Odnos med Kate Middleton in princem Harryjem: Kaj je šlo v resnici narobe?

Kate Middleton in princ Harry sta imela nekoč lep odnos, nečesa pa princesa ne more odpustiti.

3.5.2023 ob 11:15 | Foto: Pool/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Odnos med Kate Middleton in princem Harryjem: Kaj je šlo v resnici narobe?

Kate Middleton in princ William sta se začela sestajati leta 2003, ko sta oba študirala na univerzi St. Andrews. Kmalu potem, ko sta postala par, je Kate osebno spoznala princa Harryja.

On je bil tedaj najstnik, ravno je zaključeval šolanje na Eatonu in se je še odločal o nadaljnjih korakih v življenju. Potem ko si je vzel leto dni predaha, je šolanje leta 2005 nadaljeval na vojaški akademiji Sandhurst.

Leta 2016 je vir odnos med mlajšim princem in princeso opisal takole: "Od vsega začetka je imela Kate Harryja rada in vedno je bil dobrodošel v njeni družbi. Ko sta z Williamom še študirala, sta ga večkrat gostila v koči s štirimi sobami na posestvu Strathtyrum le streljaj od St. Andrewsa.

Trojica je čas večkrat preživljala skupaj tudi koči Tam-na-Ghar na posestvu Balmoral."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Middleton

"Ciniki so večkrat trdili, da se je Kate na univerzo St. Andrews vpisala zato, ker je vedela, da bo tam študiral princ William in da se je dobro zavedala tudi, da se bo s tesnim odnosom s Harryjem še bolj približala prestolonasledniku.

Vendar je dejstvo, da je Harry, čeprav zna biti preobčutljiv, spremenljivega razpoloženja in je do določene mere nezanesljiv, zelo zabaven in vsi so ga vedno imeli radi. Zakaj ga torej Kate ne bi resnično vzljubila," je pojasnil drug vir.

Leta, preden jo je William zaprosil za roko, je z obema bratoma stkala tesno vez in je vplivala na življenji obeh. Ko je bil William na usposabljanju za pilota helikopterja, je Kate nekaj časa bivala v rezidenci Clarence House, kjer je stanovanje delila s Harryjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cambridges (@cambridge5family)

Ona je skrbela za kuhanje, Harry je skrbel za pijačo. Od prvega dne se je razumela z njim.

Ni šlo za kakšen poseben trud, zadeve so se odvijale povsem spontano, bil ji je pri srcu, hkrati je veliko poudarka dala dobrim odnosom v družini, saj je sama zrasla v tesno povezani družinski skupnosti Middletonov in je cenila pristne vezi s starši, bratom ter sestro.

Dogajanje okoli kraljeve poroke (2010-2011)

V knjigi spominov Spare je Harry osupnil z izjavo, da je bil presenečen, ko je njegov brat novembra leta 2010 zaprosil Kate za roko. V delu navaja, da je za zaroko izvedel iz medijev.

Ob samem dogodku je v izjavi za javnost povedal: "Vesel sem, da je brat zaročil Kate. To pomeni, da sem dobil sestro, ki sem si jo vedno želel, a je nikoli nisem imel."

Leto kasneje je ob eni priložnosti izjavil, da bo vzel Kate pod svoje okrilje in se pošalil: "Oziroma verjetneje bo ona pod svoje okrilje vzela mene."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by royal families (@royalfamilies_)

Po poroki piše Harry v knjigi, sta William in Kate dobila več osebja, več avtomobilov, večje stanovanje in bolj razkošne pisarne. Čeprav ga to ni motilo, saj je bilo zanj na prvem mestu spoštovanje, se je v njuni družbi, še navaja Harry, kot samski fant včasih počutil nekako odveč.

Tesnejše vezi (od 2011 do 2016)

Ne glede na vse sta si Harry in Kate ostala tudi po poroki blizu. Med dopusti ob služenju v vojski leta 2016 je mlajši princ večkrat obiskal par, ki je tedaj bival v najeti hiši s spetimi spalnicami v Angleseyju. Vsi trije so se zabavali v lokalnih pubih in uživali v sprehodih na obalah Angleseyja, stran od oči javnosti.

"Odnos med Harryjem in Kate se je tedaj še poglobil," je povedal vir. Pojavila so se celo namigovanja, da se Kate in Harry spogledujeta, vendar: "Šlo je za zlobne jezike. Res je, da se ob Harryju vsaka ženska počuti izvrstno, zna namreč deliti komplimente, a Harry je na Kate vedno gledal kot na veliko sestro, včasih mu je predstavljala celo materinski lik."

