Britanci proti princu Harryju in Meghan Markle: večina se ne strinja z njuno zadnjo potezo

Prebivalci Velike Britanije menijo, da otroka princa Harryja in Meghan Markle ne bi smela uporabljati kraljevega naziva.

21.3.2023 ob 8:45 | Foto: Toby Melville/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Britanci proti princu Harryju in Meghan Markle: večina se ne strinja  z njuno zadnjo potezo

V začetku tega meseca sta vojvoda in vojvodinja Susseks prvič v javnosti za svoja otroka, triletnega Archieja in enoletno Lilibet uporabila naziva princ in princesa.

Pred nekaj dnevi je britanska kraljeva družina na uradni spletni strani malčka navedla kot princ Archie Susseksški in princesa Lilibet Susseksška.

Prej sta bila imenovana gospodič Archie Mountbatten-Windsor in gospodična Lilibet Mountbatten-Windsor, poroča People.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Archie and Lilibet of Sussex

Otroka sta pravico do kraljevega naziva pridobila, ko je njun dedek postal kralj, odločitev njunih staršev pa je bila, da ga bosta tudi uporabljala.

"Pogovori o nazivih malčkov so potekali vse, odkar je njun dedek postal kralj. Zadeva je sedaj z dogovorom s palačo Buckingham zaključena," je povedal tiskovni predstavnik princa Harryja in Meghan Markle.

A čeprav sta deček in deklica upravičena do kraljevega naziva, je anketa med Britanci, ki jo je izvedla tamkajšnja agencija za javno mnenje YouGov pokazala, da večina Harryjevih sorojakov ne odobrava odločitve, da bosta Archie in Lilibet princ in princesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Archie and Lilibet of Sussex

Natančneje: 51 odstotkov vprašanih Britancev je dejalo, da ne bi smela uporabljati kraljevega naziva, le 25 odstotkov jih meni, da bi ga morala, ostali svojega mnenja niso izrazili.

Zakaj večina poteze ne odobrava?

Princ Harry in Meghan Markle sta leta 2020 sestopila z mest višjih članov kraljeve družine in se preselila v Kalifornijo. Par je od tedaj javno večkrat kritično spregovoril o svojem vidiku dogajanja za zidovi palač.

Najprej v intervjuju z Oprah Winfrey, v katerem sta britansko kraljevo družino obsodila rasizma ter pripovedovala, da ju je palača prikrajšala tako za finančna sredstva kot za varovanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M E G H A N & H A R R Y (@harry_meghan_updates)

Sledil je njun dokumentarec na Netflixu, kjer sta podala še več obtožb na račun kraljeve družine in na koncu še Harryjeva knjiga spominov Spare, v kateri ne prizanaša ne očetu kralju Karlu III., ne bratu princu Williamu in ne mačehi kraljici Camilli.

Vse to je poglobilo spor med njim, Meghan ter ostalimi pripadniki monarhije, kljub temu bosta Archie in Lilibet na željo staršev, ki sta se hotela odmakniti od protokolov in strogih pravil, uporabljala kraljeve nazive, kar se večini prebivalcev Otoka zdi sporno.

Susseksa sta prejela tudi vabilo na kronanje kralja Karla III, ki bo letos 6. maja, ne ve pa se še, ali bosta zaradi trenj med njima in drugimi člani kraljeve družine prišla ali ne.

Povzeto po portalu ibtimes.com

Preberite še: Nov udarec za Harryja in Meghan: »To je jasen znak, kako globoko sta padla«

Morda vas zanima tudi: Razkrita zgodovina družine Meghan Markle: na dvoru je bila že njena prednica


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)