Gremo na počitnice: 10 manj znanih (a izjemno očarljivih) hrvaških otokov (poletje 2022)

Vse kaže, da bo letošnja turistična sezona na Hrvaškem zelo uspešna, zato bodo cene skočile do neba, večina namestitev pa je na hrvaški obali med poletjem že zasedena.

16.5.2022 ob 5:44 | Foto: Unsplash, instagram | Avtor: D. L.

Gremo na počitnice: 10 manj znanih (a izjemno očarljivih) hrvaških otokov (poletje 2022)

Če želite dopust preživeti v naši sosednji državi, je priporočljivo, da čim prej rezervirate namestitev. V kolikor je vaša sanjska lokacija že zasedena, ker se nad njo navdušujejo turisti s celega sveta, pa je to lahko odlična priložnost, da odkrijete manj znane otoke Jadrana, ki vas bodo presunili s svojo lepoto. 

Susak

Susak velja za enega od najbolj nenavadnih otokov, saj domačini govorijo svoj jezik, v preteklosti pa so se sorodniki na Susku poročali med sabo. Otok, ki se nahaja blizu Lošinja, je velik le 3,75 kvadratnega kilometra, zato ga lahko prehodimo v približno štirih urah. Na njem živi le okrog 150 prebivalcev, ki živijo izolirano in so ohranili stare običaje vezane na poročne obrede in opravila okoli trgatve. Susak nekateri imenujejo tudi otok plodnosti, ker naj bi ženske, ki niso mogle zanositi, po obisku otoka, pričakovale otroka. Očaral vas bo s čudovitimi plažami. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @love.losinj.cres

Iž bo navdušil tiste, ki potrebujete mir, da nahranite svojo dušo. Leži med Dugim otokom in Ugljanom , porasel pa je z gostim borovim gozdom. Na otok Iž lahko pridete s trajektom, ki ima odhod iz luke Gaženice v bližini Zadra. Otok je skorajda nedotaknjen, zato je odličen za raziskovanje. Na njem sta dva večja kraja Mali Iž in Veli Iž, kjer boste imeli najbrž občutek, da se je čas ustavil in da se vam nikamor ne mudi, zato je to idealen kraj za polnjenje baterij. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IvanaCrnčić (@ivanacrncic)

Šolta

Rajski dalmatinski otok je opeval že legendarni pevec Oliver Dragojević v skladbi Piva klapa ispo' volta, saj je resnično osupljiv. Ob Šolti se nahaja sedem manjših otočkov Polebrnjak, Saskinja, Balkun, Kamik (Kamičić), Radula (Šarac), Grmej in Stipanska. Na zahodnem delu otoka pa se nahaja edino naselje in pristanišče Maslinica, ki velja za najlepši kraj na Jadranu. Na Šolti boste zagotovo našli svoj košček raja, najlepša kopališča pa so v zalivih Stračinska, Šipova, Gornja Krušica ali pa na plaži Punta v Maslinici.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zarko Sunderic (@zarkosun)

Čiovo

Čiovo velja za enega od najgosteje naseljenih hrvaških otokov in slovi po čudovitih plažah. Na njem boste našli kar nekaj turističnih atrakcij: Rimskokatoliški samostan in cerkev svetega Križa v kraju Arbanija, razgledišče »Okrug Panorama«, naselje Slatine, čudovito turistično destinacijo Okrug Donji ter otoček Svetega Fumija. Čiovo pa bo navdušilo tudi potapljače in kolesarje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timotej

Lopud

Lopud, na katerem stoji svetilnik, sodi med Elafitske otoke (Elafite) - skupino otokov, ki ležijo v Dalmaciji, zahodno od Dubrovnika. Lopud, ki leži med Šipanom in Koločepom, je turistično najbolj razvit otok v Elafitih. Na otoku sta dva zaliva: Lopud in Šunj z lepimi peščenimi plažami. Edino naselje na otoku - Lopud leži na notranji strani zaliva Lopud, ki velja za največji in najlepši na otoku. Ob njem se je razvilo pomembno turistično in kopališko mesto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful Croatia (@beautiful_cro)

Sveti Nikola

Čarobni otoček v Jadranskem morju, ki se nahaja nasproti Poreča, je idealna lokacija za družinski dopust, saj so na njem plaže za otroke vseh starosti, prav tako boste brez težav našli igrala za otroke. Otok je zelo urejen, ima pa tudi dobro gostinsko ponudbo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MIPEGO TRAVEL (@mipegotravel)

Silba

Silba je poseben otok, ki je iz ptičje perspektive podoben osmici, na njem pa je prepovedan motorni promet oziroma je edina dovoljena oblika motornega prometa namenjena dostavi tovora. V času turistične sezone pa ni dovoljeno niti kolesarjenje. Ena od najpomembnejših znamenitosti je Stolp ljubezni, vsekakor pa si je vredno ogledati še podvodno arheološko najdišče v zalivu Pocukmarak iz 5. in 6. stoletja ter stražarnice, ki so razporejene po otoku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatia, Zadar Archipelago (@zadar.archipelago)

Kornat

Kornat je eden od 147 otokov, ki spadajo pod Kornatsko otočje. Legenda pravi, da so bogovi ustvarili skupino Kornatskih otokov iz zvezdnih solz in dali bleščavo modrino morju. Kornat je jugovzhodno nadaljevanje Dugega otoka, od katerega ga ločuje večje število manjših otočkov pred zalivom Telašćica. Leta 1980 so Kornati postali narodni park zaradi izjemne nedotaknjene narave, raznolikosti morskih živali in bogatega podvodnega sveta. Glavna znamenitost narodnega parka so navpične pečine na zahodnem delu otoka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kornati National Park (@kornati_national_park)

Sveti Klement

Sveti Klement je eden od Peklenskih otokov v bližini Hvara, ki slovi po nedotaknjeni naravi ter lepih peščenih plažah. Na otoku se nahajajo tri občasno naseljena naselja: Palmižana, Momića Polje in Vlaka. Palmižana velja za eno izmed najbolj obljudenih, najstarejših in najbolj znanih hvarskih lokacij. Palmižanska kuhinja temelji na ribah, rakih in školjkah ter domači zelenjavi. V izboru prestižnih tujih revij pa je bila razglašena za najboljšo kuhinjo v Sredozemlju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 45 Degrees Sailing (@45degreessailing)

Biševo

Biševo leži nedaleč od otoka Vis. Turistom je otok najbolj znan zaradi Modre špilje, ki jo vsako leto obišče na tisoče turistov, vina plavac in čudovitih peščenih plaž. Režiser Miha Čelar je o zadnjih trinajstih prebivalcih, ki se borijo za preživetje otoka Biševo, posnel celovečerni dokumentarni film iOtok. Priporočamo, da obiščete zaliv Porat – izjemno lepo peščeno plažo v mirnem zalivu, daleč stran od masovnega turizma. Do plaže se lahko pripeljete z ladjico ali s čolnom. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Earth Unreal (Official) (@earth_unreal)

Preberite še: Poletje 2022: Najlepši hrvaški otoki (ideje za počitnice)

Morda vas zanima tudi: Na počitnice že junija? Tu je nekaj odličnih predlogov, kam se lahko odpravite (poletje 2022)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)