Ideja za izlet: Raj po imenu Jezersko

Jezersko ponuja veliko različnih možnosti za obiskovalce vseh starosti.

4.12.2021 ob 5:20 | Foto: Natalia Deriabina/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Raj po imenu Jezersko

Jezersko upravičeno slovi kot ena najlepših dolin v Sloveniji. Leži tik ob meji z Avstrijo, na vzhodu jo obdajajo Kamniško-Savinjske Alpe, na jugu najdaljša slovenska vas, Kokra. Občina Jezersko, kjer živi okoli 700 prebivalcev, je sicer razdeljena na Zgornje in Spodnje Jezersko, kjer obiskovalce med drugim pozdravi sotočje Kokre in Reke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gregor Raicevic (@gregor.raicevic)

Pot do predlagane izletniške destinacije vodi po gorenjski avtocesti, ki jo zapustite na izvozu Kranj vzhod in peljete v smeri Zgornjega Jezerskega, kjer se malo za bencinsko črpalko odcepi cesta proti Planšarskemu jezeru, eni največji zanimivosti te doline.

Planšarsko jezero je ostanek velikega ledeniškega jezera, ki je vse do leta 1348 pokrivalo celotno dolino.

Tik ob jezeru je gostišče Gostilna ob Planšarskem jezeru, kjer strežejo lokalne posebnosti, kot so štruklji in maslovnik, krepka pastirska jed iz kisle in sladke smetane, moke in jajc, ki najbolj tekne z ajdovim kruhom. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Best travel tips

Od gostišča vodi krožna pot po Zgornjem Jezerskem. Najprej po cesti proti cerkvi sv. Andreja, od tam tabla usmeri proti Šenkovi domačiji, ki je ena lepših slovenskih turističnih kmetij, od tam mimo prostora za kampiranje levo v hrib, ter nato kmalu desno proti Jenkovi kasarni, v kateri je urejen etnografski muzej z zbirko predmetov in opreme iz vsakdanjega življenja naših prednikov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Šenkova domačija (@senkova_domacija_jezersko)

Od tu naprej pot pelje v smeri izhodišča sprehajalne tematske poti Ravenska Kočna. Lahko se odpravite naprej po njej ali se vrnete po asfaltirani cesti nazaj proti jezeru.

Sprehajalna tematska pot po dolini Ravenske Kočne večinoma vodi ob potoku Jezernica. Po dobre pol ure hoje pripelje do velikega travnika, za katerim se za njim razprostira kulisa Kamniško-Savinjskih Alp.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jana Ovsenik (@janaodems)

Izvir mineralne vode in pohod do Ankovih slapov

Malo pred že omenjeno cerkvijo sv. Andreja je na levi smerokaz za Ankova slapova in izvir mineralne vode. Takoj ob cesti, čez mostiček, se nahaja manjše parkirišče, kjer lahko parkirate avto in napolnite posode z mineralno vodo.

Izvir je izhodišče za Ankova slapova, do katerih mimo kapelice in v gozd vodi makadamska cesta. Pot se kmalu začne precej strmo vzpenjati, a vzpon je nagrajen, saj po približno 20 minutah pripelje do čudovitih slapov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @alesfphotography

Jezersko je izhodišče za mnoge druge izlete. Iz doline se lahko podate do izvira reke Kokre, za izkušenejše planince sta priljubljeni poti do Češke ali Kranjske koče, že samo bivanje v dolini pa postreže z zvrhano mero naravnih lepot ter sveže energije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Cajnkar (@tina.cajnkar)

Dolina  je torej vsekakor vredna obiska. Morda en kratek pozno jesenski dan ne bo dovolj, da bi si ogledali čisto vse in se boste odločili za nastanitev v kateri od tamkajšnjih kapacitet, zagotovo pa domov ne boste odšli razočarani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Objevuj Slovinsko

Preberite še: Ideja za izlet: V Vitanju obiščite Center Noordung in spoznajte zgovorno robotko Vito

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Prelepa Belopeška jezera


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)