Kataya: Bolj si popularen, če kot navaden državljan razgaljaš svoje življenje, kot pa če si pevec ali umetnik

Katja Ajster - Kataya se je zadnja leta umaknila z glasbenih odrov, se v še večji meri posvetila sinhronizaciji risank ter tudi karieri in službi v logistiki. V veliki meri pa se je obrnila tudi k duhovnosti, izdala knjigo Vrnitev k sebi, za katero pravi, da je revolucionarna.

22.6.2021 ob 5:10 | Foto: Nike Koležnik | Avtor: Š. R.

Kataya: Bolj si popularen, če kot navaden državljan razgaljaš svoje življenje, kot pa če si pevec ali umetnik

Potem ko je svojo glasbeno pot začela v skupini Tangels, takratnem novem Raayevem projektu, je slovenska javnost Katayo pobližje spoznala v oddaji Znan obraz ima svoj glas, kjer se je odlično vživela v različne glasbene vloge. S tem nikdar ni imela težav, že 12 let se namreč ukvarja tudi z glasovnim igranjem in posoja svoj glas različnim risanim junakom.

Sicer pa je drzna in vsestranska 34-letnica vedno polna novih idej in načrtov. Tako se je v času epidemije posvetila duhovnosti in napisala tudi knjigo, spregovorila pa tudi o razgaljanju, tako na družabnih omrežjih kot v reviji Playboy.

V zadnjem obdobju ste se sicer malo umaknili od odrov in glasbe ter se posvetili drugim projektom. S čim se trenutno največ ukvarjate? Kaj vam še vedno pomeni glasba?

Glasba veliko stane. Če nimaš partnerja ali prijatelja, ki je producent ali tvoj manager, je to lahko velik strošek in breme. To lahko velikokrat vidimo pri naših pevcih in pevkah. Seveda, vedno so izjeme, ki same pišejo, producirajo komade ali jih plačujejo. Sama sem se v tem času, ko se nisem več toliko ukvarjala z glasbo, posvetila svoji izobrazbi v logistiki in redni službi. Poleg tega sem čas epidemije izkoristila za izdajo knjižnega prvenca, ki je po moijem mnenju izvenserijski. Ko raziskujem ta duhovni trg, vidim, da je tudi revolucionaren. Priporočam ga tistim, ki si želijo naslednje stopnje v duhovnosti in so šli čez fazo popularnosti zakona privlačnosti.

Kako je nastala knjiga Vrnitev k sebi, od kod navdih zanjo?

Tiščalo me je pisati. Tako, na kratko. V sebi imam ogromno znanja, informacij, inuitivnih vpogledov, revolucionarnih misli, za katere sem najprej mislila, da so nenormalne, nore. Pa se nato vsakič znova izkaže, da so futuristične in pravilne.

Več različnih stvari ste že poskusili v življenju, v čem ste se doslej najbolj našli? Kako težko se je najti v medijskem svetu, pred očmi javnosti?

Ljudje smo večplastni in škoda bi bilo, da ne bi raziskovali teh različnih plasti, ki se skrivajo v vsakem izmed nas. 

Življenje je kratko, vsak naslednji dan je lahko naš poslednji, zato ga živim na polno. To pomeni, da se bom skušala izraziti na vseh področjih, kjer čutim, da lahko nekaj povem. Želim živeti s polnimi pljuči, izkoristiti vsako priložnost.

Ljudje smo večplastni in škoda bi bilo, da ne bi raziskovali teh različnih plasti, ki se skrivajo v vsakem izmed nas. Sledimo svojim sanjam. Ni res, da nam bo uspelo samo, če bomo od sanj obogateli. V sebi nosimo neke želje in sanje, če jim ne bomo sledili, bo naše življenje polno zamer in obžalovanj.

V javnost ste stopili že kot zelo mlada in se razgalili za Playboy. Kako ste se kot 19-letnica tedaj znašli v svetu prepoznavnosti? Kakšna je bila ta izkušnja in kako danes gledate nanjo?

Čisto super, saj sem ta korak naredila zato, ker drugače nisem mogla prodreti na takrat zelo omejeno sceno znanih. Sedaj, v obdobju družabnih omrežij je vsak lahko poznan. Slava, dostopnost in doseg so spremenili svoje parametre skozi različne medije. Sedaj si bolj popularen, če si navaden državljan, ki razgalja svoje življenje na omrežjih, kot če si umetnik, pevec, pisatelj, nekdo z dodano umetniško vrednostjo.

Slava, dostopnost in doseg so spremenili svoje parametre skozi različne medije.

Z goloto torej nimate težav, je pa v današnjem svetu socialnih omrežij vse skupaj dobilo neke nove razsežnosti. Kako gledate na to? Kaj bi svetovali vsem dekletom, ki se »iščejo« prek socialnih omrežij?

Z goloto nihče ne bi smel imeti težav, glede na to, da smo se vsi rodili v krvi in blatu, goli. No, seveda razumemo družbene omejitve, vendar je malce več kontroverznosti pripete na žensko telo. Zakaj? Ker vas žensko telo vznemirja? Ker je bolj seksualizirano kot moško? Ker se ga uporablja v manipulacijske namene kapitalizma? V razmislek. Kaj bi svetovala dekletom? Naj poskrbijo zase v mejah, da ne škodujejo drugim. 

Danes ste tudi glas marsikaterega risanega junaka. V kako velik izziv vam je sinhronizacija in posojanje glasov risanim junakom?

To delo ni delo, temveč plačana zabava, tako vedno pravim. Tudi v risankah se srečujemo s kompleksnejšimi liki, kjer je potrebna večplastna premišljena igra in delo režiserja. 

Katera vloga nam je bila doslej najljubša, morda pisana na kožo?

 Glede na količino risank, ki sem jih posnela v teh 12 letih kariere vokalne igralke, lahko rečem, da se mi je v srce najbolj zasidrala Vaiana, predvsem zaradi pomena in sporočila zgodbe same.

Nedavno ste se prelevili v Kim Kardashian, ki je zaigrala v filmu Tačke na patrulji.

Najprej sploh vedela, da jo bom igrala jaz. Bilo je zelo zanimivo, moram reči, da je svojo vlogo odigrala super. Jaz pa sem dodala nekaj svojega nagajivega karakterja. 

Česa o sinhronizaciji po navadi gledalci ne vemo? Koliko priprav je potrebnih, študije originala in tako dalje?

Vsak igralec svojo vlogo snema posebej v studiu.

Največkrat opazim, da ljudje mislijo, da vsi igralci snemamo naenkrat v enem prostoru vsi skupaj in da je to kot nekakšna skupinska zabava. Daleč od tega. Zabava je, vendar solo. Vsak igralec svojo vlogo namreč snema posebej v studiu, zaprt sam v prostor, po slušalkah na povezavi s tonskim tehnikom ter režiserjem. 

Kakšno poletje je pred vami? Za kaj si boste v največji meri vzeli čas? Vas morda že kmalu čakajo tudi kakšni novi projekti?

Ravno prebolevam koronavirus, prva tretjina tega poletja pa je tako zame minila v bolniškem staležu. Potem nadaljujem z delom, s snemanjem kakšnih novih pesmi, risank, veliko bo tudi morja ter izletov. Pripravljam pa tudi nove zanimive vsebine za moja omrežja, spremljajte, zanimivo bo. 

Preberite še: Aleksandra Ilijevski: Kmalu bom nastopala pred najbolj zahtevno publiko

Morda vas zanima tudi: Pika Božič je našla svoje poslanstvo: Uživam v tem, ko dobim sporočilo s slikico pozitivnega testa nosečnosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)