Iskrena Jerica Zupan: Splav sem pustila v ozadju in enostavno uživala življenje

Zgovorna in iskrena radijska voditeljica Jerica Zupan tudi o splavu, ki ga je doživela lani.

24.11.2020 ob 5:50 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Iskrena Jerica Zupan: Splav sem pustila v ozadju in enostavno uživala življenje

Radijski glas, ki ga lahko slišimo v zgodnjih jutranjih urah na HitRadio Antena pripada simpatični Jerici Zupan, ki je pred kratkim v svet poslala veselo novičko, da bo kmalu postala mama. Njena spletna priljubljenost raste skoraj tako hitro kot njen trebušček, a vendar ima raje naziv radijska voditeljica kot spletna vplivnica. Je iskrena, spontana in direktna. Brez težav spregovori tudi o težavah z zanositvijo in spontanem splavu. Rada odpira teme, o katerih si večina ne upa govoriti. Svojim spletnim oboževalcem želi predati pozitivna sporočila, s svojo razposajenostjo pa jim obarva marsikateri dan.

Naprej čestitke! Kmalu boste prejeli nov naziv; mama. Kako se soočate z dejstvom, da se vama bo s partnerjem kmalu pridružil nov član/članica? Ste že ponotranjili vse skupaj?

Hvala za čestitko. Končno bom tudi jaz dobila najlepši naziv na svetu. Biti mama je poslanstvo. Jaz ga čutim že od nekdaj, vedela sem, da to hočem. Ampak nisem pa še čisto zares dojela, da se mi to dogaja. Meni?! A je lahko še lepše? Ko na ultrazvoku gledam svojega otročička, se počutim izven zemeljsko in ne dojamem, da je res v meni. Mogoče bom dojela, ko spoznam dušo, ki me je izbrala za svojo mamo.

Najbolj sem ponosna, da se znava konstruktivno skregati. No, ne vedno.

Res lepo, kajne? Kako ste novico sporočili svojim najbližjim?

Ni bilo posebnih presenečenj. Na hitro sva povedala, da sem noseča in jih pustila odprtih ust z nasmehom do ušes.

Vaš partner je kar nekaj let mlajši od vas. Je to kadarkoli v vajini vezi predstavljajo težave?

Nikoli. Leta so samo številka, to se odraža tudi v najinem odnosu. Zdi se, da je on veliko bolj zrel za svoja leta, oba pa sva imela isto željo, biti drug z drugim. Včasih enostavno veš, čutiš, da je to prava zveza. Na začetku se še spoznavaš, ne veš, kam to pelje, ampak naju je v pravo smer. Skupaj sva se v osmih letih marsikaj naučila, odrasla in najino zvezo poglobila. Najbolj sem ponosna, da se znava konstruktivno skregati. No, ne vedno, haha.

Na svojem Instagramu ste iskreno spregovorili o težavah z zanositvijo. Je bilo to za vas težko obdobje? Kako ste se soočili s tem?

O tem nikoli ni lahko govoriti. Ko sem lani splavila, sem se ustrašila, priznam. Po tistem sva nekajkrat poskusila, a se ni zgodilo nič. Govorila sem z ginekologom, ki mi je svetoval, naj se sprostim, ne mislim na slabe stvari in da naj se v velikem loku izogibam spletnemu peskovniku. Točno to sem storila. Dogodek sem pustila v ozadju možganov in enostavno uživala življenje. Šla sem stran od stresa, pozitiva pa dela čudeže. 

Kot smo lahko spremljali, ste prejeli številna sporočila žensk, ki so se na take in drugačne načine borile s podobnimi težavami. Se vam zdi, da premalo govorimo o tej temi?

