Privilegirani in problematični: črne ovce kraljevih družin

Tako kot v običajnih, tudi v kraljevih družinah nekateri člani s svojim obnašanjem močno odstopajo od pravil.

4.4.2023 ob 8:40 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Privilegirani in problematični: črne ovce kraljevih družin

Za člane družine, ki svojim obnašanjem in početjem močno odstopajo od smernic družinskega življenja, pravimo, da so črne ovce. In ne, te niso le v običajnih osnovnih celicah družbe, tudi kraljeve družine imajo svoje.

Kralj Juan Carlos I.

Od kralja se pričakuje zgledno obnašanje, a bivši španski kralj Juan Carlos I. je ta pričakovanja z več vidikov spregledal.

Na oblasti je bil vse od smrti generala Franca leta 1975 in je pomembno prispeval h krepitvi parlamentarne demokracije, leta 1981 je preprečil vojaški udar, vendar je v zadnjih desetletjih z neupravičenim zapravljanjem državnega denarja in s številnimi ljubezenskimi aferami močno načel ugled dinastije Burbon, iz katere izhaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Love (@royals.in.black.and.white)

Mediji so namreč odkrili, da je sedaj že bivši kralj v primežu španske ekonomske krize skrivoma zapravil 44.000 evrov davčnih prilivov za pot v Bocvano, kjer je skupaj s 26 let mlajšo ljubico, nemško podjetnico Corinnom zu Sayn-Wittgenstein lovil slone.

Bes javnosti je bil tolikšen, da je bil Juan Carlos primoran abdicirati in prestol prepustiti sinu, sedanjemu kralju Felipeju VI., ki je monarhiji, katero je ob abdikaciji njegovega očeta podpiralo le 31 odstotkov Špancev, vrnil ugled.

Ta je bil že, preden so v javnost prišle afere bivšega kralja, načet zaradi njegove mlajše hčerke Christine in njenega moža Inakija Urdangarina, nekdanjega španskega rokometnega reprezentanta. Obsojen je bil na 19 let in pol zapora, a mu je vrhovno sodišče kazen nato zmanjšalo na pet let in 10 mesecev zapora ter globo 512 tisoč evrov zaradi korupcije, utaje davkov in neupravičenega zapravljanja davkoplačevalskih sredstev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jess (@royaltypastandpresent)

Pred nekaj leti je sodišče začelo proučevati tudi finance nekdanjega kralja. Razlog: 100 milijonov dolarjev, ki jih je na njegov račun nakazala kraljeva družina Suadove Arabije. Šlo naj bi za podkupnino za pomoč pri pridobivanju posla za gradnjo hitre železnice. Nato se je izkazalo, da je visok znesek dobil tudi s španskega podjetja, registriranega v New Jerseyju ter pol milijona od enega od mehiških tajkunov.

Zaradi vseh teh obtožb se je nekdanji kralj leta 2020 pred zakonom umaknil v Abu Dabi in tedaj uradno prekinil vse stike s prijatelji in družino ter se s sinom ni sestal niti, ko je bil ta na uradnem obisku te države.

Dve leti kasneje se je vrnil v domovino. V javnosti se pojavlja izjemno redko, bil pa je lani na pogrebu britanske kraljice Elizabete II. in letos na zadnjem slovesu od grškega kralja Konstantina.

Princesa Märtha Louise

Nesojena prestolonaslednica Norveške, ki je šele leta 1990 spremenila ustavo tako, da lahko prvi otrok kralja nasledi prestol ne glede na spol. To vlogo bo po smrti sedanjega monarha prevzel njen mlajši brat Haakon, princesa se je lanskega leta namreč uradno odrekla vsem pravicam iz naslova kraljeve družine.

Razlog za to je njeno razmerje z Američanom Durekom Verrettom, alternativnim terapevtom in samooklicanim šamanom, ki so ga norveški mediji označili za običajnega prevaranta in lovca na denar ter plemiške nazive.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Märtha Louise (@princessmarthalouise)

Princesin partner je denimo izjavil, da je imeti raka stvar odločitve, s pomočjo vprašljive spletne strani pa je prodajal čudodelne medaljone, ki naj bi ščitili pred covidom-19. Glede na ankete javnega mnenja je to eden od razlogov, da je podpora norveške javnosti kraljevi družini padla za 17 odstotkov.

A tudi princesa sama slovi po ekscentričnosti: trdi, da se lahko pogovarja z angeli in da lahko predvideva dogajanje. Leta 2002, ko je začela uradno delovati kot jasnovidka, je izgubila še naslov njeno kraljevo visočanstvo.

