Ideja za izlet: Po doživetja v bližino Trsta vabita Rilkejeva pot in Devinski grad

Za tokratni jesenski izlet se podajte na klife obale Sesljanskega zaliva, po Rilkejevi poti v Devinski grad.

23.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. Fl.

Ideja za izlet: Po doživetja v bližino Trsta vabita Rilkejeva pot in Devinski grad

Res je, da se Sesljanski zaliv, Rilkejeva pot in Devinski grad nahajajo v Italiji, vendar tako blizu, da lahko prestavljajo lep izlet za staro in mlado tudi z naše strani meje. Od Ljubljane so namreč oddaljeni le dobrih 100 kilometrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ! IG ✦ TRIESTE ® (@ig_trieste)

Natančneje: destniacija se nahaja malce naprej od Trsta. Če se do zapeljive obale odpravljate iz notranjosti naše dežele, izberete mejni prehod Fernetiči, se peljete po avtocesti proti Benetkam in na njej izberete izvoz Sistiano (Sesljan).

Nadaljujete čez center mesta, v krožišču izberete smer za Benetke in nato v večjem križišču zavijete levo proti Sesljanski plaži. Avto pustite na parkirišču ob kamnitem spomeniku, tik ob kampu. Tam se začne Rilkejeva pot.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mojca Dumančič (@mojca.dumancic)

Speljana je po robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom in je del naravnega deželnega rezervata Devinske stene. Poteka od Sesljana do Devina (Duino).

Poimenovana je po nemškem pesniku in pisatelju Rainerju Marii Rilkeju, ki je bil v letih 1910 in 1911 gost na Devinskem gradu. Dolga je le dobra dva kilometra, razgibana in ne prestrma, ter so ji kos tudi mlajši otroci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja (@anja_rutar)

Ob poti je več razglednih točk s katerih se v jasnem dnevu vidi vse do Trsta, Savudrijskega rta, Miramarskega gradu, izliva Soče v morje in Gradeža. Videti je še celo vrsto kraških pojavov, kot so žlebiči, škraplje in drugo. 

Ob njej je tudi več ostankov podzemnih bunkerjev in postojank iz 1. svetovne vojne. Za prvim bunkerjem se odpre razgled na Devinski grad, ki je nato viden vse do konca poti. To boste, sicer odvisno od postankov ter dolžine teh, prehodili v približno uri ter vas bo pripeljala do mogočne stavbe, Devinskega gradu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanessa (@vane1_ferro)

Zgrajen je bil v drugi polovici 14. stoletja kot nadomestek starega propadajočega antičnega gradu, od katerega so danes vidne le še ruševine. Leži na visoki skalnati vzpetini tik nad morjem. Razgledi iz grajskih oken, balkonov in razglednega stolpa so zato čudoviti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caroly (@caroly_sparkle)

Grad je v lasti plemiške družine Thurn und Taxis in je odprt za javnost. Vstopnina zanj za odrasle znaša 8, za otroke stare od 7 do 16 let 3,5 evra, za mlajše od sedem let pa je vstop brezplačen.

Delovni čas: od aprila do septembra vsak dan v tednu, razen torka od 9:30 do 17:30. Prvo polovico oktobra in zadnjo polovico marca, razen torka od 9:30 do 17:00,  zadnjo polovico oktobra in prvo polovico marca od 9:30 do 16:30. Pozimi je grad odprt samo ob sobotah, nedeljah in praznikih. 25. decembra in 1. januarja je zaprt.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniele Pesenti (@danlotiz)

Plemiči, ki so stanovali na Devinskem gradu so pogosto gostili znane osebnosti. Tam so svoj čas gostovali Straussi, Liszt, D’Annunzio, Twain ter, kot že omenjeno, Rilke. V gradu sta na ogled obsežna zbirka glasbil in bogata knjižnica.

Okrog njega se razprostira čudovit park, ki je zasajen v več nivojih. V okolici gradu je približno 21.000 rastlin iz celega sveta, za ogled parka je treba plačati tudi, če si notranjosti gradu ne nameravate ogledati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gerald Hahn (@fbbhaegar)

Med obiskom gradu se je vredno spustiti v bunker, ki je bil med drugo svetovno vojno vklesan v pečino nad morjem. Sedaj je preurejen v muzej, v katerem so na ogled nekateri zgodovinski predmeti.

Skratka, okolica ponuja zanimiv izlet, primeren za vse letne čase in vas tudi v jeseni ne bo razočarala. V neposredni bližini je krasen grad Miramare. Obisk tega lahko združite z obiskom Devina ali mu namenite ločen izlet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ⓜⓞⓘⓜⓞⓘ (@choooper)

Preberite še: Ideja za izlet: Tri skrita čudesa našega primorja

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Skriti kotički Goriških Brd (ko na svoj račun pridejo hedonisti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)