Sarah Ferguson: od škandalov do svobode - kontroverzno življenje vojvodinje York

Sarah Ferguson je tudi po ločitvi od princa Andrewa ostala povezana z nekdanjim možem in drugimi člani kraljeve družine.

23.3.2023 ob 9:05 | Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Sarah Ferguson: od škandalov do svobode - kontroverzno življenje vojvodinje York

Sarah Ferguson-Fergie ali uradno vojvodinja Yorška je tudi po ločitvi od princa Andrewa ostala blizu bivšemu soprogu. Njeno življenje so vse od poroke z njim in nato ločitve pretresali mnogi škandali, vendar kljub temu z nasmehom na obrazu premaguje vse, kar ji pride na pot.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalfamily_archive

Kaj vse počne, katere so najodmevnejše z njo povezane zgodbe, kako se znajde kot mama, babica in bivša soproga pa je nanizal portal msn.com.

Avtorica

Sarah Ferguson je na Otoku priljubljena avtorica in je v preteklosti izdala več otroških knjig, nato se je podala v romantične pisateljske vode.

Njen zadnji roman z naslovom Najbolj skrivnostna gospa (A Most Intriguing Lady) je izšel v začetku tega meseca in avtorica pravi, da je knjiga delo avtentične Sarah, ki se, kot je dejala v intervjuju za Good Morning America, počuti osvobojeno.

V pogovoru se je dotaknila tudi kraljeve družine: "Ne vem, ali zato, ker je umrla kraljica, a imam občutek, da lahko končno povem, kaj mi leži na duši, ne da bi koga užalila. Sedaj sem res prava, samosvoja, avtentična Sarah."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Afilhada da Bethinha (@afilhadadabethinha)

Fergie je kraljico spoštovala, čeprav odnosi med njima niso bili vedno topli, a sta se zadnja leta življenja monarhinje vendarle zbližali. V oddaji je povedala, da je bila Elizabeta II. njen vzor in ideal: "Bila je legenda." 

Podpira celotno institucijo monarhije ter sedanjega monarha. "Povsem verjamem v monarhijo in podpiram kralja ter njegovo kraljico. Poznam ju vse življenje in poznam pravila," je delala v pogovoru, je pa treba priznati, da jih ni vedno upoštevala.

Kontroverzna snaha

Večina verjame, da je bila  Sarah Ferguson, ki je bila s princem Andrewom poročena med leti 1986 in 1996 v času zakona in tik po njem pri kraljici najmanj priljubljena snaha. Tako ona kot njen tedanji soprog sta v času zakona v javnosti s svojimi dejanji in besedami večkrat osramotila monarhijo.

Firma ni zlahka sprejela medse dekle ločenih staršev, ki se je med študijem preživljala z delom v strežbi in čiščenjem kopalnic ter nato postalo princesa in je nanjo vselej gledala zviška.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by REALEZA CONFIDENCIAL/ROYALTY CONFIDENTIAL (@realeza_confidencial_)

Začetki v kraljevi družini

Kljub kritikam na njen račun se je 26-letna rdečelaska v katedrali Westminster poročila s princem in postala vojvodinja Yorška. Po poroki, ki jo je obiskalo 2000 gostov, mladi Sarah mediji niso prizanašali in naslovnice so polnile nelaskave zgodbe o živahni rdečelaski, v kateri je tesno zaveznico in prijateljico našla princesa Diana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana, Princess of Wales (@ourlovelyladydiana)

Spomini na to obdobje so se prebudili potem, ko je v kraljevo družino prišla Meghan Markle. Takole je leta 2019 Sarah pripovedovala za Vouge Arabia:

"Mediji z njo ravnajo tako, kot so z mano. Res se lahko poistovetim z njo. Žal mi je za vse, kar preživlja, kajti prav to sem nekoč doživljala sama."

Sarah in Andrew sta 8. avgusta 1988 prvič postala starša. Na svet je prijokala deklica Beatrice Yorška, dve leti kasneje, 23. marca 1990, je dobila sestrico Eugenio Yorško.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Family

Kljub temu princ Andrew in Sarah nista uživala zakonske sreče, njun zakon se je leta 1992 končal. Tedaj sta naznanila, da se razhajata, ločitev je bila dokončna leta 1996.

Mediji so takrat poročali, da je palača Sarah obtožila, da je informacije o razhodu v tisk poslala 24 ur pred uradno objavo, v javnost so prišle njene žgečkljive fotografije s počitnikovanja s teksaškim milijarderjem Stevem Wayttom in palača ji je večkrat očitala, da se ne obnaša primerno za nekdanjo članico kraljeve družine.

A zakaj sploh ločitev?

Leta 2007 je Sarah v pogovoru za Harpers Baazar pojasnila, zakaj sta se z Andrewom tedaj sploh razšla. Očitno je šlo bolj za ločitev od družine kot od moža: "Hotela sem delati, članica kraljeve družine pa ne sme biti vpeta v komercialne poslovne tokove. Zato sva se odločila za ločitev."

Drug vzrok za razhod naj bi bil v princu Andrewu, ki je bil aktiven v mornarici in je z družino preživel zelo malo časa ali, kot se je nekoč izrazila Sarah, približno štiri dni na leto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Potem ko je bila ločitev dokončna, Sarah ni bila več njena kraljeva visokost, še vedno pa je lahko uporabljala naziv vojvodinja in padla je v še večjo nemilost tako v palači kot v medijih.

"Nikoli prej še nisem zaznal tako nesramnih govoric osebja palače kot tedaj, ko je iz nje odšla Fergie," je za BBC izjavil kraljevi dopisnik Paul Reynolds, ki je zadeve opisal z besedami, da je šlo v odnosu s Sarah vse na nož.

