Poletje 2022: Trije odlični namigi kam na slovenski obali (s kulinaričnimi predlogi)

Če se na našo obalo odpravljate zgolj na izlet poglejte tri točke, ki jih je vredno obiskati in še, kje se v njihovi bližini lahko pogostite z okusnim kosilom ali zgolj z osvežilno pijačo.

15.5.2022 ob 5:24 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Poletje 2022: Trije odlični namigi kam na slovenski obali (s kulinaričnimi predlogi)

Slovenska obala je res kratka, vendar ponuja nešteto kotičkov, ki jih je vredno obiskati ter podrobneje raziskati. Mi vas, če se odpravljate na kratek enodnevni ali vikend izlet, vabimo na tri sicer dobro znane, a včasih malo zapostavljene.

Če vas bo med pohajkovanjem ujela lakota ali bi se le malo osvežili oddajamo še, kjer tudi s tega vidika ne boste razočarani.

Strunjan: Mesečev zaliv

Zagotovo ste že slišali zanj, pa ste ga tudi obiskali? Mesečev zaliv je del krajinskega parka Strunjan in se nahaja pod visokimi flišnimi stenami Strunjanskega klifa. Razprostira se na približno štiri kilometre dolgi obali med rtoma Strunjan in Ronek.

Predstavlja najdaljšo neokrnjeno obalo v Tržaškem zalivu. Najlepša, vendar ne tudi najlažja pot do njega vodi mimo Strunjanskega križa, od koder se odpre izjemen razgled, ki ob jasnem vremenu seže vse do najvišjih vrhov Julijskih Alp. Po znamenitem križu zaliv nosi drugo ime: Zaliv svetega križa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ernest Zenko (@ernest_3enk0)

Ob vznožju klifa, med morjem in navpičnimi stenami, je značilna prodnata terasa, obala, ki slovi kot ena najlepših v celotni Istri. V samem zalivu je obalni pas širok tudi do sedem metrov, na Strunjanskem rtu je tako ozek, da je prehoden le ob oseki.

Izlet je primeren za otroke starejše od treh let. Paziti je treba le, da malčki ne prečkajo ograje na robu visokega in prepadnega Strunjanskega klifa, najmlajšim je na določenih mestih pri hoji treba malo pomagati, malo večji bodo naravno znamenitost brez težav raziskovali sami.

Na pico v Pinjo

Če se boste podali na krožno pohodno pot in si ogledali Krajinski park Strunjan, si boste tik ob morju na čudoviti terasi restavracije Pinija lahko privoščili oddih in okrepčilo. Pričakal vas bo zanimiv ambient, opremljen s starimi lesenimi mizami, pridihom sodobnosti in z vonjem domačnosti ter Sredozemlja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pinija Restaurant & Beach Bar (@pinijarestaurant)

Njihova glavna ponudba so pice. Zlasti slovijo po napolitanski, pripravljeni po tradicionalni recepturi.

Seveda lahko uživate tudi v različnih juhah, domačih testeninah, mesnih in morskih dobrotah ter vinu.

Piran: Piransko obzidje

Piran je zaradi  umeščenosti in podobe priljubljena turistična točka. V njem si je mogoče ogledati veliko znamenitosti, med drugim Tartinijev trg, hišo Benečanko, akvarij, cerkev svetega Jurija, mi vas tokrat vabimo na obzidje, ki nedvomno skriva svoj čar.

Piransko obzidje je nekoč služilo za obrambne namene. Nastajalo je postopoma in se prilagajalo potrebam vojskovanja ter obrambe. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vesna Krošelj (@vesnakroselj)

Do danes se je na njem ohranilo sedem mestnih vrat. V času sezone je za vstop na obzidje treba plačati simbolno vstopnino, ki znaša približno dva evra, izven sezone je vstop  brezplačen. Iz Tartinijeva trga do obzidja je približno deset  minut hoje, z njega  se odpre pogled na cel Piran. Zgodovinski ostanek je nedvomno vredno obiskati.

Na kosilo v Staro gostilno

Na obmorski promenadi, uradno na Prešernovem nabrežju, nekje v višini, kjer se konča hotel Piran, se nahaja Stara gostilna, kjer se lahko razvajate s tako imenovano slow food kulinariko.

Tu ne samo, da ponujajo tradicionalne istrske jedi in pijače, temveč goste prepričajo tudi z domiselno postrežbo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andreja Avsec Zupanc (@andrejaz)

Na krožniku se združijo kuharske veščine, umetnost in eleganca, vsaka postrežba je zgodba zase in celotna izkušnja obiskovalce ter sladokusce zagotovo ne bo razočarala.

Izola: Cerkev sv. Mavra in razgledni stolp

Za konec še skok v Izolo. V tem starem ribiškem mesecu vas bo prav tako pričakalo veliko znamenitosti in preplet tradicije s sodobnostjo, za malo drugačno spoznavanje vas vabimo na ogled cerkve Sv. Mavra.

Zakaj? Ker je zanimiva že njena lokacija, nahaja se namreč na najvišji točki nekdanjega srednjeveškega otoka in mestu zagotavlja prepoznavno podobo.

Prvotno je bila na kraju, kjer stoji, leta 1356 zgrajena manjša cerkev, sedanjo so postavili leta 1547, vendar je bila skozi stoletja večkrat predelana. Zadnjič v začetku 20. stoletja. Ohranila pa je baročno preoblikovano renesančno kompozicijo. Baročna notranjost cerkve se ponaša z desetimi oltarji, krasijo jo tudi Callidove orgle iz leta 1796 in čudovite poslikave, najstarejše od njih segajo v 15. stoletje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Izola Tourism Board (@visitizola)

Ob cerkvi se nahaja več kot 30 metrov visok zvonik iz leta 1585, v gotskem slogu je zgrajen iz istrskega kamna. Na vrh zvonika vodi 99 stopnic, s cilja se odpre lep pogled na daljno okolico, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

Koktejl na plaži

Morje modra res še ni dovolj tolpo za skok vanj, a sprehod ob njem prija ne glede na letni čas. Če se boste z razgledne točke sprehodili do izolske obale in obiskali tam najbolj priljubljeno mestno plažo Svetilnik, vas bodo ob njej pričakali številni lični lokalčki s hrano in pijačo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vitaminček Bar (@vitamincekbar)

Med njimi izstopa bar Vitaminček z okusnimi alkoholnimi in brezalkoholnimi koktejli ter naravnimi sadnimi sokovi, ki bodo ob lepem razgledu na morje nedvomno zagotovili popolno sprostitev ter osvežitev.

Preberite še: Na počitnice že junija? Tu je nekaj odličnih predlogov, kam se lahko odpravite (poletje 2022)

Morda vas zanima tudi: Najlepši hrvaški otoki (ideje za počitnice)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)