Kajti čeprav sta Harry in William, vsaj na zunaj, sprejela Camillo kot očetovo partnerko in ženo, ji nikoli nista mogla resnično zaupati. Ona nikakor ni mogla nadomestiti njune mame, tega nihče ni niti pričakoval.

Čustveno praznino, ki je v življenju fantov nastala po smrti princese Diane, je vsaj nekoliko zapolnila Kate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Priya (@priya_kensington)

Takrat samski Harry ji je marsikaj zaupal in postala sta nekakšna partnerja v zločinu. Bila je njegova svetovalka in zaupnica. Odnos z mlajšim bratom je koristil tudi njej

Ob njem je bila lahko zabavna, sproščena, norčava, v njej je prebujal razigrano plat. Takšen je Harry. Za razliko od Williama, ki je po očetu bolj resen in zadržan. Deloma zaradi položaja, ki ga ima v družini in deloma zaradi značaja.

Ko sta se v zakonu Williama in Kate rodila princ George in princesa Charlotte, je ona spodbujala druženje otrok z zabavnim stricem. Med bivanjem v palači Kensington, kjer so bili sosedje, je Harry večkrat prihajal k njima, v telovadnici telovadil ob Williamu in opazoval, kako Kate v sproščenih oblačilih otrokoma bere pravljice.

"Tako William kot Kate sta spodbujala Harryja, naj obiskuje Georgeja in Charlotte. Otroka sta strica oboževala," je povedal vir, čeprav je Harry v knjigi spominov zapisal, da nikoli ni dobil uradnega povabila princa in prinese Waleasa, naj ju obišče v stanovanju in da se je velikokrat v njuni družbi počutil kot peto kolo.

Kate in Harryjeva dekleta

Kate je bila Harryjeva zaveznica tudi, ko je šlo za njegova dekleta. Čeprav je imela svoje mnenje, ga ni vsiljevala svaku. "Tako kot pokojna kraljica je svetovala le, kadar  jo je za nasvet prosil. Raje, kot bi mu vsiljevala svoje mnenje, je postavljala vprašanja.

Njeno mnenje, da Harryjeve srčne izbranke, denimo žurerka Chelsy Davy ali igralka Cressida Bonas, morda nista pravi izbiri, je temeljilo na mnenju nekoga, ki dobro ve, kaj pomeni poročiti se v Firmo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UK ROYAL FOLLOWER

Govorilo se je, da je Kate večkrat pogledala v svoj imenik ter skušala najti Harryju dekle, ob katerem bi se lahko ustalil. "Vse to je počela nevsiljivo in disketno. Vedela je, kakšnim kriterijem mora dekle princa ustrezati: biti mora dostojna, odgovorna, dobro izobražena, premišljena, zabavna, rada mora imeti potovanja, živali," je pojasnil vir, drugi pa je dodal:

"A ob pogledu na trio si je bilo velikokrat težko predstavljati, da bi se jim pridružil še kdo."

Ko je obnašanje Harryja prišlo navzkriž s politiko palače, je Kate stala za njim in ga v kritičnih trenutkih znala usmeriti na pravo pot. Denimo tedaj, ko so v javnost prišle fotografije z zabave v Las Vegasu leta 2012.

"Naklonjenost in podporo ji je vračal. O njej ni hotel slišati slabe besede"

Skupaj tudi javnosti

Trojica je bila vključena v več skupnih projektov. Harry in William sta od leta 2009 vodila kraljevo fundacijo, leta 2011 se ji je uradno pridružila Kate. Skupaj so bili večkrat fotografirani na različnih dogodkih in uradnih obiskih, leta 2016 so osnovali svojo fundacijo  Heads Together, ki so jo vodili vsi trije in katere namen je bil preseči stigmo glede mentalnih bolezni.

Kljub številnim skupnim projektom in dogodkom ter vtisom, da se vselej odlično razumejo, je Harry kasneje dejal, da se je v družbi poročenega para počutil odveč.

Kraljeva dopisnica Katie Nicholl je ob izidu biografije o Harryju in Megnan z naslovom V iskanju svobode kasneje za ET Canada pripovedovala: "Mediji so spodbujali zgodbe o trojici, ki se fantastično razume, vendar je imel Harry velikokrat občutek, da ne spada zraven.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Middleton

Nekako se mu je zdelo, da se sodi ob par. Kate in William sta se sicer trudila, da bi se z njune strani počutil sprejet, a on je vedno hotel biti samosvoj. Svoja osebnost," je pojasnila dopisnica za Vanity  Fair in dodala:

"Mislim, da mu je to možnost zagotovila Meghan. Ona mu je dala moč in samozavest, s katero se je lahko osvobodil spon, ki so ga vezale ne brata in njegovo ženo. Res je, biti del trojice je zanj pomenilo varnost in udobje, a v resnici tega ni hotel.

