Prekletstvo Grimaldijev: Druga monaška princesa z usodo princese Charlene

Odsotnost princese Charlene prebuja spomine na njeno predhodnico s podobno usodo.

18.1.2022 ob 9:47 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Prekletstvo Grimaldijev: Druga monaška princesa z usodo princese Charlene

Nad člani knežje družine Grimaldi po legendi visi prekletstvo. To izhaja iz 13. stoletja in ga je nad družino priklicalo dekle, katero je prednik sedanjih knezov ugrabil, posilil in nato zažgal na grmadi. Medtem, ko so jo objemali ognjeni zublji, je zakričalo: "Noben Grimaldi ne bo v zakonu našel resnične sreče."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grimaldi & Casiraghi (@grimaldicasiraghi)

Že hiter sprehod skozi zgodovino razkriva žalostne ljubezenske zgodbe te plemiške družine, ki marsikoga napeljejo na misel, da ima urok še vedno svojo moč.

Če omenimo zgolj tragično smrt Grace Kelly, njenega zeta Stefana Casiraghija in ločitve njenih hčera, princese Caroline ter princese Stephanie.

Zadnje čase s svojo odsotnostjo veliko pozornosti in ugibanj sproža soproga princa Alberta II., princesa Charlene.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dreamslink Joydaily (@dreamslink_joydaily)

Z njo povezani dogodki iz zgodovine prikličejo spomin na še eno monaško princeso, ameriško dedinjo Alice Heine, ki se je v knežjo družino poročila daleč pred naslednjo Američanko, Grace Kelly.

Alice Heine se je rodila februarja 1858 v New Orleansu. Odraščala je v premožni družini, kot hči premožne matere in očeta, francoskega bankirja. Med ameriško državljansko vojno je z družino bivala v Parizu in bila redna gostja na dvoru Napoleona III. ter cesarice Eugénie.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royals from the past (@historicalroyals)

Tedaj 17-letna Alice je v Evropi našla primernega snubca, vojvodo Richelieu, ki pa je že nekaj let po poroki preminul in je pri 22. postala vdova.

Ker se je gibala v visoki družbi, je kmalu spoznala tedanjega monaškega princa Alberta I. Par se je prvič srečal na Portugalskem v času, ko je bil on še nesrečno poročen z lady Mary Victorio Douglas-Hamilton in prižgale so se iskrice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Historical Women (@historicalwomen1)

Prvi zakon princa je bil leta 1880 razveljavljen, vendar princ Charles III. Albertov oče, ni odobraval nove poroke, par je bil zato primoran čakati na njegovo smrt. Leta 1889 sta si zaljubljenca vendarle obljubila večno zvestobo.

Alice je takoj osvojila tudi srca Monačanov. Ne zgolj zaradi njene ljubezni do princa in dejstva, da je kar devet let čakala na poroko, temveč tudi zaradi bogastva, ki ga je prinesla v zakon in je znatno oplemenitilo osiromašeno blagajno monarhije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by In love with History (@in_love_with_history)

Zgodovinarji so prepričani, da je šlo za pravo romantično zgodbo, za prvo poroko iz ljubezni v monaški monarhiji, a vse skupaj se ni končalo pravljično.

Že v prvih desetih letih zakona sta imela oba zakonca več afer. Najbolj so k temu pripomogle razlike v njunih značajih: Alice je bila družabni metuljček in je oboževala umetnost ter ogromno prispevala h kulturnemu razvoju Monaka, Albert je imel raje mir in širne oceane. Par se je razšel leta 1902, Alice se je preselila v London, vendar se zakonca nista nikoli uradno ločila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The European Royalty (@theeuropeanroyalty)

Da je princ do princese kljub vsemu, kar se je zgodilo med njima, še gojil močna čustva dokazuje dejstvo, da je po njej kljub razhodu poimenoval dve svoji jahti.

Alice je umrla leta 1925, tri leta po smrti  soproga, 30 let preden se je druga Američanka poročila v monaško knežjo družino in ne niti stoletje, preden je druga nevesta monaškega dvora iz palače odšla v tujino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Revista Cromos - Colombia (@cromos)

Povzeto po poratlu Tatler

Preberite še: Končno znana usoda monaške princese Charlene

Morda vas zanima tudi: Kate Middleton proti Beatrice Borromeo: kdo je lepa plemkinja, ki zasenči Kate


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)