Izjave, v katerih hvali alternativne metode zdravljenja in zagovarja moč kristalov, so tudi njenega očeta kralja Haralda V. prepričale, da se je ogradil od hčerke in pri tem poudaril, da cela kraljeva družina podpira uradno zdravstveno politiko Norveške.

Princesa je bila pred tem 15 let v zakonu s še enim neprimernim kraljevim zetom, z norveškim umetnikom in pisateljem Arijem Behnom, s katerim ima tri hčerke: Maud Angelico, Leo Isadoro in Emmo Tallulah.

Ari se je tri leta boril z depresijo ter odvisnostjo od alkohola, leta 2017, dve leti po ločitvi, si je vzel življenje.

Tradicionalni del norveške družbe, ki je naklonjen dinastiji Glücksburg za takšne odločitve ene od članic kraljeve družine krivi liberalno vzgojo mame Sonje. Ta je vztrajala, da morajo njeni otroci odraščati kot drugi otroci na Norveškem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cofre Real (@cofrereal)

Märtho Louiso vse to ne skrbi in pravi, da je našla recept za srečo v duhovnosti in posvečenosti, namesto v materialnem in tuzemeljskem.

Princesa Stephanie Monaška

Čeprav tudi njen brat, monaški knez Albert II. ni ravno zgled, ko gre za odnose z nasprotnim spolom, mesto črne ovce v družini Grimaldi pripada njegovi mlajši sestri Stephanie, ki ji celo življenje sledi travmatičen dogodek iz otroštva.

Ona je bila namreč, stara 17 let, v avtu z mamo, princeso Grace Kelly, ko se je ta leta 1982 smrtno ponesrečila. Stephanie je zato od tedaj nosila breme krivde in je večkrat izjavila, da se ji zdi, da se mora stalno opravičevati, ker je preživela.

Pomanjkanje samozavesti in občutek krivde sta bila nedvomno vsaj delno odgovorna za to, da se je zapletla v nemalo škandaloznih ljubezenskih, nesrečnih zvez ter v nemogoče poskuse uresničevanja poklicnih sanj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pauline_CaroStefAl (@pauline_carostefal)

V želji, da bi pozabila na tragedijo, je po smrti mame odšla v Pariz, da bi se uveljavila kot model in je začela delati za modno hišo Dior. Oče  Rainier III. ji je tedaj zagrozil z ukinitvijo rente, kar pa je ni prizadelo, saj je sama služila s sodelovanjem v modnih kampanjah. Šele, ko ji je zagrozil, da ji bo vzel potni list, se je bila primorana vrniti domov.

Kljub očetovemu nasprotovanju se je poskusila kot pevka, a se je njena glasbena kariera po številnih kritikah in slabi prodaji drugega albuma končala.

Na podporo družine ni mogla računati niti, ko je začela razmerje s svojim telesnim stražarjem Danielom Ducruetom, s katerim ima dva otroka: Louisa Ducrueta in Pauline Ducruet. Rainier III. ju je priznal kot naslednika šele, ko sta se njuna starša leta 1995 poročila.

Tretjega otroka je Stephanie dobila s poročenim šefom varnostnikov Jeanom Raymondom Gottliebom. Hči Camilla ni rojena v zakonu, zato ni v vrsti za naslednico prestola.

Največ obrvi je dvignila odločitev, ki jo je princesa sprejela leta 2001, in sicer, da se bo z otroki pridružila cirkuški skupini, saj se je zaljubila v trenerja slonov Franca Knieja. Njuna zveza je trajala leto dni, nato se je zaljubila v cirkuškega akrobata Adansa Lopeza Pereza, se leta 2003 z njim poročila in se leto kasneje ločila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @miss_nostalgiamc

Zaradi teh potez jo je oče izključil iz oporoke in ji namenil le en odstotek bogastva, medtem ko večina njegovega premoženja, gre za milijarde evrov, pripada njeni starejši sestri Caroline in bratu Albertu.

Princ Ernst Hannoverski

Nič več sreče v ljubezni ni imela sestra princese Stephanie, princesa Caroline. Po kratkem zakonu s prvim soprogom ter tragični nesreči drugega, ki se je ponesrečil na tekmi s čolnom leta 1999, se je poročila z nemškim princem Ernstom Augusom Hannoverskim.

Hitro je postalo jasno, da je daljni sorodnik kraljice Elizabete II. in glava družine Hannover nasilnež ter prešuštnik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mundo Monárquico

Obtožen in obsojen je bil zaradi fizičnega napada na fotografa, ki je fotografiral, kako na začetku zveze s Carolino zapuščata dom. Leta 2000 je sprožil diplomatski škandal med Nemčijo in Turčijo, saj je bil fotografiran, kako urinira v turškem paviljonu na sejmu Expo v Hannovru, štiri leta kasneje je bil obsojen zaradi napada na lastnika kluba v Keniji, pred dvema letoma je v Avstriji dobil zaporno kazen desetih mesecev, ker je policista napadel s kijem za baseball.

