Kdaj na poletne počitnice, da bomo imeli zagotovo lepo vreme (poletje 2022)

Celo leto odštevamo dneve do tako težko pričakovanih poletnih počitnic, ko pa nastopi čas dopusta pa ... Lije kot iz škafa! Če si lahko dopust prilagodite vremenski napovedi, super! Če ne, lahko le upate, da dež hitro poneha.

13.5.2022 ob 9:32 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Kdaj na poletne počitnice, da bomo imeli zagotovo lepo vreme (poletje 2022)

K sreči na območju Jadrana poleti ni kakšnih daljših deževnih dob, kot v tropih denimo, vseeno pa bi bilo dobro že načrtovati počitnice tako, da bi si »zagotovili« lepo vreme.

Na Agencijo za okolje (Arso) smo zato povprašali, kaj za letošnje poletje kaže dolgoročna napoved, a nam je vremenar Andrej Velkavrh odgovoril, da »napovedi za poletje ni, vsaj take ne, ki bi nam pomagala načrtovati dopust«.

»Že tako so napovedi za tako daleč vnaprej le malo nad pragom uporabnosti, pa še to le za specifične uporabnike, ki imajo lahko nekaj koristi le ob dvajset do tridesetletni dosledni uporabi teh napovedi. Pri načrtovanju enih počitnic uporabnosti ni!« je pojasnil.

Tudi sicer je vprašanje o obdobju najbolj stabilnega vremena pri nas in na Jadranu preveč enoznačno. Kot je dejal Velkavrh, se tudi vročinski valovi »pojavljajo povsem naključno, tako da ne bi mogli reči, da kakšno obdobje odstopa. Nekako najmanj jih je v zadnji polovici avgusta in v prvi polovici junija.«

Tako je na Hrvaškem ...

 

Pri tem je seveda vprašanje, kaj je za koga idealno vreme. Tisti, ki ne marajo pasje vročine, bodo na dopust raje odšli junija ali septembra, tisti, ki pa želijo stabilno in vroče vreme, pa julija in avgusta. Tako priporoča tudi portal Magic Croatia v zapisu, kdaj je najbolj idealen čas za obisk posameznih delov Hrvaške.

Primorska Hrvaška ima v povprečju na leto 2700 ur sonca, jadranska obala pa velja za eno z njaveč sonca v Sredozemlju.

Poletja so tu suha in vroča, najvišje temperature beležijo v juliju in avgustu, ko se povprečna mesečna temperatura povzpne na okoli 23°C. Slovenska obala je glede na temperature zraka najhladnejša na Jadranu.

Najvišje temperature zraka na Hrvaškem izmerijo julija, med najtoplejšimi kraji s povprečnimi mesečnimi maksimalnimi temperaturami so Šibenik, Split, Hvar, v Pločah pa so leta 1981 izmerili tempraturni rekord 42,8 stopinj. Najvišje temperature morja so v zadnjih desetletjih beležili na Rabu (29,5 stopinje Celzija leta 2015).

Preberite še: Poceni počitnice 2022: Kdaj plačati dopust in tako ujeti najbolj ugodno ponudbo

Morda vas zanima tudi: Poljub, Ula: So to problemi (mojega) sveta?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)