Meghan mu je dala zagon. Ljudje pogosto spregledajo dejstvo, da mu je zagotovila zvrhano mero samozavesti, ki jo je najbolj potreboval."

Začetki spora? (od 2016 do 2018)

Leta 2016 je Harry spoznal Meghan in v trenutku sta si bila všeč. Razmerje sta do novembra 2016 uspela skrivati pred javnostjo. Kasneje je Harry povedal, da je z molkom skušal pred mediji zaščititi svoje dekle in William ga je pri tem podpiral.

V knjigi spominov Spare Harry piše, da sta bila Kate in William nedušena, ker je našel dekle, in da sta dejala, da sta si dolgo želela, da bi njihov trio postal četverica.

V dokumentarcu za Netflix Harry in Meghan pripovedujeta, kako je bilo videti prvo srečanje s prinčevim dekletom in Meghan se spominja nekoliko hladnega sprejema:

"Ko sta k nama prišla Kate in William, sem bila bosa in v strganih kavbojkah. Rada se objemam, vedno sem se rada objemala in objela sem Kate, ki je bila bolj zadržana. Nisem dojela, da Britanci to počnejo drugače."

Harry je Meghan zaprosil leta 2017, rekoč, da je vedno vedel, da je prava, Kate in William  sta tedaj povedala, da sta vesela za par: "Navdušena sva zaradi Harryja in Meghan. Čudovito je bilo spoznati zaročenko Harryja in skupaj sta srečna," sta podala v izjavi za javnost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beauty Journal (@beautyjournal)

William se je na račun mlajšega brata pošalil: "Zame osebno to pomeni, da ne bo več brskal po mojem hladilniku in ne bo več jedel moje hrane, kot je to počel zadnja leta."

Meghan se je leta 2018 pridružila trojici na uradnih dogodkih. Na družabnih omrežjih je četverica odprla skupni profil. Kmalu se jih je prijel vzdevek fantastična četvorka in nastopili so skupaj na Kraljevem forumu v Londonu, tedaj je Harry izjavil, da ima delo z družinskimi člani svoje izzive, ki pa jih premagujejo.

Na vprašanje gostitelja, ali med njimi kdaj prihaja do sporov, je William v smehu odvrnil: "Oooo, da." Harry je hitro dodal, da gre za zdrave spore, ki jih rešujejo, William pa se hudomušno vprašal, če to res drži: "Jih rešujemo? Ne vemo!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Jared (@justjared)

"Smo štirje, vsak ima svoje mnenje in različna mnenja so lahko velik plus. Seveda prihaja do nesoglasji, ki jih premagujemo, konec koncev bomo primorani sodelovati vse življenje," je tedaj dinamiko med četvorko opisal mlajši brat.

A nemalo po poroki Harryja in Meghan 10. maja leta 2018 so v javnost začele curljati vesti, da se kraljevi snahi ne razumeta najbolje in da sta si večkrat v laseh. Katie Nicholl je tedaj za Vanity Fair pojasnila:

"Resnica je, da Kate in Meghan nista sprti, je pa res, da si nista najbolj blizu. Prihajata iz različnih okolij, nista najboljši prijateljici, a tudi sprti nista."

Kmalu po tem zagotovilu je v javnost prišla novica, da je Meghan Kate pred poroko spravila v jok. Predmet spora naj bi bila oblekica, ki naj bi jo na poroki nosila  Charlotte. Po poročnem potovanju sta se tedaj že vojvoda in vojvodinja Susseks skupaj z drugimi člani kraljeve družine pojavila na balkonu palače Buckingham ob prireditvi Pozdrav zastavi.

"Vzdušje je bilo čudovito, nato pa je Kate vprašala Meghan, kako se ji zdi vse skupaj. Meghan je odgovorila: pisano. Tedaj je nastopila tišina in čutiti je bilo napetost," dogajanje v knjigi Spare opisuje Harry.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Očitno je bila tolikšna, da sta William in Kate mladoporočenca povabila na obisk, da bi razjasnili ozadja hladnejših odnosov, vendar je vse  skupaj šlo le na slabše. Na dan so pricurljale neizrečene besede in zamere.

