okrog njih so speljane številne poti za sprehode. Skratka, jesenski sprehod, ki vas ne bo razočaral.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mirko Šink (@mirkosink)

Preberite še: Ideja za izlet: Trije biseri Bele krajine, ki jih morate spoznati

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Ko je na Bledu gneča, zavijte v Završnico


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)