Neobičajna romanca kraljevega para

Španski kralj Felipe in kraljica Letizia sta poročena od leta 2004.

1.2.2023 ob 9:21 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Neobičajna romanca kraljevega para

Španski kralj Felipe VI. je tik ob izteku prvega meseca v letu praznoval 55. rojstni dan, naslednje leto bosta s soprogo kraljico Letizio obeležila 20. obletnico poroke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by European Royal Families (@europeroyals)

Par se je poročil maja 2004 v katedrali Almudena v Madridu in ima dve hčerki, 17-letno princeso Leonoro ter dve leti mlajšo princeso Sofio.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Zaroka, ki jo je španska kraljeva družina naznanila 1. novembra 2003, je bila za mnoge presenečenje. Par je namreč pred tem zvezo uspešno skrival, čeprav je bila Letizia tedaj uveljavljena televizijska novinarka z večletnimi izkušnjami.

Leta 2000 je denimo iz Washingtona poročala o ameriških predsedniških volitvah, leto kasneje se je v živo javljala s prizorišča napada 9/11., leta 2003 pa z bojišč v Iraku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Letizia of Spain

Tako kot valižanska princesa Kate Middleton tudi Letizia ni kraljeve krvi in zato se mnogim ni zdela primerna izbira za tedaj še bodočega kralja, še več obrvi je dvigovalo dejstvo, da je bila, tako kot Meghan Markle, ločena.

Leta 1998 se je namreč na skromnem civilnem obredu poročila z Alonsom Guerrero Perezom, pisateljem in učiteljem. Zakon ni trajal, že naslednje leto sta zakonca popisala ločitvene papirje.

Kljub vsem pomislekom je Felipe vztrajal pri svoji nameri. Rodil se je kot tretji otrok nekdanjega kralja Juana Carlosa in kraljice Sofie in je po sestopu očeta kot edini fant v družini nasledil prestol.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Spanish Royal Family (@spain_royal)

Vse svoje življenje se je pripravljal na vlogo, ki mu jo je namenilo življenje.

Po končani gimnaziji je študiral v Kanadi, se nato šolal na španski vojaški akademiji, ima diplomo iz prava z univerze v Madridu, magisterij iz mednarodnih odnosov z univerze Georgetown v Washingtonu in tekoče govori katalonsko, francosko ter angleško.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by His Majesty King Felipe VI (@king.felipe.vi)

Edino področje, kjer je odstopal od pravil, so bile njegove kandidatke za zakon. Za ženo naj bi po načrtih družine izbral katero od katoliških princes, a te ga niso zanimale. Starša sta zavrnila dve njegovi izbranki, ki naj ne bi bili primerni za zakon: špansko plemkinjo, hčerko markiza, katere mama je bila zasvojena s kokainom in norveško manekenko, ki je na modnih pistah in v revijah predstavljala spodnje perilo.

Tudi njegova mama nad Letizijo ni bila najbolj navdušena, z njo pa so se strinjali mnogi Španci in Španke, a je prirasla k srcu množic in z možem sta z njegovim prevzemom prestola leta 2014 uspela dvigniti priljubljenost monarhije s slabih šest na dobrih 55 odstotkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Letizia

Povzeto po portalu Hello magazine

Preberite še: Veselje na britanskem dvoru: princesa je znova noseča!

Morda vas zanima tudi: Resnica o grobu princese Diane: zato ni odprt za javnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)