Pisatelj v senci: Kako je bilo živeti s Harryjem in Meghan

Pisatelj J.R. Moehringer, ki je princu Harryju pomagal pri pisanju spominov, je nekaj časa živel pri Susseksih.

12.5.2023 ob 6:05 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Pisatelj v senci: Kako je bilo živeti s Harryjem in Meghan

John Joseph Moehringer, leta 2000 s Pulitzerjevo nagrado nagrajeni pisatelj, ki je princu Harryju pomagal pri pisanju knjige spominov Rezerva (Spare) je v eseju za New Yorker, ki ga je objavil pod naslovom Zapisi pisatelja v senci princa Harryja obudil spomine na obdobje, ko je delo nastajalo in odkrito pripovedoval o času, ko se je med pandemijo kovida za nekaj časa preselil k zakoncema Susseks v hišo za goste na njunem posestvu v Montecitu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by REGS_RWANDA_ONLINE_BUSINESS_MEDIA (@regs_rwanda_business_media)

Avtor z umetniškim imenom J.R. Moehringer je pojasnil, da je Harryja spoznal preko zooma med karanteno leta 2020. Ko so se omejitve sprostile, je z ženo in dvema otrokoma odpotoval v Kalifornijo in tudi osebno spoznal nekdanji kraljevi par.

Spominja se prvega srečanja in pripoveduje, da je bila njegova hči očarana nad Harryjevim poznavanjem Disneyevega animiranega filma Moana iz leta 2016.

"S svojim znanjem o tem filmu je osvojil srce moje hčerke Gracie," je zapisal avtor.

Ko je naslednjič sam obiskal Kalifornijo, se je namestil v hiši za goste na posestvu para. Opazoval je, kako Meghan uživa v sprehodih s sinom Archiejem, ki je imel tedaj dve leti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HarryMeghan

Med popoldanskimi sprehodi sta se pogosto oglasila v pisateljevem začasnem domu. Meghan je po besedah J.R.-ja izjemno pozorna gospodinja in ji je bilo jasno, da mu je težko, ker je tako dolgo ločen od doma in družine.

"Vedela je, da mi ni lahko in pogosto mi je nosila pladnje s pecivom in drugo hrano, da bi mi bilo malo lažje,"se spominja avtor in še: "Ko je bila knjiga končana, je otrokoma poslala v dar igračke."   

Kadar ni časa preživljal ob pisanju in piljenju poglavij s Harryjem, si je dopisoval z družino.

Burna izmenjava mnenj

A sodelovanje s princem ni vedno teklo gladko. Prihajalo je tudi do težkih trenutkov in nesoglasji. Predvsem sta se razhajala glede podrobnosti, ki naj bi jih in ki naj jih ne bi vključila v knjigo in J. R. je bil včasih ogorčen zaradi Harryjevega vztrajanja. Zgodilo se je, da je med procesom nastajanja knjige nanj tudi kričal.

Do enega od sporov je prišlo, ko sta se sicer preko zooma neke noči pogovarjala o incidentu, v katerem so med vojaško vajo Harryja ugrabili lažni teroristi.

Potem ko mu je princ povedal, kako so ga ugrabitelji poniževali, tepli in so psovali njegovo mamo princeso Diano, je zahteval, naj opiše njegovo vrnitev na svobodo in besede, ki jih je takrat izrekel ugrabiteljem. Avtor je menil, da je vse to nepotrebno in nesmiselno, Harry pa je vztrajal pri svojem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Victor Olliver (@olliver_victor)

Izbruhnil je velik prepir, ki ga pisatelj opisuje takole: "Bila sem jezen na princa Harryja. V glavi mi je razbijalo, moja čeljust je bila stisnjena in začel sem povzdigovati glas.

Na določeni točki sem pomislil, da je vse skupaj tako čudno, da kričim na princa. Ta mi je začel vračati, njegova lica so bila rdeča, oči ozke in pomisli sem, da je to konec najinega sodelovanja. Čeprav ni bilo prvič, da sva se s Harryjem prepirala, se je takrat zdelo drugače: deloma zato, ker Harry na koncu ni rekel ničesar, samo strmel je v kamero," se spomnil boja.

Velika uspešnica

Januarja letos, ko je knjiga izšla, je bila že prvi dan prodana v več kot 400.000 izvodih v trdi vezavi, v spletni izdaji in v avdio različici.

Larry Finlay, izvršni direktor založbe Transworld Penguin Random House, je povedal, da so vedeli, da bo knjiga uspešnica, a je zanimanje zanjo preseglo njihova pričakovanja.

"Kolikor mi je znano, so se v prvem dnevu bolje prodajale samo knjige, v katerih je bil glavni junak drugi Harry," je povedal in pri tem imel v mislih čarovnika Harryja Potterja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vee Bee (@breezeybooks)

Povzeto po portalih New Yorker in Daily Mail

Preberite še: Privilegirani in problematični: črne ovce kraljevih družin

Morda vas zanima tudi: Fascinantno življenje prvega modnega oblikovalca (oblačil je tudi cesarico Sissi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)