Ideja za izlet: Pisani Kras ob Teranovi krožni poti in na Pepinem kraškem vrtu

Čeprav dnevi postajajo vse krajši, ta konec tedna izkoristite za obisk našega Krasa in se sprehodite po Teranovi krožni poti.

6.11.2021 ob 5:25 | Foto: Stefano Venturi/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Pisani Kras ob Teranovi krožni poti in na Pepinem kraškem vrtu

Kras tako, kot vsa narava, v jeseni dobi prav poseben čar. Ruj se obarva rdeče, vinogradi pa se odenejo v tople jesenske odtenke. Oboje vetrovni in kamniti kraški pokrajini zagotavlja ljubko podobo, katero je veselje videti na lastne oči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Kras (@visit.kras)

Zato vas ta konec tedna vabimo v objem Krasa, kjer si privoščite sproščujoč sprehod med vinogradi in se naužijete domačih dobrot. Natančneje v vas Dutovlje, kjer se začne sedem kilometrov dolga Teranova krožna pot.

Dutovlje so manjše naselje v občini Sežana. Nahajajo se v središču najbolj rodovitnega območja Krasa. Ves ravni svet okoli vasi pokriva rdeča jerovica  (terra rossa), na kateri v vinogradih uspeva trta refošk, ki zaradi posebnih pogojev daje vino teran. Poleg rdečih vin pridelujejo tudi malvazijo.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jaka Vran (@jakavran)

Teranova krožna pot predstavlja nezahteven sprehod po gozdnih in vaških poteh. Pohodniki na njej spoznajo avtohtono arhitekturo, naravne lepote kraške pokrajine in kulturo tamkajšnjih prebivalcev. Poseben čar predstavljajo poti med vinogradi, ki privabljajo obiskovalce vse dni v letu. Čudovitih pogledov na jesensko trto res ne smete zamuditi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bostjan Fuks (@hobotnica2017)

Sprehod po poti traja od dveh do treh ur. Začne se v samem središču vasi pred Bunčetovo domačijo, ki jo je pred propadanjem rešila občina Sežana, jo obnovila in tako je sedaj v njej TIC.

Od tam vodi v spodnji konec, ali, kot rečejo domačini, v »Dulnji konc«, kjer se odpre lep razgled na hribovje in gorovje proti severu ter na pisane vinograde, ki se bohotijo na kraški rdeči zemlji

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Praznik terana in pršuta (@praznikteranainprsuta)

Pot pelje najprej do mostu, ki prečka Transalpino, nekdanjo železniško povezavo Češke s Trstom in se nadaljuje po zgodovinski cesti cesarice Marije Terezije, ki je bila prvotno prometna trgovska pot in je povezovala kraške vasi ter krajšala pot do Trsta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Igor Recnik (@igorrecnik)

Na njej je veliko, natančneje 26 zanimivosti, vse so označene z zelenimi tablicami z opisom in fotografijo. Če jih naštejemo le nekaj:  Polhova domačija, stara štirna, železnica, pokopališče iz prve svetovne vojne … ob zgodovinskih znamenitostih so tu še številni lokalni ponudniki vina in medu ter drugih lokalnih dobrot.

Ob poti so še spominska obeležja iz prve in druge svetovne vojne, kapelica Sv. Roka na začetku Dutovelj in kapelici pred cerkvijo. Vredna ogleda je vaška cerkev,  posvečena Sv. Juriju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Bulc® (@majabulc)

Kot se za krožno pot spodobi, se zaključi tam, kjer se začne. Potem, ko sklenete krog, si privoščite še sprehod po vasi, kjer stojijo stare kraške domačije. Ena od njih je že omenjena Polhova, z za to pokrajino značilnimi elementi.

Čeprav je jesen in se rastlinje počasi odpravlja k počitku, pokukajte še na Pepin kraški vrt. Ta prikazuje naravno in kulturno dediščino ter skrbi za ohranitev matičnega Krasa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by marko (@markog75)

Med drugim je prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov na hortikulturni razstavi Hampton Court Place Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu.

Krasijo ga tradicionalni materiali umetnostne obrti in rastline, ki so značilne za kraško krajino. Od petka do nedelje je med 10.00 in 16.00 na ogled na dvorišču Bunčetove domačije. Vstopnina za odrasle je 1,5 evra, za otroke je ogled, ki traja približno 15 minut, brezplačen.

Preberite še: Ideja za izlet: V Vitanju obiščite Center Noordung in spoznajte zgovorno robotko Vito

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Razgledni vrh Cerje, biser na robu Krasa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)