A kljub napetostim sta nekdanja zakonca ostala v dobrih odnosih in sta se večkrat skupaj pojavila v javnosti. Prav zaradi tega so vzniknila ugibanja, da se nameravata spraviti in obuditi zakon, a šlo je zgolj za neutemeljene govorice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PSYCHIATRIST Aynil YENEL, MD (@psychiatristaynily)

Finančne težave

Devetdeseta in začetki novega tisočletja za Sarah niso bila najboljša leta. Ob finančno nevzdržnem življenjskem slogu in nekaj investicijah, ki se niso dobro obrestovale, je zapadla v finančne težave.

Da bi se nekako postavila na noge, je postala obraz številnih komercialnih znamk in se je večkrat pojavljala v zabavnih oddajah, med drugim je gostovala v Prijateljih. Očitno se je v filmih vodah dobro znašla in je leta 2009 producirala film Mlada Victoria, kjer je kraljico Victorio igrala Emily Blunt.

Sodelovala je pri nastajanju dokumentarca o mami princa Alberta, a dohodki iz tega niso znatno izboljšali njenega gmotnega položaja. Leta 2010 je skoraj bankrotirala, še vedno pa se je morala soočati z negativno publiciteto.

Britanski tisk ji je nadel vzdevek gospa pujsa. Veliko prahu je dvignil posnetek, ki ga je leta 2010 objavil News of the World in v katerem Sarah prejema kovček, poln gotovine.

Šlo je za predujem večjega zneska, ki ga je prejela v zameno za srečanje novinarke z njenim bivšim možem. Vojvodinja se je kasneje opravičila in pojasnila, da je šlo za slabo odločitev, pogojeno z njenimi finančnimi težavami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Everything Soap Operas (@everythingsoapoperas)

Še isto leto je po navedbah BBC priznala, da je denar prejemala tudi od Jefferyja Epsteina. Nekaj njenih dolgov je po posredovanjih princa Andrewa poplačal že pokojni spolni prestopnik, kar je Sarah znova označila za ogromno napako.

Leta 2016 je The Guardian njeno ime povezoval z afero panamski dokumenti. Namigoval je na možno sodelovanje med vojvodinjo Yorško in kontroverzno odvetniško družbo Mossack Fonseca, povezano z velikimi utajami davkov.

Med člani kraljeve družine

Čeprav ni bila povabljena na poroko princa Williama in Kate Middleton ter prav tako na poroko mlajšega brata bivšega moža princa Edwarda in njegove izbranke Sopihe, je bila na poroki princa Harryja in Meghan Markle. Zdelo se je, da se odnosi med njo in ostalimi člani družine tajajo, vendar je ni bilo na poročni zabavi v koči Frogemore.

V letih pred smrtjo monarhinje se je zbližala s pokojno kraljico, večkrat sta skupaj sprehajali pse, prav Sarah z bivšim možem skrbi za kraljičina najljubša korgija Muicka in Sandyja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @artistanotocias

Princ Andrew in primer Epstein

Potem ko je leta 2019 na dan prišla povezava njenega bivšega moža z Jefferyjem Epsteinom, je Sarah znova stopila v ospredje v javnosti. Tedaj je nekdanjemu soprogu izrazila vso podporo: "Podpiram ga, ponosna sem nanj, je čudovit moški," je odgovorila na vprašanje novinarja o bivšem možu in njegovi vlogi v spolnem škandalu z mladoletnicami.

"Andrew je načelen moški, ki ne beži pred težavami in ima močan čut za čast ter odgovornost," je dejala in povedala, da ostajajo družina ter da ji je težko gledati, kako trpi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra von Straks (@petra_von_straks)

"Zadnjih šest mesecev je bilo težkih zame in za dekleti," je razkrila decembra 2019, potem ko so bile princu Andrewu vzete uradne dolžnosti kot članu kraljeve družine.

Težave se tistega leta niso končale, Andrew se je leta 2020 soočal s še več obtožbami, ki so zasenčile tudi poroko njegove hčerke princese Beatrice.

Njen prvi roman za odrasle

Leta 2020 je bilo ime Sarah Ferguson odstranjeno z uradne spletne strani kraljeve družine, kar pomeni, da ni vključena v nadaljnji razvoj monarhije pod kraljem Karlom.

A Sarah je življenje obrnila po svoje in napisala ter izdala prvi roman za odrasle z naslovom Njen srčni kompas (Her Heart for a Compass). Roman je delno fantazijska zgodba o vojvodinjini pra-pra-teti, Lady Margaret Montagu Douglas Scott.

Bil je med desetimi najbolje prodajanimi knjigami na Otoku ter dobro sprejet med bralci, ne pa tudi med kritiki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kata Kovacs (@katakaosz)

Januarja 2022 so Andrewu odvzeli kraljeve nazive, a Sarah je še vedno stala ob njem in še preden se je moral uradno posloviti od nazivov ter odlikovanj v intervjuju za italijansko pogovorno oddajo Porta a Porta izjavila: "Stoodstotno stojim za njim. Je tako prijazen, velik človek, je sijajen oče in zdaj fantastičen dedek."

Predvsem babica

Zdi se, da je po letih pretresov in afer vojvodinja Yorška našla svojo srečo. Z novimi knjigami, dvema vnukoma in tretjim na poti je sedaj predvsem babica, ki ima na zalogi veliko zgodb o prihodu v kraljevo družino ter odhodu iz nje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by About the York Family (@about_the_york_family)

Preberite še: To nam je o britanski kraljici razkrila Slovenka, ki se je z njo srečala dvakrat

Morda vas zanima tudi: Britanci proti princu Harryju in Meghan Markle: večina se ne strinja z njuno zadnjo potezo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)