Na počitnice že junija? Tu je nekaj odličnih predlogov, kam se lahko odpravite (poletje 2022)

Plačali boste manj, hkrati pa bo poletna vročina bolj znosna, na priljubljenih turističnih točkah pa ne bo velike gneče.

6.5.2022 ob 6:10 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Na počitnice že junija? Tu je nekaj odličnih predlogov, kam se lahko odpravite (poletje 2022)

Na počitnice že junija? Zakaj pa ne! Mnogi, zlasti družine z majhnimi troki, že vrsto let načrtujejo zgodnji poletni dopust, saj ima ta številne prednosti: nižje cene, manj gneče in mnogkorat tudi idealne poletne temperature.

Edini minus je pravzaprav le ta, da je poletnih počitnic prehitro konec, vroča julij in avgust pa se vlečeta po polžje - kar pa je navsezadnje lahko tudi izgovor za še ene poletne počitnice.

Kam se odpraviti na počitnice junija? Tukaj je nekaj naših predlogov:

Mikonos, Grčija

Zakaj pa ne v Grčijo že junija? Temperature so praktično že poletne, nekje do 27 stopinj Celzija. Morje je sicer še lahko malenkost hladnejše, a nič za to. Čas je idealen za raziskovanje prelepih plaž, bogate zgodovine - zlasti z obiskom bližnjega Delosa - in uživanje v spokojnosti, ki je še ne pokvarijo trume turistov.

A brez skrbi, tudi velike zabave, po katerih je znan ta otrok, se tudi že odvijajo. Z bližnjih letališč lahko na prelepi otok v Kikladih poletite precej poceni, saj tja vozi kar nekaj nizkocenovnih letalskih prevoznikov.

Amalfijska obala, Italija

Delček Italije, ki si ga je obvezno ogledati, toda kaj, ko je v visoki sezoni prepoln turistov. Junij je idealen čas za izlet do Amalfija in ogled tako znanega prizora barvitih hiš, ki se dvigajo nad sinje modro morje.

Obiščite tudi prelep Positano, pa čudovito vasico Ravello na vrhu klifa, kjer so razgledi najlepši. Junij je idealen tudi zaradi temperatur, ki sežejo nekje do 27 stopinj Celzija. Izlete tja ponujajo nekatere turistične agencije, sami pa se lahko na pot odpravite z letalom do Neaplja – poceni lahko z Ryanairom denimo letite iz Trsta. Vožnja z avtom pa bo trajala kar krepkih 10 ur.

Korzika, Francija

Več kot tisoč kilometrov prelepih plaž, posejanih pod gorate grebene je pravi raj za tiste, ki obožujejo oboje. Otok ob italijanski obali, ki spada pod Francijo, mavdupuje s prelepo naravo in tudi bogato dediščino.

Junija se temperature tam dvignejo nekje do 25 stopinj Celzija, zato je idealen tudi za pohodništvo, ne le ležanje na plaži. Na letališče v mestu Ajaccio leti nekaj nizkocenovnikov, a predvsem iz zahodnega dela Evrope, sicer pa se je najbolje v Nici vkrcati na nočni trajekt.

Dubrovnik, Hrvaška

Zadnji dve leti, ko je covidna kriza močno ohromila poletni turizem, je bil Dubrovnik pravi raj tudi sredi poletja. Brez nabito polnih mestnih ulic in turistov z vseh koncev sveta, ko si lahko prosto izbiral, v katero kavarno ali restavracijo boš sedel – in ne le tisto, ki je po kakšnem srečnem naključju imela mizo prosto.

Ko je sprehod po obzidju pomenil užitek v lepem razgledu in občudovanje bogate zgodovine mesta. Letos poleti se bodo trendi bržčas spet vrnili v stare tirnice, zato je junij še idealen čas za obisk.

Kapadokija, Turčija

Pravo čudo na Zemlji je ta turška pokrajina. Pusta in suha, a polna različnih skalnih formacij in dimnikov, v katerih so si domačini ustvarili bivališča, skladišča in na njih zgradili prava mesta. Kapadokija je pravšnja izbira za pohodniško obarvan dopust.

Organizirane trekinge ponujajo turistične agencije, sami si lahko pot organizirate z letom v Kayseri. Temperature junija sežejo nekje do 27 stopinj.

Menorca, Španija

Nekoliko manjša, manj obljudena in znana kot njena sestra Mallorca je ta španski otok v Balearih idealna izbira za tiste, ki si želijo mirnega in sproščujočega dopusta, v prelepi zeleni naravi, na neobljudenih plažah.

Tudi Mallorca je skupaj z Menorco dosegljiva prek številnih letalskih povezav, junija pa boste lahko uživali v prijetnih 26 stopinjah.

Edinburgh, Škotska

Zakaj pa ne namesto na oddih ob morje, med zelene poljane Škotske, v njene gradove in mesta? Junija je na Škotske poletje že v polnem razmahu, gneče ni tako kot avgusta, dogajanje v mestu pa pestro in razgibano.

Lahko se odločite za eno od številnih cenovno ugodnih letalskih povezav do Londona, nato pa spalni vlak, s katerega boste lahko opazovali čudovito pokrajino. Temperature bodo segle do 20 stopinj, kakšna kaplja dežja tudi ne uide, vseeno pa je junija vreme lahko za tiste kraje idealno.

Kam ne odpotujte junija

Junija se raje izogibajte Dubaju, ki je zlasti priljubljen v zimskih mesecih. Junija pa boste tam zaradi visoke vročine močno trpeli. Od junija do oktobra zna biti precej deževno na Tajskem, prav tako na ostalih destinacijah v južni in jugovzhodni Aziji. Tudi na Kubi in v Mehiki bodo v tem času več dežja in vlage.

Preberite še: Poletje 2022: Najlepši hrvaški otoki (ideje za počitnice)

Morda vas zanima tudi: Našli lastnico skrivnostne ovojnice (resnična zgodba deklet, ki sta iz nekdanje Jugoslavije zbežali v ZDA)

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)