Mama samohranilka, ki je postala princesa (resnična zgodba z Norveške)

Zgodba norveške kronske princese Mette-Marit je vse prej kot običajna.

29.8.2022 ob 10:04 | Foto: Profimedia, Instagram, | Avtor: M. FL.

Mama samohranilka, ki je postala princesa (resnična zgodba z Norveške)

Norveška kronska princesa Mette-Marit in njen soprog kronski princ Haakon sta pred nedavnim praznovala 21. obletnico zakona, njuna poroka leta 2001 pa je bila iz več razlogov neobičajna.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

En najočitnejših je preteklost neveste, ki bi jo lahko upravičeno poimenovali sodobna Pepelka. 

Mette-Marit ni modre krvi (njen oče je bil novinar, mama bančna uslužbenka in kot otrok se je soočila z ločitvijo staršev), med študijem je celo postala mama samohranilka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Mette-Marit se je rodila leta 1973. Kot deklica je trenirala balet, pela v cerkvenem zboru in hodila k skavtom. Ko je bila stara 11 let, sta se njena starša ločila in od tedaj je živela pri mami.

Po srednji šoli se je vpisala na fakulteto in na univerzitetnem kolidžu Agder študirala filozofijo, kemijo ter informacijske tehnologije. Diplomirala je leta 1997.

Princ Haakon ni bil njena prva ljubezen. Leta 1996 je nastopila v resničnostni oddaji, kjer je iskala partnerja. In res je nekoga našla: bivšega kaznjenca Mortena Borga, v razmerju se jima je januarja 1997 rodil sin Marius Borg Høiby.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norwegian royal family (@norwegianroyalfamily)

Njegov oče je bil leta 1991 v zaporu zaradi preprodaje kokaina. Zveza se ni obnesla in Mette-Marit je bila mama samohranilka v dvajsetih, ko je leta 1999 na glasbenem festivalu spoznala sedanjega moža, norveškega prestolonalednika.

Kmalu po prvem srečanju sta se začela sestajati, leta 2000 se je par preselil v skupno stanovanje v Oslu. Mette-Marit je tedaj opravljala študentsko delo in delala kot prodajalka v trgovini z oblačili.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cofre Real (@cofrereal)

Po letu skupnega življenja se je par zaročil. Širša kraljeva družina sicer ni bila najbolj navdušena nad prinčevo izbranko, a ta je zagrozil, da se bo, če se ne bo smel poročiti z njo, odpovedal prestolu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family of Norway (@theroyalfamilyofnorway)

Stara 28 let se je tako Mette-Marit 25. avgusta 2001 v katedrali v Oslu poročila s princem in od tedaj je princesa. Čeprav je njegova mama poročena v kraljevo družino, njen sin iz prvega razmerja nima pravice do prestola in ga ni na uradnih potretih kraljeve družine, a so ga vsi člani družine lepo sprejeli ter vzeli za svojega.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norwegian royal family (@norwegianroyalfamily)

Princesa je po diplomi nadaljevala z izobraževanjem: med letoma 2000 in 2002 je na univerzi  na univerzi v Oslu študirala etiko, leta 2003 pa odšla na študij v London in tam študirala afriške ter orientalske vede. Predvsem z namenom spoznati te kulture in tako pomagati pri reševanju globalne begunske krize.

Po študiju se je poglobila v problematiko okužb z virom HIV in leta 2006 postala ambasadorka Združenih narodov za boj proti Aidsu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Hair Chatter (@royalhairchatter)

V zakonu s princem sta se rodila dva otroka: leta 2004 princesa Ingrid Alexandra, ki je za očetom druga v vrsti za norveški prestol in prvi otrok norveške kraljeve družine, ki je obiskoval javno osnovno šolo, saj sta ji starša hotela omogočiti kar najbolj običajno otroštvo.

Princesa Alexandra bo druga kraljica v zgodovini norveške monarhije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Families (@the_royalfamilies)

Decembra 2005 je princesa povila sina princa Sverra Magnusa, ki je - tako kot sestra - obiskoval javno osnovno šolo in je tretji v vrsti za prestol.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by European Royal Children

Kronski princ in princesa uživata v skladnem zakonu ter družinskem življenju, je pa Mette-Marit znana po svoji dobrodelnosti, aktivno se udeležuje prostovoljnih akciji in na uradnih dogodkih vedno očara s čudovitim izborom oblačil ter je svojevrstna modna ikona.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vorsten (@vorsten_nl)

Povzeto po portalih Hello Magazine in Msn.com

Preberite še: Kaj se dogaja s princem Charlesom? Na Otoku so zaskrbljeni

Morda vas zanima tudi: Dianina zapuščina, ki za Kate Middleton predstavlja težko breme


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)