Družinske tragedije nekoč najbogatejšega Zemljana: Prekletstvo se prenaša iz generacije v generacijo

Jean Paul Getty je bil en najbogatejših zemljanov, obogatel je kot naftni tajkun, z njegovo družino pa je povezanih nekaj strašnih zgodb.

23.8.2023 ob 9:30 | Foto: GettyImages (naslovna fotografija je simbolična), Instagram | Avtor: M. FL.

Družinske tragedije nekoč najbogatejšega Zemljana: Prekletstvo se prenaša iz generacije v generacijo

Družina ameriškega naftnega mogotca, ustanovitelja naftne družbe Getty in enega najbogatejših ljudi na svetu Jeana Paula Gettyja slovi kot ena najskrivnostnejših v zgodovini, skozi generacije pa je bila deležna mnogih tragedij. Ena zadnjih je bila smrt Paulovega vnuka, 52-letnega Johna Gilberta Gettyja leta 2020.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda A. Brooks (@wildwestaab)

Bil je eden od dedičev dedkovega bogastva, katerega vrednost je ocenjena na pet milijard ameriških dolarjev in je bil najden mrtev v luksuzni hotelski sobi hotela Emme v teksaškem mestu San Antonio. 20. novembra ga je tam našel uslužbenec hotela, ki je vstopil v sobo potem, ko se gost ni pravočasno odjavil in se ni odzival na klice.

"Getty je bil najden na blazinah s prekrižanimi nogami in s prenosnim računalnikom v naročju. V levi roki je imel očala, usta in oči pa odprte,"je poročilo tedaj povzel Daily Mail.

Domneva se, da je pred smrtjo meditiral ali vadil jogo, povsem mogoče je, da je preprosto sedel v tej pozi. Policija je potrdila, da ni bilo znakov nasilja.

Getty je v hotelu bival tri tedne, sobo je rezerviral 1. novembra, njegov asistent ga je pripeljal pet dni za tem.  Kasneje je povedal, da je Gilbert v hotelu bival med selitvijo iz Kalifornije v San Antonio in da mu je zadnje sporočilo poslal dan pred smrtjo.

Oblasti so kot uradni vzrok smrti navedle kardiomiopatijo (okvaro srčne mišice), kronično obstruktivno pljučno bolezen in zaplete zaradi zastrupitve s fentanilom ter dogodek proglasile za nesrečo. So pa se pojavile informacije, da je družina spretno prikrila pravo resnico in poskrbela, da v javnost in medije nikoli niso prišle vse podrobnosti.

John Gilbert je bil sin Gordona Gettyja in ni bil prvi otrok, ki ga je ta izgubil. Nekaj mesecev pred tragično smrtjo sina se je poslovil od soproge Ann, za katero je bila usodna srčna kap. Gilbertov brat Andrew je zaradi krvavitev, povezanih v visoko količino metamfetamina, umrl leta 2015 star 47 let.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slim Aarons Photos (@adorabletimes)

Zgodba o njegovi smrti je strašljiva. V domu na Beverly Hillsu ga je našlo bivše dekle, gol od pasu navzdol je ležal v mlaki krvi, javnost je bila obveščena, da je umrl zaradi srčnih težav in zlorabe drog.

Andrew je zadnjih 15 let svojega življenja snoval film Zlo v meni (The Evil Within), grozljivko, za katero je napisal scenarij in režijo in je bila končana šele dve leti po njegovi smrti. Film temelji na liku, ki ubija vse, ki jih ima rad, bližnji prijatelj Andrewa je pojasnil, da je ta navdih zanj dobil v težkih nočnih morah, ki jih je imel v otroštvu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Huziak (@christophercreep69)

Javnosti najbolj poznana je tragična zgodba Gilbertovega sorodnika Johna Paula Gettyja III., ki ga je starega 16 let leta 1973 ugrabila italijanska mafija. Njegov ded Jean Paul je sprva zavračal plačilo odkupnine, ki je znašala 17 milijonov dolarjev, premislil si je šele, ko so mu ugrabitelji poslali del ušesa vnuka.

Pred tem je izpogajal nižjo odkupnino in na koncu ugrabiteljem prepustil 2,2 milijona ameriških dolarjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Paul Getty (@neliwo)

Paula je mafija po plačilu odkupnine izpustila, umrl je leta 2011 star 54 let. Zaradi posledic kapi, ki jo je doživel leta 1981, je del življenja preživel slep in na invalidskem vozičku.

Njegov sin Baltazar je en najuspešnejših članov družine Getty: s stricem Markom Gettyjem je osnoval fotografsko agencijo Getty Images.

Najmlajši sin Jeana Paula Gettyja Timothy je leta 1958 umrl za posledicami možganskega tumorja, star je bil komaj 12 let, njegov najstarejši sin George Franklin je pod vplivom drog in alkohola storil samomor. Sin John Paul Getty mlajši (oče ugrabljenega Johna Paula III.)  je imel težave z odvisnostjo od heroina, njegova druga žena Talita je leta 1973 umrla zaradi prevelikega odmerka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liz Lange (@lizlangeofficial)

"Govorimo o denarju stare generacije, družino zato skozi vse rodove spremljajo demoni in zli duhovi. Otroci si tega niso zaslužili. Mnogi so padali v skušnjave, povezane z drogo, upam pa, da se bodo mlajše generacije odmaknile od svojih prednikov," je nekoč izjavil vir blizu družine.

Od pripadnikov mlajše generacije je najbolj znana Nats Getty (na fotografiji v ospredju). Leta 2021 se je poročila s transspolno zvezdo You Tuba Gigi Gorgeous in povedala, da ji je ljubezen rešila življenje. V preteklosti se je borila z anoreksijo in za njo skoraj umrla, ko je na določeni točki tehtala komaj 36 kilogramov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nats Getty Gorgeous (@natsgetty)

"Dojela sem, da nikoli nisem razumela, kako zelo bolna sem. Ko gledam nazaj, vidim sebe brez duše. Leta sem potrebovala, da sem si opomogla, vse je bil vsakodneven boj. Ne dovolim, da bi me demoni vrnili na tisto točko. Stalno delam na tem, da bi živela v svetlobi in ljubezni," je pod vtisom poroke izjavila Nats.

Povzeto po portalu Dnevnik.hr

Preberite še: Athina Onassis: Nesrečna dedinja bogastva in prekletstva ene najpremožnejših družin

Morda vas zanima tudi: Tragično življenje princese Diane: To je tisto, kar je skušala doseči s svojimi dejanji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)