Ena od njih se je nanašala na pripombo glede noseče Kate, ko je Meghan  njeno obnašanje pripisala hormonom. "Nečesa se nisem mogla spomniti in ti si to pripisala mojim nosečniškim hormonom.

Govorila si o mojih hormonih. Nisva si dovolj blizu, da bi si to smela dovoliti," ji je očitala Kate, tedaj noseča s princem Louisom, William se je postavil na stran soproge in Meghan pojasnil, da je to nesramno in da Britanci tega ne počno.

"Na koncu smo se, recimo temu, objeli," v knjigi piše Harry, v resnici pa so šle stvari od tedaj samo že navzdol.

Sledila je nosečnost Meghan, rojstvo Archieja in Meghanin občutek, da v Veliki Britaniji, zlasti pa med člani družine, ni sprejeta.

Posledično je sledil sestop Harryja in Meghan z mest višjih članov kraljeve družine, selitev na drugo stran Atlantika, intervju z  Oprah, obtožbe, da je britanska kraljeva družina rasistična, razkritje, da je na poroki Susseksov v resnici jokala Meghan in ne Kate, sledila sta dokumentarec za Netflix in knjiga spominov, v kateri Harry ne prizanaša svakinji.

Mirovna posrednica

Ta se je sprva še trudila, da bi brata vzpostavila odnos, ki naj bi bil vsaj približno takšen, kot je bil nekoč.

"Tudi Kate je pogrešala Harryja in njun odnos in strah jo je bilo, da nikoli več ne bo takšen, ko  je bil nekoč. So pa jo navedbe para, zlasti zapisi v knjigi spominov Spare, močno prizadele, počutila se je izdano.

Ona po načelu politike družine: ne pritožuj se in ne pojasnjuj, molči, vendar ji ni vseeno, hkrati je po odhodu Susseksov zasuta z delom, a se zaveda, da so se zgodile stvari, ki jih ni mogoče pozabiti," je povedal vir blizu princese.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Middleton (@_kate_middleton_royal)

"Kate so navedbe v knjigi zelo prizadele. Zaradi spora med bratoma je žalostna, žalostna je tudi zaradi sebe," je povedal kraljevi avtor Andrew Morton.

"Ne pozabimo, da je princesa po spletu okoliščin padla v sago. Zanjo je družina na prvem mestu, hotela je spravo vsaj med bratoma, kar je bilo zlasti opazno na pogrebu princa Philipa, ko se je uvidevno odmaknila od bratov in jima dala priložnost, da si izmenjata vsaj nekaj besed.

Vendar je spoznala, da njen trud k spravi ne pomaga. Tudi na otvoritvi kipa princese Diane tistega poletja  je bil med princema opazen velik prepad.  Hkrati je bila kritike deležna tudi sama," je povedala Katie Nicholl.

In četudi se zdi, da je Kate po mnenju enega od kraljevih butlerjev edina, ki bi lahko spravila brata, očitno zbližanja ne bo.

Čeprav sta se para po odhodu Susseksov v ZDA še nekajkrat pojavila skupaj v javnosti, med drugim pred pogrebom kraljice Elizabete II. (dejanje je Kate kasneje označila kot nekaj najtežjega, kar je storila v življenju) otoplitve odnosov ni na obzorju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Middleton (@_kate_middleton_royal)

Stric Gary Goldsmith je v odgovor na Netflixov dokumentarec in knjigo spominov povedal, da imata William in Kate Harryja rada ter ga pogrešata, a ju je s svojimi trditvami preveč prizadel, da bi lahko spregledala njegove besede.

"Zame osebno dokumentarec deluje nepristno in je posnet po strogem scenariju, je neresničen in žaljiv. Zlasti pa nepošten, saj Harry ve, da Kate in William nanj ne bosta odgovorila."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Point De Vue (@pointdevue)

Na kronanje očeta, ki bo to soboto, pride Harry sam, Meghan bo ostala z otrokoma princem Archiejem in princeso Lilibet doma, kot napovedujejo kraljevi strokovnjaki, bo Harry kmalu po obredu odletel nazaj k družini, prav šesti maj je namreč datum, ko njegov sin praznuje četrti rojstni dan.

Povzeto po portalu Daily Mail

Preberite še: Dve besedi princa Williama, ko je izvedel, kdo je izbranka princa Harryja

Morda vas zanima tudi: Angleška grofica, ki je postala prva programerka v zgodovini


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)