Fizični podvigi na ulici so spremljale še avanture v tujih posteljah, kmalu po poroki s Carolino je bil posnet v kočljivem položaju z drugo žensko. Od leta 2012 živi ločeno od žene in 23-letne hčerke, princese Alexandre.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by diario.da.realeza (@diario.da.realeza)

Prav tako ni v dobrih odnosih s sinom, Ernstom Augustom, ki se mu je rodil v prvem zakonu s švicarsko dedinjo Chantal Hochuli.

Toži ga, naj mu vrne dvorca Marienburg in Caleburg, ki jih mu je poklonil pred desetimi leti, sin pa ju je podaril državi. Princ se niti ne strinja s sinovim zakonom. Ta se je leta 2017 poročil z rusko plemkinjo Ekaterino Maljševo.

Ernst ni uradno ločen od Caroline, se pa pojavljajo govorice, da je zaljubljen v 20 let mlajšo špansko umetnico Claudijo Stilianopoulos.

Princ Andrew

Vojvoda Yorški in brat sedanjega britanskega kralja Karla III. je bil ob rojstvu drugi v vrsti za britanski prestol. Bil je ljubljenec mame kraljice Elizabete II., saj je bil vesel, razigran otrok in mladenič, mediji so ga po britanskem sporu z Argentino glede Falklandskih otokov prikazovali kot vojnega heroja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Perfect Blogg (@perfectblogg)

V 90. letih se je ločil od soproge Sarah Ferguson, s katero imata dve hčerki, princeso Beatrice in princeso Eugenio, očitano mu je bilo tudi razsipno obnašanje in neracionalno zapravljanje davkoplačevalskega denarja, predvsem pa njegova ljubezen do poletov s helikopterjem.

Po številnih škandalih, ki so med drugim vključevali druženje z obsojenim spolnim prestopnikom Jeffreyjem Epsteinom, so mu bili lani odvzeti vsi vojaški in civilni nazivi.

Tedaj je prav tako postalo jasno, da bo princ pozvan pred sodišče glede obtožb, da je leta 2001 spolno zlorabil tedaj 17 let staro Američanko Virginio Rogers Giuffre. Na srečo dinastije Windsor je princ s tožnico dosegel izvensodno poravnavo, ki ga je stala 16 milijonov dolarjev.

Princu Andrewu so javnost in mediji večkrat očitali arogantno obnašanje. Med drugim leta 2019, ko je v intervjuju za BBC izjavil, da so opravičila glede druženja z Epsteinom nesmiselna in odveč. Tedaj se je že vedelo, da je bil Epstein skupaj s sodelavko Ghislaine Maxwell, ki je zanj novačila dekleta, večkrat prinčev gost na gradu  Balmoral.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Everything Soap Operas (@everythingsoapoperas)

Tudi drugi prijatelji Andrewa se lahko pohvalijo z dvomljivim slovesom: Tarek Kaituni je bivši libijski trgovec z orožjem in je prinčevima hčerkama za darila pošiljal nakit, lani je dno sodu izbil škandal zaradi vplačila turškega podjetnika Nebahata Isbilena v višini milijon funtov na prinčev račun.

Princ je trdil, da je šlo za plačilo ob pomoči pridobivanja legalnih britanskih dokumentov. Vse te obtožbe so princa stale ugleda in časti, je pa kljub ločitvi v dobrih odnosih z bivšo ženo Sarah Ferguson.

Princ Harry

Kralju Karlu III. glavobolov ne povzroča le mlajši brat, temveč tudi mlajši sin. Princ Harry res ni vpleten v kriminalne posle, je pa, tako kot stric, izdal čast družine.

Z ženo Meghan Markle se je preselil v Združene države Amerike, o nesoglasjih znotraj kraljeve družine pa na široko razpredal v intervjujih, dokumentarnih filmih ter v knjigi z naslovom Spare, ki je izšla v začetku tega leta in kjer Harry obračunava z očetom, bratom princem Williamom ter mačeho, kraljico soprogo Camillo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sussex family fan page

Ker je sestopil z mesta višjega člana kraljeve družine, ne opravlja več kraljevih dolžnosti, ne ve se še, ali bo prišel na kronanje očeta, ki bo šestega maja letos, je pa otrokoma Archieju in Lilibet pripisal kraljeva naziva princ in princesa.

Povzeto po portalu Gloria.hr.

Preberite še: Helena Blagne: Ženske nočemo več sprejemati slabih kompromisov, da ne bi bile same

Morda vas zanima tudi: Neobičajna romanca kraljevega para


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)