Absolutno premalo. Gre za različne zgodbe, ki imajo skupen imenovalec - bolečino. Težko je govoriti, težko je sprejeti, težko se je kar sprostiti. Hitro dobimo manjvrednostni kompleks, svoje pa naredi tudi spletno brskanje ali pa vprašanja v slogu: »Kdaj bosta pa vidva imela otroka, saj sta že dolgo skupaj, pa tudi nista vsak dan mlajša.« Ogromno zgodb sem prejela. Nekateri se trudijo leta, tudi z umetnimi oploditvami, znajdejo se v začaranem krogu. A mnogi so našli rešitev. Ta dobre zgodbe, ki sem jih dobila na Instagram, so si precej podobne. Šli so na dopust brez »stresiranja« in obremenjevanja, da je treba seksati zaradi otroka, pozabili so na težave, uživali in zgodil se je plus na testu nosečnosti.

 

Ste zelo odprta in nasmejana ženska, vaša priljubljenost na spletu pa je iz dneva v dan večja. Kako se soočate s tem, da si ljudje želijo vedeti vse in več o vas? Kje je tista meja, do katere spustite javnost v svoje zasebno življenje?

Grem po občutku, sem iskrena in moj profil je namenjen zabavi ter koristnim informacijam. Preprosto uživam in to kar vidite, to dobite. Meje seveda so, ne pokažem vsega. Spoštovala pa bom tudi otrokovo zasebnost.

Ste bili že celo življenje tako odprti ali je to nekaj, kar ste postali z leti?

Ravno bogaboječa in vase zaprta pa res nikoli nisem bila, haha.

Vam je všeč naziv spletna vplivnica in ali s tem nazivom čutite kakšno odgovornost, glede sporočil, ki jih pošiljate v svet?

Raje imam naziv radijska voditeljica, sem tudi glas v reklamah. To predstavlja mene. Šele nato je Instagram, moj hobi, moja sprostitev. Glede odgovornosti bi povedala, da bi se je morali zavedati vsi, ki podajamo mnenje, širimo takšno ali drugačno sporočilnost v življenju in na spletu. Jaz stojim za svojimi besedami. Uvedla bi pa tudi obvezno registracijo z imenom in priimkom.

Koliko je spontanosti v vaših objavah na spletu? Zdi se, da ste zelo direktna in nimate predsodkov pred zelo iskrenimi objavami.

Objav ne načrtujem, vse se zgodi v tistem trenutku. Enkrat mi je prijateljica dejala, da sem šla predaleč, ko sem pri ozaveščanju za samopregledovanje za zgodnje odkrivanje raka potipala prsi. A se nisem preveč obremenjevala, šlo je za pomembno sporočilo.

Kakšnim profilom pa vi radi sledite? Kdo vas je tako prevzel, da z veseljem spremljate njegove objave?

Vedno me v dobro voljo spravijo zabavne in zanimive objave Špele Grošelj, zdaj pa se je lotila še svojega posla. Sem zelo ponosna nanjo. Večkrat kliknem na profil Barbiinmatic, od nje se bom zagotovo še veliko naučila o vzgoji. Potem pa so tu tudi drugi, ki jih rada pogledam, eni res dobro ustvarjajo kvalitetno vsebino.  

Kdo pa je Jerica Zupan, ko se ugasne selfie kamera in radijski mikrofon? Kako bi opisali samo sebe?

Sem taka, kot sem. Iskrena, navihana, ljubim smejanje na ves glas, zaletava, poštena, sitna, ko sem lačna in pa ljubeča do svojih ljudi.  

Leto 2020 je bilo zelo posebno leto in verjetno nihče izmed nas pričakoval takšnih dogodkov, ki so nas doleteli. Kaj je vam osebno prineslo letošnje leto?

Otroka (smeh).

Ste se med pandemijo, česa novega naučili o sebi, o življenju nasploh?

Življenje je prekratko, da bi se predali.

Preberite še: Tina Maze: Materinstvo je bilo zame že od nekdaj glavni smisel življenja. Ne šport.

Morda vas zanima tudi: Zala Kralj in Gašper Šantl: Če sva preveč skupaj, postane ozračje prenapeto


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)