Ideja za izlet: Raziskovanje slikovitega Loga pod Mangartom

Jesenski izlet v zavetje pod mogočne Alpe.

13.11.2021 ob 5:20 | Foto: Marko Feist (naslovna), Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Raziskovanje slikovitega Loga pod Mangartom

Log pod Mangartom je naselje v Goriški regiji in spada pod občino Bovec. Na nadmorski višini 643 metrov ga sestavljata dva gručasta dela, ki se imenujeta Spodnji ter Gorenji Log, poleg teh dveh pa Log pod Mangartom dopolnjujejo zaselki Pustina, Možnica in Loška Koritnica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alen K. (@alen_korosec)

Večinoma je sestavljen iz hiš bovškega tipa, dandanes je mnogo teh preurejenih v počitniške enote. Vasica v objemu gora  je namreč idealna za tiste, ki jih privlačita narava in mir, v katerem lahko uživajo daljši čas ali le na enodnevnem izletu.

Idilična vasica ima za seboj težko obdobje. Nahaja se na potresnem območju in pred malce več kot 20. leti jo je močno prizadel potres, dve leti kasneje pa se je na naselje spustil zemeljski plaz. Uničil je kar nekaj stavb in popolnoma spremenil okolico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Goličnik (@m.golicnik)

Naselje skriva nemalo znamenitosti, ena od njih je  4,5 kilometrov dolg predor Štoln. Izvrtali so ga leta 1903 in povezuje Log pod Mangartom z italijanskim Rabljem, kjer je bil rudnik svinca. Med prvo svetovno vojno so v njem zgradili električno železnico, preko katere so se rudarji lahko prevažali na delo, služila pa je tudi prevozu tovora in ljudi na Soško fronto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Transalp Tales (@transalptales)

Zanimiva v vasi je župnijska cerkev svetega Štefana, ki je bila zgrajena v osemnajstem stoletju in ima zelo razkošno in bogato opremljeno notranjost. Njen strop je z različnimi poslikavami poslikal naš slikar Ivan Grohar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JanieL (@jaeeuilee)

V kraju je še ena zanimiva cerkev ob pokopališču in se imenuje cerkev lurške Matere božje. Poleg omenjenega pokopališča je v njem še vojaško pokopališče, kjer so pokopane žrtve prve svetovne vojne, ob njem stoji mogočen spomenik padlim.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @natali_stmatkova

Tisti, ki radi zahajajo v muzeje, si lahko v Logu pod Mangartom ogledajo Trentarsko muzejsko zbirko.

Poleg reke Koritnice ima Log pod Mangartom potok, ki se imenuje Možnica. V ledeniški dolini, ki nosi enako ime, je potok izdolbel slikovita korita in naravne mostove.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andreas Resch | Photography (@andreasresch_np)

Z Loške stene teče še potok Fratarica, na kateri sta 120 metrov visok slap Veliki Drsnik in slap Parabola. Slapova sta dve od mnogih fotogeničnih točk na omenjenih vodotokih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boštjan Kristan (@bosti.kristan)

Log pod Mangartom je izvrstna izbira za kratek ali daljši izlet, ki se lahko začne v Kobaridu, nadaljuje v Bovcu, od tam po slikovitih cestah pripelje do mirne vasice ter nadaljuje proti prelazu Predel, kjer so ostanki ene šestih utrdb, ki so nekoč tvorile sistem koroških utrdb.

Zgrajena je bila leta 1808, večkrat požgana, od leta 1880 pa vse do konca prve svetovne vojne pa je delovala kot vojaško skladišče. Od tedaj propada in so vidni le še njeni zidovi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Páťa Ker po vojni zgradbe ni nihče vzdrževal, je propadla, tako da je danes možno videti le relativno dobro ohranjene zidove. Iz Loga v poletnemm času vodi tudi najvišje ležeča cesta na Mangartsko sedlo, ki pa je trenutno  prevozna do devetega kilometra oz. do parkirišča 400 m naprej od odcepa za planinsko kočo.

Log pod Mangartom vas ne bo razočaral. Ne z naravno, ne s kulturno- zgodovinsko dediščino, ne z doživetji, ki jih lokalna skupnost predstavlja pod skupnim imenom  Center doživetji v Logu pod Mangartom ter ne s pogostitvijo.

Med restavracijami, ki razvajajo goste naj omenimo Brunarico in restavracijo Mangrt s kulinarično ponudbo, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne goste.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž & Yuki (@restavracijamangrt)

Preberite še: Ideja za izlet: Vse, kar skriva čudovita Logarska dolina

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Prelepa Belopeška jezera


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)