Ideja za izlet: Vse, kar skriva čudovita Logarska dolina

Za lep jesenski vikend se podajte na raziskovanje ene najlepših dolin daleč naokoli.

16.10.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet:  Vse, kar skriva čudovita Logarska dolina

Logarska dolina je nedvomno ena najlepših ledeniških dolin v celotnih Alpah. Zaradi vrste naravnih znamenitosti in pokrajinskih posebnosti je zaščitena kot naravni park in predstavlja idealen, sedem kilometrov dolg raj za pobeg v lepo naravo. Pohajkovanje po njej je primerno tudi za družinske izlete, saj skriva zanimivosti za vse generacije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Krešimir Meštrić (@floods0ftears)

V dolino se lahko podate z avtomobilom, v tem primeru je za njen obisk treba plačati 7 evrov. Še bolje pa je jeklenega konjička pustiti na samem začetku in lepo naravo raziskovati peš ali s kolesom.

Ena najbolj priljubljenih znamenitosti doline je slap Rinka, ta je razglašen za naravni spomenik. Ob njem je v njej še približno 20 manj znanih slapov.

Med naravne znamenitosti doline sodijo tudi številna brezna, previsi, izviri ter vsem dobro znani Logarjevi lipi, ki ju ni mogoče spregledati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @queenofwaterfalls

Ob izteku doline, v vasi Gornji Grad, se nahaja vrsta kulturnih znamenitosti in zgodovinskih obeležji, med katerimi izstopa Cerkev Sv. Mohorja in Fortunata, največja baročna cerkvena stavba v Sloveniji. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Polona Zaplotnik (@podarisitrenutek)

Že sama dolina torej nudi nešteto zanimivosti, hkrati pa ponuja številna izhodišča za pohode na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, ki jo obdajajo.

Kako do Logarske doline

Če prihajate iz štajerske smeri, peljete proti Celju in izberete izvoz Polzela. Vozite proti Lučam, tam zavijete proti Solčavi, kjer so smerokazi za končni cilj.

Iz smeri Ljubljana imate dve možnosti: prva prav tako vodi proti Celju, od koder peljete kot v prejšnjem opisu, lahko pa se odpravite čez Kamnik, Črnivec proti Kranjskemu Raku, Podvolovljeku, nato Lučam ter od tam proti Solčavi, kjer so table za Logarsko dolino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marks OneWay

V njej je med drugim tudi več tematskih poti. Ena o njih se imenuje:  

Tematska pot po Logarski dolini

Naravoslovno-etnografska pot, ki združuje domala vse naravne in kulturne kotičke krajinskega parka. Med njimi so izvir Savinje, mogočne skalne stene, olcarska (gozdarska) in oglarska bajta, lovska preža, brin velikan in številni drugi.

Pot se konča pri slapu Rinka. Ta je visok 90 metrov in zato drugi najvišji slap v Sloveniji, ob njem je znamenito Orlovo gnezdo, kjer se lahko okrepčate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pia (@pia.3479)

Pot je dolga sedem kilometrov, zanjo boste potrebovali približno tri ure zmerne hoje in ni zahtevna. Od slapa Rinka se lahko podate naprej do Okrešlja, kjer je požaru podlegel star Frischaufov dom, na njegovem mestu pa že raste nov objekt.

Od Rinke do koče na Okrešlju je za okoli 45 minut do ene ure hoje, je srednje zahtevna planinska pot.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gregor Knez (@gregorknez)

Na vrhu, se odpre manjša dolina pod vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bolj vešče planince vabi pot čez Kamniško in Savinjsko sedlo na Jezersko in do Kranjske koče na Ledinah.

Za najmlajše je nedvomno bolj zanimiva ...

Tematska pot Pravljični gozd

Na njej boste spoznali najlepše svetovne pravljice, slovenske in solčavske ljudske pripovedke ter sodobne zgodbe. Poleg gozda in zgodb, ki jih skriva, je na njej na voljo tudi veliko otroških igral. Vsako od 35., v Pravljičnem gozdu predstavljenih zgodb, spremlja kratka uokvirjena obnova z izvirnim naslovom pravljice in navedbo avtorja oziroma avtorice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danijela Ljubojević (@puff_n_pant)

Večina pravljičnih postaj je obogatenih z vizualno predstavitvijo v obliki lesenih hišk, lesenih podob junakov, različnih predmetov, povezanih z vsebino pravljice. Ta je tematsko povezana z nalogo in z učno vsebino o gozdu, ki sta na voljo ob vsaki pravljični postaji.

Vsi trije elementi tvorijo celovito doživetje za otroke, starše in vse, željne pravljičnih dogodivščin in novih znanj. Pot se začne pri penzionu Na Razpotju, zaradi zanimivih postankov lahko traja do dve uri in je seveda primerna za najmlajše raziskovalce.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DARIA на

Druge zanimivosti v lepi dolini so še Pot do izvira kisle vode, ki po uri in pol hoje po srednje zahtevni planinski poti pripelje do izvira naravne vode zanimivega okusa in Tematska pot Fidov gaj, ki je lahka sprehajalna pot, primerna tudi za družine z majhnimi otroki.

Skratka, Logarska dolina resnično ponuja nekaj za vse generacije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by . (@liaw.wx)

Preberite še: Ideja za izlet: Razgledni vrh Cerje, biser na robu Krasa

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Skriti kotički Goriških Brd (ko na svoj račun pridejo hedonisti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)